ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Μεταβολή και όπισθεν από τη ΔΑΚΕ

Την παραμονή της ΔΑΚΕ στην απάτη του "διαλόγου", διέταξε η ηγεσία της ΝΔ, ύστερα από υποδείξεις ΣΕΒ και άλλων επιχειρηματικών παραγόντων. Στο τέλος της η αντεργατική διαδικασία

Στο τέλος της οδηγείται η αντεργατική διαδικασία του περιβόητου "κοινωνικού διαλόγου" με δυο ακόμα συνεδριάσεις. Μια της Συντονιστικής Γραμματείας του αύριο Τετάρτη και μια της ολομέλειάς του την επόμενη βδομάδα, στην οποία θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί το τελικό κείμενο θέσεων για το τρίπτυχο Ανταγωνιστικότητα - Ανάπτυξη - Απασχόληση.Το επόμενο βήμα θα είναι η νομοθετική ρύθμιση, στα πλαίσια πάντα των αρχικών αποφάσεων της κυβέρνησης, οι οποίες και θα σημάνουν χτύπημα των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Ετσι, η αφαίρεση από το - μνημειώδους αντεργατικότητας - κείμενο θέσεων, του άξονα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δεν επηρεάζει σε τίποτα τους σχεδιασμούς της, αλλά ερμηνεύεται σαν ένας ελιγμός για να στηρίξει τηνΠΑΣΚΕ που βάζει "πλάτη" για να περάσουν αυτοί οι σχεδιασμοί και να κρατήσει τη ΔΑΚΕ στη διαδικασία.

Ετσι, η ηγεσία της ΔΑΚΕ φαίνεται να αναδιπλώνεται από τη θέση της αποχώρησης που προέβαλε την περασμένη βδομάδα, αναζητώντας - επισήμως - πρόσχημα στους κυβερνητικούς ελιγμούς, ενώ ανεπισήμως στελέχη της κάνουν ευθέως λόγο για παρέμβαση Καραμανλή!Η παρέμβαση αυτή εκδηλώθηκε μετά τις συναντήσεις της Ντ. Μπακογιάννη με ΣΕΒ και ΕΒΕΑ, καθώς και με επιχειρηματικούς παράγοντες της Β. Ελλάδας, όπου διατυπώθηκε αξίωση για την παραμονή της ΔΑΚΕ στον "κοινωνικό διάλογο", ενώ αποδέκτης ανάλογων... αιτημάτων έγινε και ο Κ. Καραμανλής. Ετσι, οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ αναμένεται να προσέλθουν κανονικά αύριο στη συνεδρίαση της Γραμματείας του "κοινωνικού διαλόγου", ενώ είναι πιθανό να μην πάρουν μέρος στην "πανηγυρική" τελική συνεδρίαση της ολομέλειας...

"Ελιγμοί" στην ΑΔΕΔΥ

Επιδιώκοντας να "καναλιζάρουν" στα κυβερνητικά πλαίσια τις αντιδράσεις που ξεσηκώνει ο στημένος "κοινωνικός διάλογος", οι σύμβουλοι της ΠΑΣΚ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ προχώρησαν σε μια κίνηση ελιγμού. Ετσι, πρότειναν και αποφασίστηκε τελικά, να εξουσιοδοτηθεί το προεδρείο της Οργάνωσης να συνεννοηθεί με τη ΓΣΕΕ και να καταλήξουν σε κοινές θέσεις πάνω στο τελευταίο σαρωτικό κείμενο της Συντονιστικής Γραμματείας του "διαλόγου", με τις οποίες θα προσέλθουν στο τραπέζι και ανάλογα με τις εξελίξεις, εκεί θα... καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Πριν τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής προηγήθηκε πολύωρη σύσκεψη της ΠΑΣΚ, υπό τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκο,όπου έγινε προσπάθεια να ελεγχθούν οι όποιες αντιδράσεις και να διασφαλιστεί πάση θυσία η ενιαία παρουσία της παράταξης στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής.

Η ΔΑΚΕ πρότεινε παραμονή στον "κοινωνικό διάλογο", ερχόμενη σε αντίθεση με προηγούμενη πρότασή της.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" κατάγγειλε την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και πρότεινε να αποχωρήσει έστω και την τελευταία στιγμή η ΑΔΕΔΥ απ' αυτόν. Την πρόταση αυτή ψήφισε και η "Αυτόνομη Παρέμβαση".

Πανσπουδαστικές Κινήσεις Παντείου"Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι φερέφωνο της προπαγάνδας της κυβερνητικής πολιτικής", τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας ΠΑΝΤΕΙΟΥ και καταγγέλλουν τη διοργάνωση από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής εκδήλωσης με θέμα τον "κοινωνικό διάλογο". Χαρακτηρίζουν αυτή την ενέργεια "μεγάλη πρόκληση προς τους φοιτητές, τους νέους και τους εργαζόμενους της χώρας" και απαιτούν από τη Σύγκλητο και το συγκεκριμένο τμήμα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΜΠΡΑΛΟΣ ΑΒΕΜΕ
Απόλυση προέδρου, λόγω "φρονημάτων"!

Σε δράση για την ανάκληση της αυθαίρετης και παράνομης απόλυσης, καλεί η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Εντελώς παράνομα, χωρίς καν την παραπομπή του στην επιτροπή του άρθρου 15 του Ν.1264, η εταιρία Ελληνικοί Βωξίται Ελικώνος Γ. Λ. Μπράλος ΑΒΕΜΕ,προχώρησε στις 30 Οκτώβρη στην απόλυση του κομμουνιστή προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου, Λ. Ζάκκα.

Την απαράδεκτη και αντεργατική ενέργεια καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Βοιωτίας του ΚΚΕ,η οποία επισημαίνει ότι η ασυδοσία της εταιρίας - ασυδοσία εκμετάλλευσης ανθρώπων και παραγωγικού πλούτου της χώρας - στηρίζεται όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ τελευταία προχώρησε σε συρρίκνωση παραγωγής και προσωπικού.

Η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ καλεί τους συνδικαλιστικούς φορείς να αντιδράσουν στην παράνομη απόλυση και τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και ενωμένοι να δώσουν τον αγώνα για τη δημιουργία λαϊκού - εργατικού μετώπου, ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας - βιομηχάνων - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Λ. Ζάκκας,τον οποίο οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται με την ψήφο τους στη θέση του προέδρου του σωματείου από το 1986,είναι επίσης μέλος του ΔΣ του ΕΚ Λιβαδειάς της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, καθώς και μέλος του ΓΣ της ΓΣΕΕ, ενώ ήταν και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Την απαράδεκτη και αντεργατική απόφαση απόλυσης, η εταιρία την αιτιολόγησε επικαλούμενη "έλλειψη θέσης εργασίας" για τον εργαζόμενο συνδικαλιστή, αποκρύπτοντας ότι η δράση του ήταν "ενοχλητική" για τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας ματαιώθηκαν λόγω της στάσης που τήρησε το σωματείο κατά καιρούς. Η σκοπιμότητα της εταιρίας προκύπτει και από το γεγονός ότι θα μπορούσε να απασχολήσει τον συνδικαλιστή σαν οδηγό αυτοκινήτου μεταφοράς προσωπικού, ή στην επιδοτούμενη δραστηριότητα για την αποκατάσταση ζημιών στο περιβάλλον που και η ίδια έχει πράξει.

Χαριστική βολή στη λιπασματοβιομηχανία

Πάνω από 1.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 1998 σε "Λιπάσματα Δραπετσώνας", ΑΕΒΑΛ και τις άλλες επιχειρήσεις του ΟΑΕ προβλέπει κοινή Υπουργική Απόφαση

Το τέλος της ελληνικής λιπασματοβιομηχανίας, με το κλείσιμο - μετά την ΑΕΒΑΛ - και των "Λιπασμάτων Δραπετσώνας" και ομαδικές απολύσεις από όσες επιχειρήσεις απέμειναν στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), προδιαγράφει κοινή Υπουργική Απόφαση τριών υπουργών.Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να "χρυσώσει το χάπι" για τους υπό απόλυση εργαζόμενους, πετώντας τους τα ψίχουλα των προγραμμάτων ειδικής επιδότησης, αυτοαπασχόλησης και επανακατάρτισης! Συνολικά στην απόφαση γίνεται λόγος για πάνω από 1.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 1998, στις οποίες περιλαμβάνεται όλο το προσωπικό των "Λιπασμάτων Δραπετσώνας" και της ΑΕΒΑΛ, η οποία είναι ήδη κλειστή και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πρόγραμμα επιδοτήσεων!

Με την απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας,Ανάπτυξης και Εργασίας,οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν σύμφωνα με την τροπολογία έχουν τη δυνατότητα να... επιλέξουν μεταξύ των προγραμμάτων ειδικής επιδότησης ανεργίας, αυτοαποσχόλησης και επανακατάρτισης, ενώ προβλέπεται και η επιδότηση όσων επιχειρήσεων δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για την πρόσληψη εργαζομένων που θα απολυθούν από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Στο πρώτο πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν περίπου 760 εργαζόμενοι, των οποίων το μέσο μηνιαίο επίδομα θα ανέρχεται στις 140.400 δραχμές. Συνολικά υπολογίζεται ότι η δαπάνη του προγράμματος θα φτάσει τα 2.527.200.000 δραχμές! Ο εργαζόμενος, μέσα σε 20 μέρες από την απόλυσή του θα πρέπει να υποβάλει τη δήλωση επιλογής του. Το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει μέχρι και 36 μήνες (από την ημέρα που ο εργαζόμενος υπέβαλε τη δήλωση επιλογής του).

Στο πρόγραμμα της αυτοαπασχόλησης προβλέπεται να ενταχθούν περίπου 100 εργαζόμενοι στους οποίους θα καταβληθεί το ποσό των 2.800.000 δραχμών. Με την έναρξη του προγράμματος οι δικαιούχοι θα πάρουν 1.300.000 δραχμές και και το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις μέσα σε 18 μήνες!

Στο πρόγραμμα της επανακατάρτισης προβλέπεται να ενταχθούν 100 εργαζόμενοι και θα διαρκέσει 4 μήνες. Η δαπάνη του προγράμματος προβλέπεται να ανέλθει στα 60 εκατ. δραχμές.

Οσον αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων προβλέπεται ότι κάθε επιχείρηση θα επιχορηγείται με 5.000 δραχμές τη μέρα για ένα χρόνο και στους εργαζόμενους θα πρέπει να καταβάλλουν ημερομίσθιο όχι μικρότερο από αυτό που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Νέο Γενικό Συμβούλιο στην ΟΤΟΕ

Με την εκλογή νέου Γενικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 24ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΟΤΟΕ.

Η ΕΣΑΚ έλαβε 25 ψήφους και πήρε 3 έδρες (είχε 3). Επίσης εκλέχτηκαν 2 αντιπρόσωποι για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Η ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) πήρε 34 έδρες (όσες είχε) με 277 ψήφους και 21 αντιπροσώπους για ΓΣΕΕ. Η ΔΑΚΕ Τραπεζών 13 έδρες (είχε 13), 108 ψήφους και 8 αντιπροσώπους. Η ΔΑΚΕ ΟΤΟΕ 10 έδρες (είχε 10), 82 ψήφους και 7 αντιπροσώπους. Η Αγωνιστική Συνεργασία 7 έδρες (είχε 6), 58 ψήφους και 4 αντιπροσώπους. Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 3 έδρες (είχε 4), 29 ψήφους και 2 αντιπροσώπους. Οι Αυτ. Συσπειρώσεις 2 έδρες (είχαν 2), 14 ψήφους και 2 αντιπροσώπους. Η Ταξική Προοπτική 1 έδρα (είχε 2), 11 ψήφους. ΣΕΠΕΤΕ 1 έδρα (είχε 1), 9 ψήφους. Η Συνδικαλιστική Ανοιξη 1 έδρα από καμία.

Προτάσεις "Ευρωμονόδρομου"

Η εξασφάλιση πόρων για τη λειτουργία των περιβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,η στόχευση... μείωσης της ανεργίας σε 1% το χρόνο, η ενίσχυση των επενδύσεων, ακόμα και με την έκδοση "Ευρωομολόγων",είναι μερικά από τα σημεία των θέσεων της ΓΣΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου για την απασχόληση.

Τις θέσεις παρουσίασε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,κατά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και οι συναρμόδιοι υπουργοί με τους προέδρους ΓΣΕΕ και ΣΕΒ, με αντικείμενο τη Σύνοδο Κορυφής. Η συνάντηση έγινε μια μέρα πριν συναντηθεί η ΓΣΕΕ με τον ίδιο υπουργό για να προβάλει της διεκδικήσεις της και χαρακτηρίζεται απαράδεκτη από στελέχη της ΕΣΑΚ. Οι προτάσεις της ΓΣΕΕ περιλαμβάνουν ακόμα και ένα "35ωρο" - μαϊμού, αλλά και την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού "κοινωνικού διαλόγου"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ