ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προς νέα μπλόκα οι οδηγοί;

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ετοιμοι να αποκλείσουν και πάλι όλες τις κύριες οδικές αρτηρίες της Γαλλίας και να ματαιώσουν κάθε πιθανή διακίνηση εμπορευμάτων ή τροφίμων εμφανίζονται οι οδηγοί φορτηγών, κατηγορώντας την ένωση ιδιοκτητών ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, κατά τη λήξη της 12ήμερης απεργίας τους, τον περασμένο Νοέμβρη.

Αλλεπάλληλες επαφές και συνομιλίες έχουν τις τελευταίες μέρες εκπρόσωποι των ιδιοκτητών και των συνδικάτων των οδηγών φορτηγών, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μέση λύση και να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέας παράλυσης του οδικού δικτύου και της αγοράς της Γαλλίας. Εντούτοις, κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν είχε προκύψει από τις πολύωρες συζητήσεις που έλαβαν χώρα μέχρι την Τετάρτη και η προσοχή όλων έχει στραφεί στις σημερινές συνομιλίες που αναμένεται να είναι και οι πλέον κρίσιμες.

Οι οδηγοί φορτηγών υποστηρίζουν ότι η ένωση ιδιοκτητών δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της για μείωση του συνταξιοδοτικού ηλικιακού ορίου στα 55 χρόνια, αλλά και αύξηση των μισθών των οδηγών από 5 έως 7%. Τα συνδικάτα των οδηγών φορτηγών είχαν, επανειλημμένως, φέρει το ζήτημα στην επικαιρότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ζητώντας να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις, που οδήγησαν και στη λύση της απεργίας τους πριν από περίπου ένα χρόνο. Μετά τις επαναλαμβανόμενες αναβολές, τα συνδικάτα των οδηγών ανακοίνωσαν ότι, στην περίπτωση που δε ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας βδομάδας, από την Κυριακή θα ξανακλείσουν όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας με μπλόκα επ' αόριστον. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τον περασμένο Νοέμβρη ολόκληρη η Γαλλία, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρέλυσαν, καθώς οι οδηγοί των φορτηγών απέκλεισαν ολοκληρωτικά με 250 μπλόκα επί 12 μέρες το οδικό δίκτυο.

Από την πλευρά της, η Εθνική Ομοσπονδία Οδικών Μεταφορών των ιδιοκτητών υποστηρίζει ότι έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα των οδηγών, στο βαθμό που ήταν εφικτό, καθώς "πιέζεται ιδιαίτερα από την προγραμματισμένη από την ΕΕ αποδιάρθρωση της βιομηχανίας φορτηγών μέχρι τον Ιούλη του 1998". Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες, ο πρόεδρος της ΕΟΟΜ Ρενέ Πετίτ κάλεσε τους οδηγούς να αναστείλουν την απόφασή τους για απεργία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση "καθιστά όμηρο τον γαλλικό λαό". Εκπρόσωποι των συνδικαλιστών, όμως, τόνισαν ότι οι οδηγοί επιμένουν στη θέση τους και επανέλαβαν πως η αφερεγγυότητα, στη συγκεκριμένη υπόθεση, βαρύνει την εργοδοσία, που μάλιστα δε δείχνει καμία διάθεση να υποχωρήσει και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Σχετικά αποστασιοποιημένη από τις συνομιλίες, αλλά αισιόδοξη για την έκβασή τους, εμφανίζεται η γαλλική κυβέρνηση, η οποία, όμως, διαχώρισε τη θέση της, μέσω του υπουργού Οικονομικών Ντομινίκ Στράους - Καν, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην υπόθεση, καθώς είναι ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί μόνο από τους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες των φορτηγών.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Οριστικοποιήθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της χώρας, Γέρζι Μπούζεκ, του συνασπισμού των δύο "κερδισμένων" στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, η "Εκλογική Δράση της Αλληλεγγύης" (AWS) και η Φιλελεύθερη Ενωση (UW), παρουσίασε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του, στον Πολωνό Πρόεδρο, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

Ο Μπούζεκ συμφώνησε με τον Πολωνό Πρόεδρο η ορκωμοσία να γίνει το απόγευμα της Παρασκευής, ημερομηνία που οροθετείται από το πολωνικό Σύνταγμα, αφού το νέο Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει απαραιτήτως να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, διαδικασία όμως που θεωρείται - σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα - τυπική, καθώς ο συνασπισμός των δύο κομμάτων έχει την πλειοψηφία που είναι αναγκαία. Ο συνασπισμός των δύο κομμάτων καταλαμβάνει τις 261 από τις 460 του Κοινοβουλίου.

Η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, τον Λέζεκ Μπαλτσέροβιτς από τη "Φιλελεύθερη Ενωση" και τον Γιάνους Τομαζέφσκι από την "Εκλογική Δράση της Αλληλεγγύης", οι οποίοι αναλαμβάνουν επίσης τα χαρτοφυλάκια των Οικονομικών και των Εσωτερικών αντιστοίχως, καθώς και 15 υπουργούς και πέντε υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου. Πολλά σημαντικά υπουργεία αναλαμβάνουν προσωπικότητες της UW: Το υπουργείο Εξωτερικών ανατίθεται στον ιστορικό Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, της Αμυνας στον Γιάνους Ονίσκιεβιτς και της Δικαιοσύνης στην πρώην πρωθυπουργό Χάνα Σούχοτσκα.

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης καθυστέρησε από διαμάχες της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στην AWS και την UW, που σχηματίζουν τη νέα πλειοψηφία, η οποία προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης του Σεπτέμβρη.

Η UW παραιτήθηκε τελικά από τους υποψηφίους που πρότεινε για τα υπουργεία Πολιτισμού και Μεταφορών και οι οποίοι κρίθηκαν απαράδεκτοι από τη AWS, λόγω των πληροφοριών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την αντισημιτική στάση της προτεινόμενης υπουργού Πολιτισμού, αλλά και τις διασυνδέσεις με διάφορες μεταφορικές εταιρίες του προτεινόμενου υπουργού Μεταφορών.

ΙΡΑΝ
"Ναι" στα πολλά πολιτικά κόμματα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ .-

Στην κατεύθυνση της δημιουργίας πολιτικών κομμάτων φαίνεται ότι κλίνει η νέα ιρανική ηγεσία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της συντηρητικής αντιπολίτευσης, δηλαδή του αυστηρού ισλαμικού κλήρου. Οπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο υπουργός Εσωτερικών, Αμπντουλάν Νουρί, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της προώθησης της δημιουργίας νέων πολιτικών κομμάτων, διευκρινίζοντας ότι "η δημιουργία νέων σχηματισμών δεν είναι βέβαια αυτοσκοπός, αλλά μπορεί κάλλιστα να είναι ένα μέσο για να υπηρετηθεί καλύτερα ο λαός, που φαίνεται ότι θα δεχτεί ιδιαίτερα θετικά μια τέτοια εξέλιξη".

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στο Ιράν δεν υφίσταται πολυκομματικό σύστημα, αλλά μόνο η εκτελεστική εξουσία διακρίνεται σε τρεις βασικές πολιτικές τάσεις: τους συντηρητικούς, τους μετριοπαθείς και τη, λεγόμενη, Αριστερά. Μετά από πολλά χρόνια πλήρους επικράτησης των συντηρητικών Αγιατολάχ στην εξουσία, από τον περασμένο Μάη ο Μοχάμεντ Χαταμί, που υποστηρίχτηκε από τους μετριοπαθείς και την Αριστερά και κατάφερε συντριπτική νίκη κατά του υποψηφίου των συντηρητικών, Αλί Ακμπάρ Νατέκ Νουρί, έχει αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης. Ο Χαταμί, όπως και τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησής του, έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας πολιτικών κομμάτων, σε αντίθεση με τους συντηρητικούς που υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση είναι σαφώς "δυτικοπρεπής". Πάντως, όπως υποστηρίζει και το ιρανικό πρακτορείο, το θέμα της εφαρμογής πολυκομματισμού αναμένεται να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή της χώρας στο άμεσο μέλλον.

ΖΑΜΠΙΑ
Απετράπη απόπειρα πραξικοπήματος

ΛΟΥΣΑΚΑ.-

Απετράπη τελικά πραξικόπημα μίας ομάδας αξιωματούχων του στρατού της Ζάμπια κατά του Προέδρου Φεντερίκ Τσιλούμπα, λίγες ώρες μετά την εκδήλωσή του.

Ο αρχηγός των στασιαστών ήταν ένας αξιωματικός του πεζικού, γνωστός με το όνομα "λοχαγός Τσίτι", του οποίου οι δυνάμεις είχαν καταλάβει προσωρινά τις πρωινές ώρες της περασμένης Τρίτης τον κρατικό ραδιοσταθμό, υποστηρίζοντας ότι ανέτρεψαν την κυβέρνηση Τσιλούμπα.

Οι στασιαστές, μέλη της ομάδας Εθνικό Απελευθερωτικό Συμβούλιο, συνελήφθησαν στη διάρκεια μίας άμεσης εκκαθαριστικής επιχείρησης.

"Είμαι ευτυχής που σας ανακοινώνω ότι τα σχέδια των εχθρών μας συνετρίβησαν" τόνισε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Λισούμπα, περιγράφοντας τους στασιαστές ως "μερικούς μεθυσμένους στρατιώτες".

Ο Φρεντερίκ Τσιλούμπα, πρώην ιερωμένος, αναδείχτηκε πρόεδρος στις εκλογές του 1991.

ΒΟΣΝΙΑ
Λαθρεμπόριο από εφτά ΝΑΤΟικούς στρατιώτες

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Εφτά στρατιώτες των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη Βοσνία συνελήφθησαν χτες, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε παράνομες εμπορικές δραστηριότητες πώλησης τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών στη "μαύρη αγορά".

Ανακοίνωση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Σαράγεβο αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης στην πόλη Μόσταρ και ανακρίνονται. Στην ίδια ανακοίνωση, ωστόσο, δεν αναφέρεται άλλη λεπτομέρεια σχετικά με το κατηγορητήριο, αλλά ούτε και πληροφορίες για την εθνικότητα των εφτά στρατιωτών. Είναι, πάντως, γνωστό ότι το Μόσταρ είναι το κεντρικό στρατηγείο της πολυεθνικής μοιραρχίας Νότου - Δύσης, η οποία συγκροτείται κύρια από Γάλλους, Ισπανούς, Γερμανούς και Ιταλούς στρατιώτες.

Κατά τη διάρκεια των 3,5 χρόνων παραμονής των πολυεθνικών δυνάμεων στη Βοσνία, έχουν αναφερθεί δεκάδες περιπτώσεις, στις οποίες στρατιώτες των στρατευμάτων του ΟΗΕ είχαν αναμειχθεί σε παράνομες εμπορικές δραστηριότητες. Τώρα, όμως, είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνονται με αυτές τις κατηγορίες στρατιώτες που υπηρετούν στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

O Πολωνός πρόεδρος Α. Κβασνιέφσκι με τον πρωθυπουργό Τ. Μπόιζεκ

O Πολωνός Πρόεδρος Α. Κβασνιέφσκι με τον πρωθυπουργό Τ. Μπόιζεκ

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα πορεία Αλβανόφωνων φοιτητών

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Διαδήλωση έκαναν χτες στην Πρίστινα, πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, περίπου 10.000 Αλβανόφωνοι φοιτητές, με αίτημα τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής.

Αντίθετα με άλλες κινητοποιήσεις, σε αυτή την πορεία διαμαρτυρίας - που κράτησε περίπου μία ώρα - δεν αναφέρθηκαν επεισόδια, ενδεχομένως γιατί δε δραστηριοποιήθηκαν οι σερβικές αστυνομικές δυνάμεις.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία σχολίασαν τη χτεσινή κινητοποίηση των φοιτητών - μετά την επεισοδιακή πορεία της 1ης Οκτώβρη - ως προσπάθεια που εντάσσεται στο πλαίσιο πιέσεων που ασκούν οι Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου ώστε να διευθετηθεί το αίτημα περί αυτονόμησης της περιοχής από τον Πρόεδρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ωστόσο, οι ηγέτες των φοιτητών αρνούνται κατηγορηματικά πως οι διαμαρτυρίες τους έχουν πολιτικά κίνητρα, επιμένοντας ότι αυτό που ζητούν περιορίζεται στην εξασφάλιση στοιχειωδών συνθηκών εκπαίδευσης και βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Αυτό που απαιτούμε είναι εκείνο που απολαμβάνουν τα άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης", δήλωσε ο Αλμπίν Κούρτι στο πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", προσθέτοντας ωστόσο με νόημα: "Στέλνουμε το ακόλουθο μήνυμα στη σερβική κυβέρνηση: Δε θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι στην περίπτωση που κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ