ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με πείσμα για υπερκάλυψη των πλάνων

Με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, οι κνίτες και οι κνίτισσες εντείνουν την προσπάθειά τους για την υπερκάλυψη των πλάνων της Οικονομικής Εξόρμησης προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ.

Η πρώτη επιτυχία με την κάλυψη του 17% του πανελλαδικού πλάνου την πρώτη μέρα της Εξόρμησης έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στις οργανώσεις. Είναι ενδεικτικό ότι δεκάδες και εκατοντάδες οργανώσεις μετά την πρώτη "διερευνητική" προσπάθεια βάζουν μεταξύ τους άμιλλα για το ποια οργάνωση θα καλύψει μεγαλύτερο ποσοστό του πλάνου πολύ πριν λήξει η δίμηνη εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη. Στις οργανώσεις που, ήδη, την πρώτη μέρα κάλυψαν μεγάλο ποσοστό του πλάνου τους, όπως μας είπαν αρκετοί σύντροφοι, αρχίζουν να σκέφτονται και αναπροσαρμογή του, πιστεύοντας πως με το μεγαλύτερο άνοιγμα της δουλιάς των συντρόφων, φίλων και οπαδών η υπερκάλυψη του αρχικού πλάνου είναι σίγουρη.

Δεν υστερούν, βέβαια, σε αποφασιστικότητα και οι οργανώσεις που κάλυψαν σχετικά μικρότερο ποσοστό του πλάνου τους την πρώτη μέρα. Αντίθετα, βγάζοντας τα συμπεράσματά τους από την εμπειρία της πρώτης μέρας, παίρνουν συμπληρωματικά πρακτικά μέτρα για την καλύτερη οργάνωση της δουλιάς ώστε να καλύψουν τη διαφορά που τους χωρίζει από τις πρωτοπόρες οργανώσεις. Πανεξορμήσεις γίνονται σε εργοστάσια και χώρους δουλιάς, ενώ, ήδη, πολλές οργανώσεις προς τιμήν της Οικονομικής Εξόρμησης για τα 80 χρόνια ΚΚΕ οργανώνουν συνεστιάσεις και άλλες εκδηλώσεις, με στόχο το πλατύτερο άνοιγμα στους εργαζόμενους.

ΔΕΗ
Πανωπροίκι 3 δισ. δρχ. στον Κοπελούζο

Πανωπροίκι 3 δισεκατομμυρίων δραχμών δίνει στον Κοπελούζο η διοίκηση της ΔΕΗ, ενδίδοντας για μια ακόμα φορά στις αξιώσεις του μεγαλοεπιχειρηματία και ικανοποιώντας τους κατά καιρούς εκβιασμούς του σε βάρος της Επιχείρησης και του ελληνικού δημοσίου. Κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε να ικανοποιήσει τη νέα παράλογη απαίτηση του Κοπελούζου και της συνεργαζόμενης ρωσικής εταιρίας μ' αυτόν ΓΚΑΖΠΡΟΜ, να αυξήσει το τίμημα για την ολοκλήρωση του σταθμού του Κερατσινίου, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό του κόστος σε 15 δισ. δρχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σταθμό Κερατσινίου η κυβέρνηση αποφάσισε να τον θέσει εκ νέου σε λειτουργία, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και τις αντίθετες προς αυτούς δεσμεύσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει στη ΔΕΠΑ πελατεία για τις ποσότητες φυσικού αερίου για τις οποίες είχε δεσμευτεί με τους Ρώσους. Το Κερατσίνι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αλλά και τη σύμβαση με τον ανάδοχο, θα έπρεπε να είχε τεθεί σε λειτουργία από τον περασμένο Μάρτη. Η καθυστέρηση δεν είναι άσχετη από τα σχέδια των συμφερόντων που ανέλαβαν την κατασκευή του και που ταυτίζονται με αυτά του έργου του φυσικού αερίου. Ετσι ο Κοπελούζος και οι Ρώσοι εταίροι του από τη μια εκβίαζαν για υψηλότερο τίμημα, το οποίο και τελικά πέτυχαν και από την άλλη, επικαλούμενοι τις καθυστερήσεις που οι ίδιοι προκάλεσαν, εκβιάζουν για γενικότερες επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα της χώρας, προσβλέποντας να αποσπάσουν νέα προνόμια.

Ο Κοπελούζος, πρέπει να σημειωθεί, εδώ και καιρό απαιτούσε την αύξηση του τιμήματος για το σταθμό του Κερατσινίου, αλλά η διοίκηση της ΔΕΗ απέρριπτε κατηγορηματικά κάθε ιδέα ικανοποίησής του, με το αιτιολογικό ότι έτσι κι αλλιώς τα 12 δισ. δρχ. του συμβολαιοποιημένου τιμήματος ήταν πολλά. Η χτεσινή εξέλιξη και η νέα υποχώρηση στις ορέξεις του μεγαλοεπιχειρηματία αναδεικνύει από μία ακόμα σκοπιά την ομηρία στην οποία έχει υποχρεώσει τη ΔΕΗ η κυβέρνηση απέναντι στα σχέδια των διαπλεκόμενων συμφερόντων.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αισιοδοξία για τον τελικό στόχο

Ο έγκαιρος και μελετημένος σχεδιασμός ήταν το κύριο πλεονέκτημα για την επιτυχημένη πορεία της Οικονομικής Εξόρμησης και στις Οργανώσεις της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, που ήδη έχουν καλύψει το 20% του πλάνου τους. Πρωτοπόρες Οργανώσεις είναι της Ξάνθης με 30,1%, και της Ροδόπης με 30%. Ακολουθούν η Οργάνωση της Καβάλας με 18,4%, του Εβρου με 16,3% και της Δράμας με 11%.

"Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πιάσουμε τους οικονομικούς στόχους της Οργάνωσης", δηλώνει η Σούλα Βλησίδου,μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη για τα οικονομικά στο Γραφείο Περιοχής της Οργάνωσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. "Οι εργαζόμενοι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ενισχύουν απλόχερα το κόμμα μας. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις πρώτες κιόλας συσκέψεις με οπαδούς και κομματικά μέλη, που έγιναν στην Ξάνθη και τον Εβρο, ενισχύουν την αισιοδοξία μας".

Αλλο στοιχείο είναι ο τακτικός έλεγχος στην πορεία της Οικονομικής Εξόρμησης. Τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα, ελέγχουν τι έχει προχωρήσει από όσα σχεδιάστηκαν και προγραμματίζουν τις νέες δραστηριότητες της Οργάνωσης. Επόμενος στόχος είναι οι μαζικές εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και το πλατύ άνοιγμα σε όλες τις συνοικίες και τα χωριά των πέντε νομών της περιοχής.

Ροδόπη

Με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία βαδίζει για την κάλυψη του πλάνου η Οργάνωση της Ροδόπης. Οπως είπε ο οικονομικός υπεύθυνος Α. Παπαδόπουλος, αυτός ο οικονομικός στόχος είναι ο μεγαλύτερος που έχει βάλει η Οργάνωση μετά την Εξόρμηση για την αποκατάσταση από τις πλημμύρες που έπληξαν τις εγκαταστάσεις και το αρχείο του Κόμματος.

Πρώτες ΚΟΒ στο νομό είναι η Εργατοϋπαλληλική και η Οργάνωση της πόλης της Κομοτηνής που και οι δύο έχουν αγγίξει το 33% του πλάνου τους. Αν και ακόμη είναι ζητούμενο να μπει όλη η δύναμη των κομματικών μελών στη μάχη της Εξόρμησης, ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί οπαδοί και φίλοι του Κόμματος με προσωπικές χρεώσεις για οικονομική δουλιά.

Πραγματοποιούνται εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, όμως το πρώτο μαζικό άνοιγμα της Οργάνωσης θα γίνει με τις εξορμήσεις για τη διακήρυξη για τα 80χρονα του Κόμματος στα μέσα του Νοέμβρη.

ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ολοι στη μάχη

Τις μεγάλες δυνατότητες των κομμουνιστών αλλά και την απήχηση του ΚΚΕ, στους εργαζόμενους της Δυτικής Πελοποννήσου δείχνουν τα αποτελέσματα των πρώτων μερών της Οικονομικής Εξόρμησης. Την πρώτη μέρα η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου κάλυψε το 12,5% του πλάνου της. Αναλυτικά ανά νομό τα ποσοστά ήταν: Ηλεία 23,5%, Ζάκυνθος 18,6%, Κόρινθος 12%, Αχαϊα 10%, Κεφαλλονιά 6,66%.

Αυτό που τα ποσοστά δεν μπορούν να δείξουν, είναι η στήριξη των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των νέων στην Οικονομική Εξόρμηση. Συγκινητικές ήταν οι περιπτώσεις προσφορών από χαμηλόμισθους εργαζόμενους, συνταξιούχους και άνεργους. Οπως μας είπε ο Νίκος Θεοφιλάτος,οικονομικός υπεύθυνος της ΕΠ Δ. Πελοποννήσου, "η πρώτη μέρα της Εξόρμησης έδειξε μια μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του ΚΚΕ. Εδειξε ακόμα πως κάποιοι από μας δεν ήταν τόσο καλά προετοιμασμένοι. Κι αυτό αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα που δεν είναι ενιαία σε όλες τις ΝΕ. Δεν μπορεί η ψυχολογία κάποιων Οργανώσεων να είναι διαφορετική από των άλλων. Απλώς, όπου οι οργανώσεις κινήθηκαν πιο έντονα και πιο αποφασιστικά, υπήρχαν και τα ανάλογα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει πως οι ευθύνες των κομμουνιστών να φέρουν σε πέρας τη μάχη της Εξόρμησης μεγαλώνουν. Με το ανέβασμα των προσπαθειών τα πλάνα θα καλυφθούν και αυτή η Εξόρμηση, που αποκτά άλλη διάσταση, αφού γίνεται προς τιμήν των 80χρονων του Κόμματος, θα στεφθεί με επιτυχία". Τα λόγια του Ν. Θεοφιλάτου φαίνεται πως απηχούν το πείσμα των μελών του Κόμματος τα οποία, ενθαρρημένα από τη "ζεστασιά" με την οποία οι εργαζόμενοι στηρίζουν το ΚΚΕ, είναι αποφασισμένα να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για την επιτυχία της Εξόρμησης.

Προσφορές

Για τα 80 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ πρόσφεραν|

  • Η Ελένη και ο Γιάννης Παλαβός 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Υμηττού.
  • Η Κική Κέφη προσφέρει 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Υμηττού.
  • Ο παλαίμαχος αγωνιστής Σταμάτης Κρητικός από το Αγριοβοτάνι Ιστιαίας προσφέρει 100.000 δρχ. στη ΝΕ Εύβοιας προς τιμήν των 80 χρόνων του Κόμματος, που αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζόμενων, για το σοσιαλισμό.

Τα μέλη του Παραρτήματος Υμηττού της ΠΕΑΕΑ:

  • Ο Αλέκος Καστρινός πρόσφερε 10.000 δρχ.
  • Ο Θεόδωρος Κόλιας πρόσφερε 2.000 δρχ.
  • Ο Κ. Π. πρόσφερε 100.000 δρχ.
  • Ο Παναγιώτης Τράπαλης πρόσφερε 500 δρχ.
  • Ο Τάκης και η Ευγενία Ψημένου πρόσφεραν 50.000 δρχ.
  • Ο Χαράλαμπος Καλαμπόκας προσφέρει από τη σύνταξή του ως πρώτη δόση 10.000 δρχ.
  • Ο Παναγιώτης Μαυρογιώργος από το Δαφνόφυτο Ζίτσας Ιωαννίνων προσφέρει 10.000 δρχ.
  • Οι αδελφοί Αρμπή προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Παλατιανής, 120.000 δρχ. ως πρώτη δόση στη μνήμη των γονιών τους.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Ενθουσιασμός και αυταπάρνηση

Tο 21% του πλάνου της κάλυψε την πρώτη μέρα η Κομματική Οργάνωση. Η κάλυψη αυτού του ποσοστού έγινε δυνατή χάρη στη γεμάτη ενθουσιασμό δουλιά των μελών και στελεχών της Οργάνωσης, αλλά και των φίλων και οπαδών του Κόμματος στο νομό.

Μέσα από την ανταπόκριση του εργαζόμενου λαού του νομού μας φάνηκαν για μια ακόμη φορά οι ισχυροί δεσμοί του ΚΚΕ μ' αυτόν, δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν μέσα στους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτή η ανταπόκριση έχει επίσης μια ιδιαίτερη σημασία, αν παρθεί υπόψη η φετινή δύσκολη οικονομική κατάσταση της Λέσβου, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των τιμών του λαδιού, που σχεδόν εκμηδένισε το εισόδημα των παραγωγών μας. Το Γραφείο της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, με μήνυμά του, αφού συγχαίρει τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ για την επιτυχία αυτή, τους καλεί να δώσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό τη μάχη για την υπερκάλυψη του συνολικού πλάνου της Οργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ