• Δυσαρέσκεια και πίεση από την Ουάσιγκτον
  • - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ.- Η αναβολή, την ύστατη στιγμή, της προγραμματισμένης από την ίδια την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, για την 27η του Οκτώβρη, συνάντησης του Παλαιστινίου... - 1997-10-30 00:00:00.0"/>
  • Δυσαρέσκεια και πίεση από την Ουάσιγκτον
  • - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ.- Η αναβολή, την ύστατη στιγμή, της προγραμματισμένης από την ίδια την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, για την 27η του Οκτώβρη, συνάντησης του Παλαιστινίου... - 1997-10-30 00:00:00.0" /> Διαφωνίες και απειλές | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 12
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
    Διαφωνίες και απειλές
    • Σε δύσκολη θέση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξαιτίας των διαφωνιών στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού για την "ειρηνευτική διαδικασία" και τον προϋπολογισμό
    • Δυσαρέσκεια και πίεση από την Ουάσιγκτον

    ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ.-

    Η αναβολή, την ύστατη στιγμή, της προγραμματισμένης από την ίδια την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, για την 27η του Οκτώβρη, συνάντησης του Παλαιστινίου διαπραγματευτή Μαχμούντ Αμπάς και του Νταβίντ Λεβί, εξαιτίας διαφωνιών στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης, προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον που εκφράστηκε με σκληρό λόγο μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την ίδια στιγμή, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς εκτός από το ζήτημα της ισραηλινο-παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας" έχει να χαλιναγωγήσει την αντίδραση των κυβερνητικών του εταίρων και για τον προϋπολογισμό του 1998.

    Μετά από μια θυελλώδη εξάωρη συνεδρίαση το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο κατάφερε, τελικά, να εκδώσει χτες μια λακωνική ανακοίνωση που επικύρωνε μόνο το ταξίδι του Νταβίντ Λεβί στην Ουάσιγκτον, αφήνοντας αδιευκρίνιστες τόσο τις θέσεις που ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να υπερασπιστεί όσο και την ημερομηνία αναχώρησής του.Της συνεδρίασης των ισραηλινών υπουργών είχε προηγηθεί μακροσκελής τηλεφωνική επικοινωνία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, κατά την οποία η Μαντλίν Ολμπράιτ τόνισε ότι "δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη από το γεγονός ότι η καθυστέρηση της ισραηλινής κυβέρνησης την ανάγκασε να αναβάλει την προγραμματισμένη συνάντηση στην Ουάσιγκτον". Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν τόνιζε ότι οι ΗΠΑ επιμένουν στην πραγματοποίηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής συνάντησης "το αργότερο μέχρι την αρχή της επόμενης βδομάδας".

    Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται ότι δεν κατάφερε να αποσπάσει την ψήφο των υπουργών του σχετικά με τα δύο θέματα που έχει θέσει επιτακτικά ο Αμερικανός διαμεσολαβητής και είναι η κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για την περαιτέρω αναδίπλωση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη μέχρι τα μέσα του 1998 και για το προσωρινό "πάγωμα" οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών. Οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί του εταίροι απειλούν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει στην παραχώρηση "έστω και μίας ίντσας της Δυτικής Οχθης", ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, αν δεν έχει ξεκαθαρισμένες εντολές από την κυβέρνηση που θα συνοδεύονται από την εξουσιοδότηση για υπογραφή συμφωνιών.

    Αποφασισμένοι να μη μεταβούν στην Ουάσιγκτον, αν δεν υπάρχει προοπτική επίτευξης συγκεκριμένων συμφωνιών εμφανίζονται και οι Παλαιστίνιοι. Ο Σάεμπ Ερακάτ, επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος, που τον διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να προχωρήσει στην πραγματοποίηση της συνάντησης. Παρ' όλα αυτά, ο Ερακάτ τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δε θα παραστεί στη συνάντηση, αν ο Νταβίντ Λεβί, για άλλη μια φορά, δεν είναι σε θέση να υπογράψει ή να συμφωνήσει σε κάποια συγκεκριμένη θέση.

    Προειδοποιεί ο Πριμακόφ

    Για "εκτεταμένης κλίμακας" ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στο Νότιο Λίβανο κατά των μαχητών της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολλάχ" προειδοποίησε, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γιεβγκένι Πριμακόφ τον Ιορδανό μονάρχη Χουσεϊν. Ο Ρώσος υπουργός, που έχει ήδη επισκεφθεί το Ισραήλ, το Λίβανο και τη Συρία και πρόκειται να μεταβεί και στην Αίγυπτο, φέρεται, σύμφωνα με Ιορδανούς αξιωματούχους που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, να κάλεσε τον βασιλιά Χουσεϊν να παρέμβει και καλέσει τους Αραβες ηγέτες να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση στο Νότιο Λίβανο καθώς αναμένονται "σοβαρές εξελίξεις". Οπως υποστηρίζουν πάντα οι ίδιες πηγές, η ηγεσία του ισραηλινού στρατού ασκεί έντονες πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει την τελική έγκριση για ένα "οριστικό ξεκαθάρισμα" της κατάστασης στο Νότιο Λίβανο.

    Διαφωνίες και για τον προϋπολογισμό

    Πρώτη και κρίσιμη η χτεσινή συνεδρίαση του ισραηλινού Κοινοβουλίου, που επρόκειτο να λήξει αργά το βράδυ, σχετικά με τον προϋπολογισμό του 1998. Ο νέος προϋπολογισμός, που στηρίζεται από το Κόμμα Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είναι ύψους 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προβλέπει περικοπές 657 εκατομμυρίων δολαρίων στους τομείς της άμυνας, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών υπηρεσιών. Ο προϋπολογισμός έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, αλλά και των συγκυβερνώντων κομμάτων Γκέσερ, του Νταβίντ Λεβί, Σας και των Ρώσων μεταναστών, που έχοντας συνολικά 23 από τις 66 έδρες της κυβερνητικής πλειοψηφίας απειλούν με παραίτηση. Η παρουσίαση του προϋπολογισμού θα γίνει σε 3 διαδοχικές αναγνώσεις και αν τελικά δεν εγκριθεί μέχρι το Μάρτη του 1998, προκηρύσσονται άμεσα εκλογές.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ