Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χαριστική βολή στη λιπασματοβιομηχανία

Πάνω από 1.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 1998 σε "Λιπάσματα Δραπετσώνας", ΑΕΒΑΛ και τις άλλες επιχειρήσεις του ΟΑΕ προβλέπει κοινή Υπουργική Απόφαση

Το τέλος της ελληνικής λιπασματοβιομηχανίας, με το κλείσιμο - μετά την ΑΕΒΑΛ - και των "Λιπασμάτων Δραπετσώνας" και ομαδικές απολύσεις από όσες επιχειρήσεις απέμειναν στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), προδιαγράφει κοινή Υπουργική Απόφαση τριών υπουργών.Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να "χρυσώσει το χάπι" για τους υπό απόλυση εργαζόμενους, πετώντας τους τα ψίχουλα των προγραμμάτων ειδικής επιδότησης, αυτοαπασχόλησης και επανακατάρτισης! Συνολικά στην απόφαση γίνεται λόγος για πάνω από 1.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 1998, στις οποίες περιλαμβάνεται όλο το προσωπικό των "Λιπασμάτων Δραπετσώνας" και της ΑΕΒΑΛ, η οποία είναι ήδη κλειστή και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πρόγραμμα επιδοτήσεων!

Με την απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας,Ανάπτυξης και Εργασίας,οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν σύμφωνα με την τροπολογία έχουν τη δυνατότητα να... επιλέξουν μεταξύ των προγραμμάτων ειδικής επιδότησης ανεργίας, αυτοαποσχόλησης και επανακατάρτισης, ενώ προβλέπεται και η επιδότηση όσων επιχειρήσεων δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για την πρόσληψη εργαζομένων που θα απολυθούν από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Στο πρώτο πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν περίπου 760 εργαζόμενοι, των οποίων το μέσο μηνιαίο επίδομα θα ανέρχεται στις 140.400 δραχμές. Συνολικά υπολογίζεται ότι η δαπάνη του προγράμματος θα φτάσει τα 2.527.200.000 δραχμές! Ο εργαζόμενος, μέσα σε 20 μέρες από την απόλυσή του θα πρέπει να υποβάλει τη δήλωση επιλογής του. Το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει μέχρι και 36 μήνες (από την ημέρα που ο εργαζόμενος υπέβαλε τη δήλωση επιλογής του).

Στο πρόγραμμα της αυτοαπασχόλησης προβλέπεται να ενταχθούν περίπου 100 εργαζόμενοι στους οποίους θα καταβληθεί το ποσό των 2.800.000 δραχμών. Με την έναρξη του προγράμματος οι δικαιούχοι θα πάρουν 1.300.000 δραχμές και και το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις μέσα σε 18 μήνες!

Στο πρόγραμμα της επανακατάρτισης προβλέπεται να ενταχθούν 100 εργαζόμενοι και θα διαρκέσει 4 μήνες. Η δαπάνη του προγράμματος προβλέπεται να ανέλθει στα 60 εκατ. δραχμές.

Οσον αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων προβλέπεται ότι κάθε επιχείρηση θα επιχορηγείται με 5.000 δραχμές τη μέρα για ένα χρόνο και στους εργαζόμενους θα πρέπει να καταβάλλουν ημερομίσθιο όχι μικρότερο από αυτό που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ