Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Μέρα προεδρικών εκλογών

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. -

Μέρα προεδρικών εκλογών για τη χώρα η σημερινή, καθώς οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες από το πρωί για να εκλέξουν το νέο Πρόεδρο. Η θέση έχει "χηρέψει" μετά την απόφαση της πρώην πλέον Προέδρου Μέρι Ρόμπινσον, να παραιτηθεί και να αποδεχτεί το διορισμό της ως Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το προεδρικό αξίωμα διεκδικούν τέσσερις γυναίκες και ένας άντρας, γεγονός που πιθανά θα φέρει άλλη μία γυναικεία παρουσία στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Το βασικότερο που απασχολεί είναι η τήρηση της ομαλής πορείας της χώρας στα πλαίσια της ΕΕ και όλοι οι υποψήφιοι ανεξαιρέτως έχουν εκδηλώσει την πίστη τους και την αφοσίωσή τους στο όραμα του "τίγρη" της Ευρώπης. Η Ιρλανδία έχει "καταφέρει" από τις φτωχότερες χώρες στην ΕΕ, να γίνει μία από τις χώρες που μπορεί να πιάσει τους δείκτες για την οικονομική και νομισματική Ενωση. Βέβαια, όχι χωρίς στερήσεις και θυσίες που έχουν ζητηθεί από τους Ιρλανδούς οι οποίοι έχουν καταθέσει ήδη πάρα πολλά...

Οι υποψήφιοι για την προεδρία είναι: Πρώτη η 46χρονη Μέρι Μακ Αλιζ,καθηγήτρια Νομικής, που κατεβαίνει στις εκλογές ως η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Φιάνα Φέιλ.Η Μακ Αλιζ έχει ρωμαιοκαθολικές και εθνικιστικές ρίζες και πράγμα ασυνήθιστο για προεδρικό υποψήφιο κατάγεται από τη Βόρεια Ιρλανδία. Η εύκολη νίκη της επί του πρώην πρωθυπουργού Αλμπερτ Ρέινολτς για την υποψηφιότητα του Φιάνα Φέιλ στις εκλογές, προκάλεσε αίσθηση και την κατατάσσει ως πρώτη επικρατέστερη για τη νίκη.

Δεύτερη υποψήφια είναι η Μέρι Μπανότι, 58 ετών, που ήδη είναι ευρωβουλευτής, και υποψήφια του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος του Φάιν Γκέιλ.Η μακρινή της συγγένεια με τον ήρωα των Ιρλανδών, Μάικλ Κόλινς που είχε ηγηθεί του αγώνα που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ιρλανδίας πριν από 75 χρόνια καθώς και οι συγγενικές της σχέσεις με μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, την κάνει τρομερά "ενδιαφέρουσα" υποψηφιότητα.

Οι επόμενες δύο υποψηφιότητες περισσότερο διανθίζουν το ψηφοδέλτιο καθώς από τη μία η 46χρονη Ρόζμαρι Σκάλον, είναι γνωστή γιατί έχει κερδίσει το 1970 το α βραβείο στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον και τα τελευταία 6 χρόνια ζει στην Αλαμπάμα παρουσιάζοντας εκπομπή στο μεγαλύτερο θρησκευτικό κανάλι των ΗΠΑ, το "Eternal World Television Network". Η επιλογή της από τις δημοτικές αρχές του Δουβλίνου ως υποψήφιας στις προεδρικές εκλογές εξέπληξε τους πολιτικούς αναλυτές.

Η δε Αντι Ροτς, 42 ετών, είναι μία θερμή αγωνίστρια κατά των πυρηνικών όπλων και γνωστή για την προσφορά της στα παιδιά του Τσέρνομπιλ. Υποστηρίζεται από τους Εργατικούς, τη Δημοκρατική Αριστερά και το Κόμμα των Πρασίνων, χωρίς όμως να έχει ιδιαίτερες αξιώσεις ή πιθανότητες.

Τον κύκλο των υποψηφιοτήτων κλείνει ο μοναδικός άνδρας υποψήφιος στις αυριανές εκλογές, ο ηλικίας 60 ετών Ντέρεκ Νάλι,συνταξιούχος αστυνομικός. Οταν έφυγε από την αστυνομία το 1983 ίδρυσε την Ιρλανδική Ενωση Υποστήριξης Θυμάτων και πιστεύει στις αξίες του πατριωτισμού, της εντιμότητας και της δικαιοσύνης.

Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται περίπου 8 ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών, πάντως όχι νωρίτερα από την Παρασκευή το απόγευμα. Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει το 50% των ψήφων, θα υπάρξει και δεύτερος αναπληρωματικός γύρος ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ