Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα πορεία Αλβανόφωνων φοιτητών

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Διαδήλωση έκαναν χτες στην Πρίστινα, πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, περίπου 10.000 Αλβανόφωνοι φοιτητές, με αίτημα τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής.

Αντίθετα με άλλες κινητοποιήσεις, σε αυτή την πορεία διαμαρτυρίας - που κράτησε περίπου μία ώρα - δεν αναφέρθηκαν επεισόδια, ενδεχομένως γιατί δε δραστηριοποιήθηκαν οι σερβικές αστυνομικές δυνάμεις.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία σχολίασαν τη χτεσινή κινητοποίηση των φοιτητών - μετά την επεισοδιακή πορεία της 1ης Οκτώβρη - ως προσπάθεια που εντάσσεται στο πλαίσιο πιέσεων που ασκούν οι Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου ώστε να διευθετηθεί το αίτημα περί αυτονόμησης της περιοχής από τον Πρόεδρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ωστόσο, οι ηγέτες των φοιτητών αρνούνται κατηγορηματικά πως οι διαμαρτυρίες τους έχουν πολιτικά κίνητρα, επιμένοντας ότι αυτό που ζητούν περιορίζεται στην εξασφάλιση στοιχειωδών συνθηκών εκπαίδευσης και βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Αυτό που απαιτούμε είναι εκείνο που απολαμβάνουν τα άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης", δήλωσε ο Αλμπίν Κούρτι στο πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", προσθέτοντας ωστόσο με νόημα: "Στέλνουμε το ακόλουθο μήνυμα στη σερβική κυβέρνηση: Δε θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι στην περίπτωση που κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ