Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
Απολιθώματα εκατομμυρίων χρόνων

Η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια, η χλωρίδα,οι οικολογικές συνθήκες,το κλίμα και οι μεταβολές του, η ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς και οι μεγάλες τεκτονικές κινήσεις, που διαμόρφωσαν τη σημερινή δομή της περιοχής, είναι πληροφορίες που αποτυπώνονται στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.

Φέτος, για πρώτη φορά, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποίησε ανασκαφές στην περιοχή, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου, με σκοπό όχι μόνο τη συλλογή νέων στοιχείων, αλλά και τον εμπλουτισμό των συλλογών του Μουσείου, που σύντομα θα εκτεθούν στις συλλογές του νέου κτιρίου.

Ο κύριος όγκος των ανασκαφών διεξάγονται στη θέση "Μπαλή Αλώνια" και μέχρι σήμερα έχει αποκαλυφθεί μεγάλος αριθμός φυτικών απολιθωμάτων.Ανάμεσά τους, ένας ιστάμενος κορμός απολιθωμένου δέντρου,που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διασωζόμενα φυτικά απολιθώματα στον κόσμο,αφού το ύψος του φτάνει τα 7,2 μέτρα και η περίμετρός του τα 8,58 μέτρα.Κι ακόμα δύο ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων δέντρων,που ανήκουν πιθανώς στην οικογένεια των Πρωτοπευκιδών,ένας ιστάμενος κορμός με εντυπωσιακά πορφυρά χρώματα και άριστη διατήρηση των μορφολογικών γνωρισμάτων και της δομής του ξύλου κ.ά.

Εντυπωσιακά είναι και τα τμήματα των φυτών (καρποί, φύλλα, κλαδιά, ρίζες), που διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, προφυλαγμένα μέσα στα ηφαιστειακά υλικά, αλλά που, μετά την αποκάλυψή τους, κινδυνεύουν κατά την παραμονή τους στον υπαίθριο χώρο από διάβρωση, καταστροφή ή ακόμα και κλοπή.

Τα πρώτα ευρήματα των ανασκαφών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η περιοχή βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο ενός μεικτού δάσους κωνοφόρων δέντρων, πρόδρομη μορφή του σημερινού είδους Σεκόια η αειθαλής.Οι ειδικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι συγκρίσιμο οικοσύστημα με αυτό του Απολιθωμένου Δάσους αποτελούν τα δάση των κωνοφόρων, που συναντώνται σήμερα στη Βόρειο Αμερική.

Τα ευρήματα και συμπεράσματα των ανασκαφών, οι οποίες διευθύνονται από τον διευθυντή του Μουσείου, δρ. Ν. Ζούρο και τον καθηγητή Παλαιοβοτανικής, Ε. Βελιτζέλο,θα παρουσιαστούν σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο τον προσεχή Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ