Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ "ΕΛΕΝΗ"
"Τυχαίο περιστατικό" για τον υπουργό ΕΝ!

Με προκλητικές δηλώσεις, ο Στ. Σουμάκης επιχειρεί να βγάλει "λάδι" το υπουργείο και το Λιμενικό

"Τυχαίο περιστατικό",χαρακτήρισε χτες, κατά τη συνέντευξή του στους ναυτιλιακούς συντάκτες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος των 7 ναυτεργατών - πλήρωμα του φορτηγού πλοίου "ΕΛΕΝΗ"!Κατά τον κύριο υπουργό, οι υπεύθυνοι πρέπει να αναζητηθούν οπουδήποτε αλλού, εκτός από το υπουργείο και τις αρμόδιες λιμενικές αρχές! Με δικαιολογίες του τύπου "πώς θα απαγορευτεί ο απόπλους, όταν διαβεβαιώνεται ότι όλα τηρήθηκαν σωστά;", ο Στ. Σουμάκης,αλλά και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Περικλής Ουσατζόπουλος,αποποιήθηκαν των ευθυνών τους!

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη έγινε με την τοξική ουσία φωσφίνη απεντόμωση στο φορτίο σιτηρών που μετέφερε το πλοίο "ΕΛΕΝΗ". Πριν λήξει η δράση του δηλητηρίου, το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι του Πόρτο Λάγος και κατέπλευσε στο λιμάνι της Χαλκίδας.Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη ζωή του ο μάγειρας Τηλέμαχος Μαλαδάκης και να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας οι υπόλοιποι 6 ναυτεργάτες - μέλη του πληρώματος.

Στην προσπάθειά τους να γίνουν πιο πειστικοί, ο Στ. Σουμάκης και οι αρμόδιοι του υπουργείου έφτασαν στο σημείο να παίζουν με τις λέξεις. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δεν αναφέρει τίποτα για απαγόρευση απόπλου από τις λιμενικές αρχές! Ωστόσο, το ΠΔ αναφέρει: "Κατά την πραγματοποίηση υποκαπνισμού στους χώρους φορτίου και μέχρις ότου πιστοποιηθεί από ειδικό επιστήμονα ότι το πλοίο είναι απαλλαγμένο από επικίνδυνα αέρια, δεν επιτρέπεται η παραμονή του πληρώματος στο πλοίο". Το πλήρωμα θα επανεγκατασταθεί στο πλοίο, αφού εκδοθεί "από ειδικό επιστήμονα πιστοποιητικό απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια".

Στην προκειμένη περίπτωση, οι εργασίες έγιναν υπό τον έλεγχο ...γεωπόνου, πιστοποιητικό τέτοιο δεν εκδόθηκε και επιπλέον, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, προχτές Τρίτη μετά το δυστύχημα (!), έγιναν οι πρώτοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τους πραγματογνώμονες, οπότε και διαπιστώθηκε ότι το πλοίο είναι "φουλ" από την τοξική ουσία φωσφίνη! Η ουσία ήταν "παρούσα" από τις καμπίνες του πληρώματος, στη γέφυρα του πλοίου μέχρι και το μηχανοστάσιο! Και όμως, οι αρμόδιες λιμενικές αρχές, που είναι ως γνωστόν υπεύθυνες και για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του πληρώματος των πλοίων, εξέδωσαν άδεια απόπλου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ