Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιερωμένα στον Δ. Σολωμό

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη γέννηση του εθνικού ποιητή, Διονυσίου Σολωμού,η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραϊτη πραγματοποιεί (30/10 - 1/11), στο Εντευκτήριο της Εταιρείας (Πλατεία Παναθηναϊκού Σταδίου 5), επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: "Διονύσιος Σολωμός: "Κανών" νεοελληνικού πνευματικού βίου".

Την πρώτη μέρα των εργασιών (7.15μμ) ο Δ. Μαρωνίτης σε διάλεξη που θα δώσει θα μιλήσει "Περί σολωμικής ποίησης: απορίες και προτάσεις".Κατά τις εργασίες των επόμενων ημερών θα κάνουν ανακοινώσεις πανεπιστημιακοί και μελετητές του Διονυσίου Σολωμού όπως οι: Ε. Καψωμένος ("Ο Σολωμός και οι ελληνικές πολιτισμικές αξίες"), Γ. Αλισανδράτος ("Οι επίγονοι του Σολωμού"), Δ. Αγγελάτος (""Ηχος λεπτός... γλυκύτατος, ανεκδιήγητος..." Το σολωμικό έργο και η εξακουλοθητική αμηχανία μιας εποχής, 1880 - 1940"), Α. Μπελεζίνης ("Ζαμπέλιος - (Σολωμός) - Ελύτης: μια απροσδόκητη διακειμενική σχέση"), Α. Αργυρίου ("Ο Σολωμός του Παλαμά: μια αποκλίνουσα ανάγνωση"), Γ. Δάλλας ("Το υπόδειγμα του Σολωμού ως "μήτρα" διαφορετικών ανακατασκευών") κ.ά.

  • Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, οι εκδόσεις του λογοτεχνικού περιοδικού "Περίπλους",κυκλοφόρησαν μια έκδοση του "Υμνου εις την Ελευθερίαν" του Διονυσίου Σολωμού,που πρωτοκυκλοφόρησε το 1824 στο Μεσολόγγι. Η "φωτοαναστατική" έκδοση του "Περίπλου" στηρίζεται αισθητικά στην έκδοση του 1824 και περιλαμβάνεται ολόκληρο το κείμενο του Εθνικού Υμνου μας (158 στροφές), που γράφτηκε σε ένα μήνα, το Μάη του 1823, στη Ζάκυνθο. Ο "Υμνος εις την Ελευθερίαν" μελοποιήθηκε το 1828 από τον Νικόλαο Μάντζαρο και καθιερώθηκε ως Εθνικός Υμνος το 1864, αμέσως μετά την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Μάλιστα, ως Εθνικός Υμνος είναι ο μοναδικός, που εξυμνεί την ελευθερία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποίημα αυτό είναι το μόνο, το οποίο ο Διονύσιος Σολωμός δέχτηκε να τυπωθεί ενόσω βρισκόταν στη ζωή. Η έκδοση, όπως αναφέρεται, εγκαινιάζει μια σειρά βιβλίων για τον Δ. Σολωμό, τα οποία θα κυκλοφορήσει ο εκδοτικός οίκος "Περίπλους" ενόψει του 1998, που έχει οριστεί ως "Ετος Σολωμού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ