ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΜΠΑΛΑΦΑ
Πληθαίνουν οι φωνές αλληλεγγύης

Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίζεται σήμερα η δίκη του Γιώργου Μπαλάφα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, για τις υποθέσεις της λεγόμενης "Αντικρατικής Πάλης". Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η έκδοση ανακοινώσεων από διάφορους φορείς.

Η Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ αναφέρει σε χτεσινή της ανακοίνωση: "Η μέχρι τώρα ποινική μεταχείριση του Γ. Μπαλάφα αποτελεί στίγμα για το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Οταν το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον αθωώνει από 20 κατηγορίες, αλλά η προφυλάκισή του συνεχίζεται πέρα από κάθε συνταγματικό όριο, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον καταδικάζει για την υπόθεση της "γιάφκας Καλαμά", ενώ η ακροαματική διαδικασία αποδεικνύει το αντίθετο και σε προηγούμενη δίκη έχει φανεί ότι η υπόθεση αυτή "μυρίζει σκευωρία", όταν επί χρόνια τα δικαστήρια αρνούνται τη συνεκδίκαση των υποθέσεών του και το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο αναβάλλει την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης, ενώ έχουν εξεταστεί όλοι οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου (...), τότε η αίσθηση που δίνεται είναι ότι οι αποφάσεις εκδίδονται κατ' εντολή της πολιτικής ηγεσίας, των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, των ανώτερων κλιμακίων της Δικαιοσύνης". Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι καθημερινά πληθαίνουν τα κρούσματα αυταρχισμού (δημεύσεις αυτοκινήτων - τρακτέρ, παρακολουθήσεις πολιτών) και καλεί όλους τους δικηγόρους σε επαγρύπνηση.

Το 24ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ εξέδωσε ψήφισμα, στο οποίο τονίζει: "Με ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχία παρακολουθούμε την πολύχρονη προσπάθεια των μηχανισμών Ασφαλείας να διατηρήσουν για λόγους σκοπιμότητας τον Γ. Μπαλάφα ως πολιτικό όμηρο, παρά το γεγονός ότι έχει στην ουσία αποδείξει την αθωότητά του. Γνωρίζουμε ότι τα γνωστά κέντρα και οι υπερατλαντικοί μας σύμμαχοι επιθυμούν και μεθοδεύουν την ενοχοποίησή του με κάθε μέσο. Γι' αυτό, το 24ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ ζητά ομόφωνα από την ελληνική Δικαιοσύνη και την ελληνική κυβέρνηση, το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών για μια δίκαιη δίκη να ισχύσει και για τον Γ. Μπαλάφα. Να κριθεί όχι κάτω από το βάρος της εικόνας του τρομοκράτη, που του έχει αποδοθεί, αλλά σύμφωνα με τις αντικειμενικές μαρτυρίες".

Την αλληλεγγύη τους στον Γ. Μπαλάφα εκφράζουν, επίσης, 58 πολίτες της Χίου, ζητώντας να σταματήσει η δίωξή του. "Εχουμε καταλάβει - καταλήγουν - ότι βρίσκεται στη φυλακή λόγω μεθοδεύσεων και ξένων υπαγορεύσεων".

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ούτε χτες η συνέλευση

Αναβλήθηκε για την προσεχή Δευτέρα η Γενική Συνέλευση των δικηγόρων της Αθήνας, λόγω έλλειψης απαρτίας. Για άλλη μια φορά η διοίκηση του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας, παρά τα οξυμένα και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι, αδυνατεί να πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση. Να υπενθυμίσουμε ότι και πριν ένα περίπου χρόνο, η διοίκηση του ΔΣΑ δεν κατόρθωσε να πραγματοποιήσει συνέλευση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει συγκληθεί συνέλευση των δικηγόρων της Αθήνας εδώ και 20 μήνες περίπου.

Πάντως, για το θέμα της μη συμμετοχής των δικηγόρων στις συνελεύσεις δεν είναι άμοιρο ευθυνών το προεδρείο του ΔΣΑ, που επέλεξε ένα άχρωμο και ασαφή τρόπο ενημέρωσης των δικηγόρων, χωρίς να επιμένει στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία τους, όπως φορολογικό, αντικειμενικά κριτήρια, αβάσταχτες εισφορές κλπ.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι την παραμονή της σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης των δικηγόρων εδέησε το ΔΣ του συλλόγου να συζητήσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και την εισήγηση. Παράλληλα, μέλη του ΔΣ κατήγγειλαν τη διοίκηση του ΔΣΑ γι' αυτή την τακτική της.

Μήπως, τελικά, αυτή η κατάσταση της αδράνειας στο σύλλογο εξυπηρετεί κάποιους, ώστε να παίρνονται αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή των δικηγόρων;

Μικροσεισμοί "χόρεψαν" την Αττική

Δύο σεισμικές δονήσεις έντασης 4,3 και 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκαν σε διάστημα τριών λεπτών, αναστάτωσαν χτες ολόκληρη την Αττική. Τον πρώτο σεισμό κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Αστεροσκοπείου της Αθήνας στις 12.30 το μεσημέρι και το δεύτερο στις 12.33. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή της Ελευσίνας, 30 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά της Αθήνας.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους Νομούς Αττικής, Ευβοίας, Κορινθίας και Αργολίδας, χωρίς όμως να σημειωθούν ζημιές. Λίγες μετασεισμικές δονήσεις, που όμως δεν ξεπέρασαν τους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν μετά τους δύο σεισμούς. Σύμφωνα με την σεισμολόγο του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γ. Πανοπούλου,η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς. Συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ελευσίνας πραγματοποίησαν προληπτικό έλεγχο για τον εντοπισμό τυχόν ζημιών σε κτίρια της περιοχής.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΝΑΟΥΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει το Σάββατο 8 - 11 στις 8 μ.μ., συνεστίαση στο Δημοτικό Περίπτερο "ΚΑΖΙΝΟ". Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί, οι μαχητές του ΔΣΕ, οι πρώην πολιτικοί πρόσφυγες και οι φίλοι της Αντίστασης να παραβρεθούν στη γιορτή.
  • Τα Παραρτήματα ΗΛΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν εκδήλωση την Κυριακή 9-11-97 στις 11 π.μ.,για τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ στο ΠΟΥΣΙ στις 9-12-1943 κατά 650 Γερμανών (μηχανοκίνητης φάλαγγας). Η αναχώρηση του τοπικού λεωφορείου θα γίνει στις 9 π.μ. από την Εμπορική Τράπεζα Πύργου.
  • Ο Σύλλογος Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης του Πειραιά, την Κυριακή 9-11-97 στις 10.00 πμ,πραγματοποιεί τη Γενική Συνέλευσή του, στα γραφεία του Παραρτήματος Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ (Παπαναστασίου και Ρέπουλη 16). Τηλ: 4618.180. Η παρουσία όλων των μελών κρίνεται απαραίτητη.
  • Το Παράρτημα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ),διοργανώνει πολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή 9-11-97 στις 11.00 πμ,Πολιτιστική εκδήλωση για την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση των στρατοπέδων Μακρονήσου.
Εκδρομή της ΚΑΕ
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) διοργανώνει τριήμερη εκδρομή 7-8-9 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός της εκδρομής, η επίσκεψη της έκθεσης του Αγίου Ορους, του μουσείου της Βεργίνας και άλλων αξιοθέατων της πόλης. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5125.357 και 6426.672.
Βγήκε ... κουρεμένος

Ηθελε την επέμβαση της Αστυνομίας για να εισπράξει το μίσθωμα από το νοικάρη του, αλλά κάπως τα... μπέρδεψε και κατέληξε να συλληφθεί και να διωχτεί ποινικά για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, παράνομη οπλοφορία, απειλή, διακεκριμένη φθορά σε ξένα πράγματα, παράνομη οπλοχρησία, διατάραξη οικιακής ειρήνης, εξύβριση... Ο λόγος για τον 56χρονο Ι. Γεωργιάδη, ο οποίος πήγε προχτές το μεσημέρι στο Αστυνομικό Τμήμα της Κυψέλης, ζητώντας να τον βοηθήσει να λύσει το πρόβλημά του. Ο αξιωματικός υπηρεσίας τον παρέπεμψε στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού. Ομως, ο Γεωργιάδης προτίμησε να επιστρέψει στο σπίτι του στην οδό Φυλής. Πήρε ένα τσεκούρι και πήγε στο διαμέρισμα που είχε νοικιάσει στον Π. Δοδόπουλο, στην οδό Σακελλαρίδη 9. Αφού προξένησε διάφορες ζημιές, ξαναπήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης και επιτέθηκε στον αξιωματικό υπηρεσίας...

Ανησυχία για τη μεταφορά της ΟΑ

Την ανησυχία τους για τον "αποσπασματικό τρόπο" που χειρίζεται η κυβέρνηση τη μετεγκατάσταση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο Σπάτων, εκφράζουν οι τεχνικοί της εταιρίας.

Με χτεσινή τους ανακοίνωση οι διοικήσεις των Συλλόγων Τεχνικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΣΤΕΠΟΑ) και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΣΗΜΟΑ), καθώς και των Ενώσεων Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων (ΕΠΤΑΟΑ) και Τεχνικών Εναερίων Μεταφορών - Πτυχιούχων (ΕΤΕΜ - Π), επισημαίνουν ότι η μετεγκατάσταση της ΟΑ στα Σπάτα είναι το πλέον κρίσιμο θέμα για την ύπαρξη του εθνικού αερομεταφορέα και ζητούν άμεσα συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών - Επικοινωνιών, ώστε να "αποσαφηνιστούν οι θέσεις της κυβέρνησης".

Σημειώνεται ότι στη σκανδαλώδη σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση με τη γερμανική εταιρία "Χόχτιφ" για το αεροδρόμιο Σπάτων, εκτός των άλλων, δε συμπεριλήφθηκαν οι εγκαταστάσεις της ΟΑ, που είναι κυρίως η επισκευαστική βάση αεροπλάνων, το κέτερινγκ και το κάργκο (διακίνηση εμπορευμάτων).

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΕΑΕΑ

Αύριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10 το πρωί

  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και οι ΕΑΜογενείς Ενώσεις που συνεργάζονται μαζί της καλούν όλα τα μέλη τους, όλους τους αγωνιστές και τους φίλους της Αντίστασης, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, για τη μη επίλυση των χρόνιων αιτημάτων τους, που θα γίνει αύριο Πέμπτη 6 Νοέμβρη '97 στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 π.μ.

Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών και επίδοση ψηφίσματος στον υπουργό, Γ. Παπαντωνίου.

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτ. Αττικής της ΠΕΑΕΑ καλεί τα Παραρτήματα και όλα τα μέλη τους να πάρουν μέρος στην παραπάνω συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

- Η Α' Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά,καλεί τα Παραρτήματα - μέλη της (Πειραιά, Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Νίκαια, Κορυδαλλό, Σαλαμίνα) και το Σωματείο "Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης",να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ