ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα μπλόκα των οδηγών φορτηγών;

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και χτες οι συνομιλίες ανάμεσα στους εκπροσώπους των συνδικάτων των οδηγών φορτηγών με τους ιδιοκτήτες, σε μια τελευταία προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Οι διαπραγματεύσεις, που διεκόπησαν το μεσημέρι, επρόκειτο να λήξουν οριστικά αργά χτες το βράδυ και αν το αποτέλεσμά τους δεν είναι ικανοποιητικό όσον αφορά τα αιτήματα των οδηγών - και ιδιαίτερα τα μισθολογικά τους αιτήματα - τα πρώτα μπλόκα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας αναμένεται να στηθούν την Κυριακή το βράδυ. Παρά τις αλλεπάλληλες συνομιλίες, εκπρόσωποι και των δύο πλευρών δεν έκρυβαν την απαισιοδοξία τους, ενώ πολλοί Γάλλοι, ήδη, προμηθεύονταν μεγάλες ποσότητες βενζίνης και τροφίμων.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ
Υπογράφτηκε "σχέδιο δράσης" για την εργασία ανηλίκων

ΟΣΛΟ.-

Την ώρα που οι υπουργοί 41 χωρών της υφηλίου έβαζαν τις υπογραφές τους στις χάρτινες διακηρύξεις της διεθνούς διάσκεψης, για την παράνομη εργασία και πολλαπλή εκμετάλλευση ανηλίκων, που γίνεται στο Οσλο, τέσσερα παιδιά - εργάτες από τη Λατινική Αμερική κάθονταν έχοντας τα στόματά τους κλειστά με ταινία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας: Κανείς από τους κυβερνητικούς και μη αξιωματούχους δεν έδωσε προσοχή στα όσα κατέθεσαν τα ανήλικα θύματα του εγκλήματος (της εκμετάλλευσης μέσω της μαύρης εργασίας ή και της δουλείας)! "Θέλουμε να τους πούμε με τον τρόπο αυτό ότι τα παιδιά της Λατινικής Αμερικής αντιτίθενται στις κακές εργασιακές συνθήκες που ζουν, απαιτούν όμως το δικαίωμα της δουλιάς", δήλωνε στους δημοσιογράφους ο 14χρονος Ντέρλις Ερέρα, από το Περού, που δουλεύει έως και εφτά ώρες τη μέρα και παρακολουθεί κατόπιν κατάκοπος τα μαθήματα στο σχολείο για τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Πιο πέρα η Νορβηγίδα υπουργός Ανάπτυξης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χίλντε Φράφτζορντ Τζόνσον, συγκέντρωνε τα φώτα της δημοσιότητας, δηλώνοντας: "Ελπίζω ότι τα παιδιά σε όλο τον κόσμο θα αισθανθούν ότι κάναμε τη διαφορά με τη συγγραφή αυτής της ατζέντας προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος".

Κατά την υπουργό, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου και συνυπέγραψαν το "σχέδιο δράσης", δεσμεύτηκαν... ηθικά για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας. Το σχέδιο δράσης αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φτώχειας, βασικό αίτιο για την εργασιακή απασχόληση παιδιών, και προτρέπει τις κυβερνήσεις να δραστηριοποιήσουν το θεσμό της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, την απομάκρυνση παιδιών - εργατών από δουλιές με κάκιστες συνθήκες εργασίας, την αντικατάσταση των ανηλίκων από άνεργους ενηλίκους και την παροχή οικονομικής βοήθειας από τις αναπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
Νέα όξυνση της έντασης

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Νέα ένταση έχει προκαλέσει στις σχέσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Ιράκ η απόφαση της Βαγδάτης να απαγορεύσει στους Αμερικανούς υπηκόους, που εργάζονται στην Επιτροπή Ελέγχου του αφοπλισμού της χώρας, να εισέρχονται στο ιρακινό έδαφος. Την ανάκληση της ιρακινής απόφασης ζήτησαν και οι Ρωσία, Κίνα, Κένυα, Γαλλία και Αίγυπτος, που απείχαν από την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας περί επιβολής ταξιδιωτικών κυρώσεων σε Ιρακινούς αξιωματούχους.

Αμεση επανεξέταση της απαγόρευσης εισόδου ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καταδίκασε την ιρακινή απόφαση και προειδοποίησε για "σημαντικές συνέπειες". Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος κινήθηκε και η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι "δεν μπορεί το Ιράκ να υπαγορεύει εντολές στον ΟΗΕ". "Επίθεση στα θεμέλια των Ηνωμένων Εθνών", χαρακτήρισε την ιρακινή απόφαση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, υπογραμμίζοντας ότι "οι ΗΠΑ είχαν επανειλημμένως προειδοποιήσει για την περιφρόνηση που η Βαγδάτη επιμένει να δείχνει στη διεθνή κοινότητα". Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι, προειδοποιούσε ότι "οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλούς τρόπους, για να υποχρεώσουν το Ιράκ να συμμορφωθεί".

Σύμφωνα με την απόφαση του Επαναστατικού Κυβερνητικού Συμβουλίου, που είναι και το βασικό όργανο αποφάσεων του Ιράκ, η κυβέρνηση της Βαγδάτης "δεν επιτρέπει σε Αμερικανούς υπηκόους που εργάζονται στην Επιτροπή Αφοπλισμού να παραμείνουν στο έδαφός της" και τους δίνεται προθεσμία μίας εβδομάδας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η Βαγδάτη υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή αφορά 700 άτομα και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τα όρια των ερευνών για να εξυπηρετήσουν τις μυστικές υπηρεσίες τους. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ υποστήριζαν ότι στην 40μελή Επιτροπή Ελέγχου Αφοπλισμού UNSCOM συμμετέχουν 10 Αμερικανοί εκ των οποίων οι 2 βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις και είναι οι Τσαρλς Ντουέλφερ, αναπληρωτής Πρόεδρος, και ο στρατηγός Τζον Μουρ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της επιτροπής.

Παρά την έκκληση του ΟΗΕ να ανακληθεί η απόφαση, οι ιρακινές αρχές απαγόρευσαν, χτες, την είσοδο σε δύο Αμερικανούς της UNSCOM, ενώ την επέτρεψαν σε έναν συμπατριώτη τους της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Οπως σχολίαζαν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών η κρίση, που ξέσπασε, στις σχέσεις Ιράκ - ΟΗΕ είναι η μεγαλύτερη μετά τον Οκτώβρη του 1994, που τα ιρακινά στρατεύματα πλησίασαν απειλητικά τα σύνορα με το Κουβέιτ. Η Βαγδάτη τόνισε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον ΟΗΕ "με τρόπο που δεν προσβάλλει την ιρακινή ανεξαρτησία, εθνική ασφάλεια και αξιοπρέπεια". Την ίδια στιγμή, ο Αυστραλός Ρίτσαρντ Μπάτλερ, επικεφαλής της UNSCOM, ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Βαγδάτη, στις 7 Νοέμβρη, ενώ συγχρόνως ο ΟΗΕ διαβεβαίωνε ότι η νέα κρίση δεν επηρεάζει το πρόγραμμα περιορισμένης πώλησης πετρελαίου με αντάλλαγμα την παροχή τροφίμων και φαρμάκων.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Συμφωνίες "αμοιβαίου συμφέροντος" από Κλίντον - Ζεμίν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, στην οποία κατέληξαν αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, και ο Κινέζος ομόλογός του, Ζιάνγκ Ζεμίν, εκτός της "ανασχετικής" της κατεύθυνσης, έχει ακόμη μία διάσταση: όπως σημείωνε χτες η στήλη All Politics (του τηλεοπτικού CNN και του περιοδικού "Time"), ανοίγει το δρόμο στις αμερικανικές επιχειρήσεις να πωλήσουν πυρηνική τεχνολογία παραγωγής ενέργειας στην Κίνα.

Μετά από τη συζήτησή του με τον Πρόεδρο Ζεμίν, που διήρκεσε δυόμισι ώρες, ο Μπιλ Κλίντον είπε ότι η συμφωνία είναι "αμοιβαίου συμφέροντος" ("win - win"), αφού εκτός των εμπορικών συμφωνιών που θα προωθηθούν, θα τεθεί σε ισχύ η ανενεργός διμερής σχετική συμφωνία του 1985.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Κίνα διαβεβαίωσε γραπτώς τις ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να έχει συνεργασία στο μέλλον με το Ιράν στον τομέα των πυρηνικών και ότι τα δύο σχετικά προγράμματα που υλοποιούνται ήδη θα κλείσουν σύντομα, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως από την άλλη πλευρά.

Κατά τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία συνάφτηκαν συμβόλαια για την αγορά 50 αεροσκαφών "Μπόινγκ", συνολικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι "General Electric" και "Westinghouse" θα είναι οι πρώτες που θα ωφεληθούν από την απόφαση του Προέδρου Κλίντον να επιτρέψει την εξαγωγή αμερικανικής πυρηνικής τεχνολογίας στην Κίνα, σε μια αγορά που οι οικονομικές της δυνατότητες φτάνουν έως και τα 50 δισ. δολάρια...

ΡΩΣΙΑ
Λαϊκή κινητοποίηση στην Πριμόριε

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Πάνω από 300.000 εργαζόμενοι των πόλεων και οικισμών της μακρινής Πριμόριε, στο κάλεσμα της περιφερειακής ένωσης των συνδικάτων, ξεχύθηκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των καθυστερούμενων μισθών. Στους εργάτες και εκπαιδευτικούς, γιατρούς και ανθρακωρύχους, σε άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, η κυβέρνηση και η διεύθυνση των επιχειρήσεων χρωστούν 1 τρισ. 270 εκατ. ρούβλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικάτων, το 80% του πληθυσμού της Πριμόριε βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι οικογένειες με παιδιά δεν έχουν ξεχάσει ακόμα ότι υπήρχε μια εποχή (που τώρα πέρασε) που τα σχολικά βιβλία ήταν δωρεάν. Χρήματα δεν υπάρχουν όχι μόνο για βιβλία και τετράδια, αλλά ούτε για φαγητό. Αντί για μισθό, οι επιχειρήσεις της περιοχής δίνουν στους εργαζόμενους καρτέλες για ψωμί, που, όπως έλεγε ένας εργάτης, αναλογεί κάτι περισσότερο από 100 γραμμάρια την ημέρα κατ' άτομο. Οι πεινασμένοι μαθητές και οι εργαζόμενοι της Πριμόριε στο όνομα και για το μέλλον της Ρωσίας ζήτησαν, στη συγκέντρωσή τους στο κέντρο του Βλαδιβοστόκ, δουλιά, μισθό και την παραίτηση του Γιέλτσιν και της κυβέρνησής του. Νέα κινητοποίηση των εργαζομένων της Πριμόριε θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Νοέμβρη.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αναμονή για το νέο Πρόεδρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-

Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι προσήλθαν χτες στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο Πρόεδρο της χώρας που θα αντικαταστήσει τη Μέρι Ρόμπινσον,που παραιτήθηκε αποδεχόμενη τον διορισμό της ως Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πιθανότερος αντικαταστάτης θα είναι και πάλι μία γυναίκα αφού οι δημοσκοπήσεις όλων των τελευταίων ημερών που δημοσιεύτηκαν κυρίως στους Irish Times, δείχνουν ότι η Μέρι Μακ Αλις,υποψήφια του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος Φιάνα Φέιλ προηγείται σταθερά τουλάχιστον 17 ποσοστιαίες μονάδες της - κατ' ουσία - μοναδικής αντιπάλου της, Μέρι Μπανότι,που είναι υποψήφια του αντιπολιτευόμενου, επίσης κεντροδεξιού κόμματος, Φάιν Γκαέλ.Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση στην τρίτη θέση έρχεται η υποψήφια της "Αριστεράς" και των Οικολόγων, Αντι Ρος και ακολουθούν η ανεξάρτητη υποψήφια Ρόζμαρι Σκάλον και τελευταίος ο μοναδικός άνδρας υποψήφιος, Ντέρεκ Νάλι.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 09.00 και έκλεισαν στις 21.00 σε 41 εκλογικές περιφέρειες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Αποτελέσματα όμως δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πριν από τη σημερινή μέρα, καθώς ο πολύπλοκος τρόπος ψηφοφορίας και καταμέτρησης των σταυρών προτίμησης απαιτεί πολλαπλές μετρήσεις για να αποφανθεί ποιος από τους υποψηφίους συγκεντρώνει το απαραίτητο 50% και κάτι για να γίνει Πρόεδρος - πράγμα που μάλλον είναι αδύνατο - και ποιοι θα είναι οι δύο επικρατέστεροι για να διεκδικήσουν σε επαναληπτικό γύρο το προεδρικό αξίωμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ