ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Αποσυναρμολόγηση... στο παρά πέντε

Την αποχώρησή της, λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της κατάπτυστης διαδικασίας, ανακοίνωσε χτες η "Αυτόνομη Παρέμβαση", ενώ δρομολογείται ανάλογη εξέλιξη και στη ΔΑΚΕ...

Με μια ακόμα συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του περιβόητου "κοινωνικού διαλόγου",σήμερα το απόγευμα, διανύεται η τελική ευθεία της πρώτης φάσης αυτής της κατάπτυστης διαδικασίας, ώστε αμέσως μετά η κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομοθετική αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων!Και ενώ αμέσως μετά σειρά θα πάρει η προσπάθεια κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, χτες, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η "έκθεση Σπράου" θα κατατεθεί στον "κοινωνικό διάλογο" από την κυβέρνηση!

Στο μεταξύ χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η "Αυτόνομη Παρέμβαση" ανακοίνωσε ότι δε θα συμμετέχει πλέον εκπρόσωπός της στον "κοινωνικό διάλογο". Την ίδια στιγμή έχει δρομολογηθεί στα όργανα της παράταξης και η αποχώρηση και της ΔΑΚΕ,τα στελέχη της οποίας αναμένουν όμως "πράσινο φως" από την ηγεσία της ΝΔ. Η τελευταία, όπως προκύπτει από τη χτεσινή σύσκεψη του Κ. Καραμανλή με τους τομεάρχες, εκτιμά ότι ο "κοινωνικός διάλογος" βρίσκεται σε αδιέξοδο και επικρίνει την κυβέρνηση γιατί "δε θέτει για συζήτηση τα πιο επίμαχα θέματα", χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο ποια θεωρεί ως τέτοια. Η ηγεσία της ΝΔ περιμένει το "κείμενο που θα καταθέσει η κυβέρνηση", προκειμένου να διαμορφώσει την οριστική της θέση για τη συμμετοχή ή μη.

Οι δυο παρατάξεις που στήριξαν αποφασιστικά τη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου", δηλώνοντας απερίφραστα ότι είναι υπέρ της πολιτικής αναγκαιότητάς του, το τελευταίο διάστημα ανέβασαν τους τόνους επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι κατέστησε αναξιόπιστη τη συγκεκριμένη διαδικασία... Τώρα και ενώ υπολείπονται δέκα περίπου μέρες πριν τη λήξη του, αποχωρούν κάτω από το βάρος της πίεσης των εργαζομένων και αποφεύγοντας να χρεωθούν το κόστος της έκβασής του.

Οι κινήσεις των συνδικαλιστών του ΣΥΝ, προκάλεσαν την έκρηξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος χτες σημείωσε ότι στον "κοινωνικό διάλογο" που τελειώνει, συμμετείχαν όλοι, εκτός της ΕΣΑΚ και έκανε λόγο για "προειλημμένες αποφάσεις". Τόνισε επίσης ότι στον ΣΥΝ κυριάρχησαν "οι μικρόψυχες λογικές και οι ανεύθυνοι" και με σαρκαστικό ύφος κάλεσε τον πρόεδρό του Ν. Κωνσταντόπουλο να πει πού κατέληξε η "πρωτοβουλία" για τη σωτηρία του "κοινωνικού διαλόγου". Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση "διαλέγεται με τις οργανωμένες εκφράσεις της κοινωνίας, όχι με παρατάξεις", ότι "οι αποχές είναι ιστορικά καταδικασμένες" και ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από τις αποφάσεις της.

Στην ΑΔΕΔΥ

Με απαράδεκτο τρόπο η ΠΑΣΚ, διέλυσε χτες τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης, προκειμένου να μην τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" για αποχώρηση απ' τον "κοινωνικό διάλογο". Και αυτό γιατί με την πρόταση αποχώρησης τάχθηκαν και οι παρατάξεις ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση", οι οποίες κάτω από το βάρος της αντίδρασης των εργαζομένων, υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση.

Με το σκεπτικό ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τον κρατικό προϋπολογισμό, το ασφαλιστικό κλπ., η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" πρότεινε επίσης να κληθεί η ΓΣΕΕ, ώστε από κοινού με την ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία που θα πρέπει να καθοριστεί προς το τέλος Νοέμβρη και μέχρι τις 4 Δεκέμβρη. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε απ' την ΠΑΣΚ και αποφασίστηκε τελικά η κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 25 Νοέμβρη.

Αρχίζει η μεταστροφή... του ΟΑΕΔ

Το - υποτυπώδες - χρονοδιάγραμμα αλλαγής της δομής του ΟΑΕΔ για την πιο αποφασιστική πριμοδότηση των εργοδοτών, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εργασίας

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση της "νέας πολιτικής απασχόλησης",σε συνδυασμό με την προωθούμενη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, σηματοδότησε η χτεσινή παρουσίαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,των αλλαγών που δρομολογούνται στη φυσιογνωμία του ΟΑΕΔ.

Βάση των αλλαγών αυτών, που έχουν αποφασιστεί με τον τελευταίο νόμο 2434,είναι η ενίσχυση των "ενεργητικών πολιτικών στήριξης της απασχόλησης",οι οποίες παραδίδουν ουσιαστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ στους εργοδότες μέσα από διάφορα προγράμματα (220 δισ. δραχμές), καθιερώνουν τη "διά βίου εκπαίδευση" και καθιστούν τον ίδιο τον άνεργο υπεύθυνο για την αντιμετώπιση της ανεργίας!

Τα "καινοτόμα" μέτρα, που εντάσσονται σε αυτές τις πολιτικές, είναι τα "μερίδια απασχόλησης και κατάρτισης", η υλοποίηση προγραμμάτων για διάφορες κατηγορίες ανέργων, με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική επιχορήγηση των εργοδοτών, η μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους εργασίας, η δημιουργία του "Εθνικού Παρατηρητηρίου Απασχόλησης", των "Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης", η καθιέρωση της "κάρτας εργασίας"...

Πάντως, το μέχρι σήμερα "έργο" υλοποίησης του νόμου έχει να κάνει κυρίως με την πρόβλεψη για το πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται, έστω και πιλοτικά, ορισμένα μέτρα. Ο νέος κανονισμός του ΟΑΕΔ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 1998. Τα 52 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ), που θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει, θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του 1999... Η ύπαρξη των ΚΠΑ είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του συστήματος της Κάρτας Εργασίας, η οποία αναγκαστικά θα μπορεί να κυκλοφορήσει μετά το 2000, κλπ..!

Η κυβέρνηση μπορεί να εκθειάζει το έργο του ΟΑΕΔ, αλλά η εγγεγραμμένη ανεργία συνεχίζει, παρά τα μαγειρέματα, να βρίσκεται σε άνοδο. Το Σεπτέμβρη έφτασε το 6,60% από 6,38% το Σεπτέμβρη του 1996. Ο υπουργός θεώρησε "κατόρθωμα" ότι η Ελλάδα έχει μικρότερη του μέσου κοινοτικού όρου ανεργία, έχοντας μάλιστα και μικρό ποσοστό μερικής απασχόλησης. Πάντως, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι το Σεπτέμβρη ήταν 193.123 και το Σεπτέμβρη του 1996 156.014!

ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ "ΕΛΕΝΗ"
"Τυχαίο περιστατικό" για τον υπουργό ΕΝ!

Με προκλητικές δηλώσεις, ο Στ. Σουμάκης επιχειρεί να βγάλει "λάδι" το υπουργείο και το Λιμενικό

"Τυχαίο περιστατικό",χαρακτήρισε χτες, κατά τη συνέντευξή του στους ναυτιλιακούς συντάκτες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος των 7 ναυτεργατών - πλήρωμα του φορτηγού πλοίου "ΕΛΕΝΗ"!Κατά τον κύριο υπουργό, οι υπεύθυνοι πρέπει να αναζητηθούν οπουδήποτε αλλού, εκτός από το υπουργείο και τις αρμόδιες λιμενικές αρχές! Με δικαιολογίες του τύπου "πώς θα απαγορευτεί ο απόπλους, όταν διαβεβαιώνεται ότι όλα τηρήθηκαν σωστά;", ο Στ. Σουμάκης,αλλά και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Περικλής Ουσατζόπουλος,αποποιήθηκαν των ευθυνών τους!

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη έγινε με την τοξική ουσία φωσφίνη απεντόμωση στο φορτίο σιτηρών που μετέφερε το πλοίο "ΕΛΕΝΗ". Πριν λήξει η δράση του δηλητηρίου, το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι του Πόρτο Λάγος και κατέπλευσε στο λιμάνι της Χαλκίδας.Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη ζωή του ο μάγειρας Τηλέμαχος Μαλαδάκης και να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας οι υπόλοιποι 6 ναυτεργάτες - μέλη του πληρώματος.

Στην προσπάθειά τους να γίνουν πιο πειστικοί, ο Στ. Σουμάκης και οι αρμόδιοι του υπουργείου έφτασαν στο σημείο να παίζουν με τις λέξεις. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δεν αναφέρει τίποτα για απαγόρευση απόπλου από τις λιμενικές αρχές! Ωστόσο, το ΠΔ αναφέρει: "Κατά την πραγματοποίηση υποκαπνισμού στους χώρους φορτίου και μέχρις ότου πιστοποιηθεί από ειδικό επιστήμονα ότι το πλοίο είναι απαλλαγμένο από επικίνδυνα αέρια, δεν επιτρέπεται η παραμονή του πληρώματος στο πλοίο". Το πλήρωμα θα επανεγκατασταθεί στο πλοίο, αφού εκδοθεί "από ειδικό επιστήμονα πιστοποιητικό απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια".

Στην προκειμένη περίπτωση, οι εργασίες έγιναν υπό τον έλεγχο ...γεωπόνου, πιστοποιητικό τέτοιο δεν εκδόθηκε και επιπλέον, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, προχτές Τρίτη μετά το δυστύχημα (!), έγιναν οι πρώτοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τους πραγματογνώμονες, οπότε και διαπιστώθηκε ότι το πλοίο είναι "φουλ" από την τοξική ουσία φωσφίνη! Η ουσία ήταν "παρούσα" από τις καμπίνες του πληρώματος, στη γέφυρα του πλοίου μέχρι και το μηχανοστάσιο! Και όμως, οι αρμόδιες λιμενικές αρχές, που είναι ως γνωστόν υπεύθυνες και για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του πληρώματος των πλοίων, εξέδωσαν άδεια απόπλου...

Οι εφοπλιστές υπαγορεύουν μέτρα, αλλά και μεθόδους

Αποκαλυπτική παραδοχή του ΚΟΜΙΤΙ, για τον τρόπο που λειτουργεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Από το ...Λονδίνο προήλθε ακόμα και ο τρόπος που ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έχει θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα, με τα οποία διώχνει τους Ελληνες ναυτεργάτες, από την ποντοπόρο ναυτιλία! Στο τελευταίο Δελτίο Ενημερώσεως, που εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής ΣυνεργασίαςΚΟΜΙΤΙ (Αύγουστος), αναφέρεται: "Για να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που έλαβε ο κ. υπουργός ΕΝ κ. Στ. Σουμάκης, απαιτείται να ενταχθούν προηγουμένως στις Εγκριτικές Πράξεις των πλοίων που έχουν νηολογηθεί με το Αρθρο 13"!

Κατόπιν της εφοπλιστικής οδηγίας, στις αρχές του Σεπτέμβρη, ο υπουργός εφάρμοσε τις εξαγγελίες του, μέσω του νομοθετικού πλαισίου για τη ναυτιλία, αφού πρώτα επαναδιατύπωσε "παρέα" με τους εφοπλιστές - όπως αναφέρεται στο Δελτίο - τον όρο 8 των Εγκριτικών Πράξεων, ο οποίος ρυθμίζει τα θέματα συνθέσεως των πλοίων!

Η ...συνεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα, τα όσα προβλέπονται στον τροποποιημένο όρο 8 να είναι ακόμα χειρότερα από όσα είχαν εξαγγελθεί αρχικά από τον υπουργό. Εξαλείφεται και η παραμικρή υποχρέωση για τους εφοπλιστές να απασχολούν ακόμα και αυτούς τους λιγοστούς Ελληνες ναυτεργάτες, που προβλέπονταν στις εξαγγελίες. Ετσι, στην παράγραφο Α2, στο εδάφιο α., αναφέρεται ότι ο προβλεπόμενος ελάχιστος αριθμός Ελλήνων ναυτικών θα καλύπτεται με αλλοδαπούς ναυτικούς, αν: "Είναι δύσκολη η ανεύρεση κατάλληλων και ικανών Ελλήνων ναυτικών, οι οποίοι να έχουν τα προσόντα που προβλέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις" ή αν οι Ελληνες ναυτικοί που έχουν τα προσόντα "ζητούν όρους διαφορετικούς από αυτούς που καθορίζονται από τις ελληνικές διατάξεις που ισχύουν, ιδιαίτερα σε σχέση με το μισθολόγιο"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ