Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
"Ιστορική" συνάντηση Κλίντον - Ζεμίν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η πρώτη επίσκεψη Κινέζου ηγέτη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ από το 1985 βρίσκεται αυτές τις μέρες στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών ΜΜΕ: Δεν είναι συχνό το φαινόμενο ο συνομιλητής του Αμερικανού Προέδρου να ομιλεί "εξ ονόματος ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων", όπως είπε χτες ο Ζιάνγκ Ζεμίν.

Κλίντον και Ζεμίν συζήτησαν κρίσιμα θέματα, τόσο για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, όσο και γενικότερα. Πρώτα στην ατζέντα, σύμφωνα πάντα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ήταν τα προβλήματα των πωλήσεων όπλων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Θιβέτ. Δεν έλειψαν οι αναφορές στην Ταϊβάν και το εμπόριο.

Ο Κλίντον, όπως μετέδωσαν οι πολιτικοί συντάκτες του CNN χτες από το Λευκό Οίκο, είπε στον Ζεμίν ότι η επίσκεψή του "μας δίνει την ευκαιρία να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς μας, αλλά και να συζητήσουμε τις διαφορές μας ανοιχτά και με σεβασμό".

Οι δύο χώρες μπορούν να προωθήσουν καλύτερα τις αξίες τους και τα συμφέροντά τους, πρόσθεσε ο Κλίντον, συνεργαζόμενες, παρά απομακρυνόμενες η μία από την άλλη.

Από την πλευρά του ο Ζιάνγκ Ζεμίν επανέλαβε τη δήλωσή του ότι στόχος του είναι να φέρει τις σινοαμερικανικές σχέσεις "σε ένα νέο στάδιο εξέλιξης".

Οι δυο ηγέτες είχαν την ευκαιρία την Τρίτη το βράδυ, σε μια συνάντηση 90 λεπτών, να συζητήσουν ανεπισήμως θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Πάντως καμία πλευρά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποια ήταν η απόληξη αυτών των συνομιλιών.

Κάτι που συμφωνήθηκε ήδη κατά τις συνομιλίες των δύο ανδρών ήταν η αποκατάσταση απευθείας επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Χτες ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθεί μια "κόκκινη γραμμή" Κλίντον - Ζεμίν.

Οπως σχολίασε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι δύο ηγέτες απέφυγαν στις συνομιλίες τους - τουλάχιστον, έως χτες το βράδυ - να θίξουν ζητήματα τα οποία έχουν προκαλέσει ένταση μεταξύ των χωρών τους στο παρελθόν.

Συμφωνία για τα πυρηνικά

Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι οι δύο Πρόεδροι κατέληξαν σε συμφωνία για τερματισμό της διάδοσης πυρηνικών όπλων, κυρίως όσον αφορά τις χώρες της περιοχής του Περσικού Κόλπου. Το συμβάν αυτό σχολιάστηκε από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως εξέλιξη που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση της αμερικανο - κινεζικής Συμφωνίας Συνεργασίας για τα Πυρηνικά, που συνήφθη το 1983.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ