ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλεγγύη στον ηρωικό αγώνα των κομμουνιστών της Λετονίας

Τηλεγράφημα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, με ευκαιρία την αποφυλάκιση του Α' Γραμματέα του ΚΚ Λετονίας, Α. Ρούμπριξ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα έστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα στον Α Γραμματέα του ΚΚ Λετονίας, Ρούμπριξ Αλφρεντ, με την ευκαιρία της αποφυλάκισής του.

"Αγαπητέ σύντροφε Ρούμπριξ Αλφρεντ,

Με την ευκαιρία της απελευθέρωσης από τις φυλακές, χαιρετίζω στο πρόσωπό σας τον ηρωικό αγώνα των κομμουνιστών της χώρας. Είναι και μια μεγάλη επιτυχία της διεθνιστικής αλληλεγγύης, που εκδηλώθηκε στο πρόσωπό σας, των κομμουνιστών και των προοδευτικών ανθρώπων ενάντια στις διώξεις της αντεπανάστασης".

ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Συμβιβασμός, αλλά και επιμονή

Ενώ ένα συνδικάτο των οδηγών (CFDT) υπέγραψε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες, η CGT και η "Φορς Ουβριέρ", καθώς και άλλα μικρότερα συνδικάτα επιμένουν στα οδοφράγματα

ΠΑΡΙΣΙ.-

Μέσα σε έντονες διαφωνίες και φανερή δυσαρέσκεια η μεγαλύτερη ένωση ιδιοκτητών φορτηγών UTF υπέγραψε χτες το απόγευμα συμφωνία με το συνδικάτο CFDT. Εντούτοις, απεργοί μέλη της CFDT, αλλά και των υπολοίπων συνδικαλιστικών οργανώσεων, (CGT, Φορς Ουβριέρ και δύο άλλων μικρότερων), επιμένουν στα οδοφράγματα και στα αιτήματά τους.

Ολη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή διήρκεσαν οι συνομιλίες στο υπουργείο Μεταφορών, που κατέληξαν στην επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη μεγαλύτερη ένωση ιδιοκτητών φορτηγών UTF, που εκπροσωπεί το 80% των εταιριών, και τη συνδικαλιστική οργάνωση της CFDT. Το τελικό κείμενο, το οποίο δεν έχει δοθεί στο σύνολό του στη δημοσιότητα, προβλέπει τη θεσμοθέτηση βασικού μηνιαίου μισθού για τους οδηγούς φορτηγών και την άμεση αύξηση κατά 6% του μισθού αυτού, με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτώβρη 1997. Επίσης προβλέπεται ότι θα υπάρξει αύξηση 4% στους μισθούς των εργαζομένων στα γραφεία των εταιριών φορτηγών, ενώ οι ιδιοκτήτες δεσμεύονται ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2000 ο μίνιμουμ ετήσιος μισθός όσων έχουν ως μοναδικό επάγγελμα την οδήγηση φορτηγών θα είναι 120.000 φράγκα.

"Ηταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε", δήλωσε η επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Νικόλ Νοτά, προσθέτοντας ότι "αν συνεχιζόταν η απεργία θα χάναμε και αυτά που κερδίσαμε". Προσερχόμενος στο υπουργείο Μεταφορών για να υπογράψει τη συμφωνία, ο εκπρόσωπος των συνδικαλιστών οδηγών της CFDT Ζοέλ λε Κοκ παραδέχτηκε ότι μόνο το 61% των μελών της ομοσπονδίας του αποδέχτηκε τη συμφωνία,όμως εξέφρασε την άποψη ότι και οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν και τα οδοφράγματα θα έχουν αρθεί μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Αντίθετη άποψη, όμως, εξέφρασαν τόσο η CGT και η "Φορς Ουβριέρ", όσο και δύο άλλα μικρότερα συνδικάτα, που αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία και τόνισαν ότι θα παραμείνουν στα οδοφράγματα. Αν και ο επικεφαλής της "Φορς Ουβριέρ" παραδέχτηκε ότι η απεργία βαίνει προς το τέλος της, ο εκπρόσωπος των οδηγών που ανήκουν στο συνδικάτο Ροζέρ Πολέτι κάλεσε τους απεργούς να παραμείνουν στις θέσεις τους, πιέζοντας τους ιδιοκτήτες να διαπραγματευτούν "σοβαρότερα" και τόνισε ότι η αποδοχή της επιτευχθείσας συμφωνίας θα αποτελέσει "το Βατερλό των οδηγών". Οι εκπρόσωποι της "Φορς Ουβριέρ" και της CGT επέμειναν στο αίτημά τους για την κατοχύρωση μίνιμουμ μισθού 10.000 φράγκων για τις 200 μηνιαίες ώρες εργασίας, ενώ ζητούν από τους ιδιοκτήτες να καταβάλλουν και το μπόνους των 3.000 φράγκων, που τους είχαν υποσχεθεί κατά την περσινή 12ήμερη απεργία και ουδέποτε δόθηκε.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Λεκτικές αντεγκλήσεις και ρευστότητα

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν, χτες, στην ιρακινή πρωτεύουσα οι συνομιλίες της τριμελούς αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών με την ηγεσία της Βαγδάτης. Ταυτόχρονα οξύνονταν οι λεκτικές αντεγκλήσεις ανάμεσα στο Ιράκ και στις ΗΠΑ ενόψει της επόμενης κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ικανοποιημένοι από το κλίμα της συνάντησής τους με την ιρακινή ηγεσία δήλωσαν οι απεσταλμένοι του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Αλγερινός Λακχντάρ Μπραχίμι, κατέστησε σαφές ότι δεν έγινε καμία νύξη εκ μέρους των Ιρακινών ότι προτίθενται να άρουν την απόφασή τους για απομάκρυνση των Αμερικανών ελεγκτών από την επιτροπή επίβλεψης της καταστροφής του οπλοστασίου της χώρας. Οι τρεις διπλωμάτες πρόκειται να ενημερώσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας, στις αρχές της επόμενης βδομάδας, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη στάση που πρόκειται να τηρήσει απέναντι στο Ιράκ το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η αναχώρηση της διπλωματικής αντιπροσωπείας του ΟΗΕ από τη Βαγδάτη, συνέπεσε με την πέμπτη, κατά σειρά, άρνηση των ιρακινών αρχών να επιτρέψουν σε ομάδα ελεγκτών να εισέλθουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εξαιτίας της παρουσίας Αμερικανών. Εντούτοις, η ιρακινή ηγεσία αποδέχτηκε να μην θέσει σε εφαρμογή την εντολή απομάκρυνσης των Αμερικανών ελεγκτών πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την πρόθεση της Βαγδάτης να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Εθνη αλλά όχι με τις ΗΠΑ επανέλαβε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ιράκ Ταρέκ Αζίζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Αζίζ γνωστοποίησε ότι σκέφτεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσει τις ιρακινές θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και επανέλαβε ότι "οι ΗΠΑ θέλουν να παρατείνουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ και χρησιμοποιούν τις επιτροπές ελέγχου και τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα του ΟΗΕ για να συγκεντρώσουν στοιχεία για τις ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ενόψει μιας νέας επίθεσης". Ο Ιρακινός αξιωματούχος τόνισε ότι τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη U - 2 θα αντιμετωπίσουν τα ιρακινά αντιαεροπορικά συστήματα αν πετάξουν στον ιρακινό εναέριο χώρο.

"Πράξη πολέμου θα θεωρηθεί η όποια απόπειρα ρίψης των αμερικανικών αεροσκαφών", τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Τζέιμς Ρούμπιν, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που υπογράμμισε ότι οι πτήσεις των U - 2 θα επαναληφθούν κανονικά την επόμενη βδομάδα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την άποψη ότι η ιρακινή ηγεσία δεν πτοείται από τις απειλές, συνεπώς "ο ΟΗΕ θα πρέπει να είναι αποφασιστικός και σταθερός στις ενέργειές του" συμπληρώνοντας ότι δε θα πρέπει να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.

Εντούτοις, πολλοί διπλωμάτες του ΟΗΕ τόνιζαν ότι οι εξελίξεις με το Ιράκ είναι η "μεγαλύτερη πρόκληση" που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το Συμβούλιο Ασφαλείας, που οφείλει να πετύχει ενωτική απόφαση, ενδεχόμενο αρκετά δύσκολο καθώς η Ρωσία, η Γαλλία και η Αίγυπτος είναι ιδιαίτερα αρνητικές όσον αφορά τη λήψη στρατιωτικών ή σκληρότερων οικονομικών μέτρων.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέο σκάνδαλο παιδεραστίας

ΜΙΛΑΝΟ.-

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο παιδεραστίας στη νεότερη ιστορία της χώρας αποκαλύφθηκε χτες από την Αστυνομία του Μιλάνου, που προχώρησε στην εξάρθρωση διεθνούς δικτύου παιδεραστίας που "αγόραζε" ή απήγαγε παιδιά από την Κίνα με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω Ιταλίας.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές της πόλης, το διεθνές δίκτυο των παιδεραστών έστελνε παράνομα στις ΗΠΑ σε μηνιαία βάση τουλάχιστον δεκαπέντε παιδιά κινεζικής καταγωγής και υπηκοότητας, διά μέσου μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένου και του Μιλάνου. Στο κύκλωμα αυτό συμμετείχαν κινεζικές και ιαπωνικές συμμορίες, που είτε αγόραζαν είτε απήγαγαν παιδιά από πολύ φτωχές οικογένειες στην Κίνα και τα πωλούσαν στις ΗΠΑ για να εκπορνεύονται και να ικανοποιούν τις περίεργες ορέξεις των Αμερικανών.

Η ιταλική Αστυνομία είχε εντοπίσει τα ίχνη του δικτύου τον περασμένο Απρίλη, όταν είχε συλλάβει στο αεροδρόμιο Λινάτε του Μιλάνου ένα ζευγάρι Γιαπωνέζων που είχε πλαστά διαβατήρια και συνόδευε ένα 12χρονο κορίτσι υποστηρίζοντας ότι ήταν κόρη τους. Οπως αποδείχτηκε, ο συλληφθείς άνδρας ήταν Γιαπωνέζος, αλλά η γυναίκα ήταν Κινέζα. Μετά από πολύωρες ανακρίσεις το μικρό κορίτσι αποκάλυψε στους Ιταλούς αστυνομικούς ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής στην Κίνα και είχε οδηγηθεί στην Μπανγκ Κονγκ, όπου οι απαγωγείς το έσπρωξαν στα δίχτυα της πορνείας, πριν επιχειρήσουν να το μεταφέρουν στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω Μιλάνου.

Ετσι η σύλληψη του ζευγαριού τον περασμένο Απρίλη στο Μιλάνο, αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την εκτεταμένη έρευνα και την αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος, αφού η ιταλική Αστυνομία κατέσχεσε διάφορα έγγραφα τα οποία δεν άφηναν καμία αμφιβολία για τις δραστηριότητές τους. Μετά από παρέμβαση της Ιντερπόλ συνελήφθησαν μάλιστα στην Ιαπωνία άλλα τρία μέλη του κυκλώματος των παιδεραστών και άλλα τρία αναζητούνται στην Ιταλία.

ΚΟΥΒΑ
Πολύνεκρο δυστύχημα

ΑΒΑΝΑ.-

Επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με επιβατηγό λεωφορείο, με αποτέλεσμα πενήντα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και οχτώ να τραυματιστούν αρκετά σοβαρά, το απόγευμα της Πέμπτης.

Το δυστύχημα συνέβη στην πόλη του Ουρμπάνο Νόρις, 720 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Αβάνας, στην επαρχία Χολγκουίν, όταν η αμαξοστοιχία, που ταξίδευε από την Αβάνα με προορισμό το Σαντιάγκο ντε Κούμπα, συγκρούστηκε και παρέσυρε δεκάδες μέτρα το λεωφορείο, με αποτέλεσμα να το συντρίψει και να σκοτωθούν οι περισσότεροι επιβάτες του. Σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", το δυστύχημα οφείλεται στο τραγικό λάθος του οδηγού του λεωφορείου, που παραβίασε το κόκκινο σήμα για να σταματήσει κατά τη διέλευση της αμαξοστοιχίας.

Η τραγωδία έχει ακριβώς τον ίδιο αριθμό θυμάτων με σιδηροδρομικό δυστύχημα του 1991, όταν επιβατική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε στην επαρχία της Βίλα Κλάρα, σκοτώνοντας πάλι 56 άτομα.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Καταδίκη των οικονομικών κυρώσεων στην Κούβα

Για έκτη συνεχόμενη φορά και με πολύ μεγάλο συσχετισμό καταδικάζεται η πολιτική των ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η τελευταία καταδίκη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προς την Κούβα δείχνουν την αυξανόμενη αντίθεση των άλλων χωρών.

Η μη δεσμευτική αυτή απόφαση έχει εγκριθεί από τη ΓΣ του ΟΗΕ για έξι συνεχόμενες φορές, αλλά η ψηφοφορία της Τετάρτης θεωρείται από τις καλύτερες, μια και η υπόθεση της Κούβας έλαβε την υποστήριξη μόνιμων συμμάχων των ΗΠΑ. Ετσι φέτος η Ιαπωνία ψήφισε υπέρ της καταδίκης των ΗΠΑ, ενώ άλλες χρονιές είχε κάνει αποχή.

"Οχι μόνο αυξήθηκε ο αριθμός των ψήφων υπέρ της απόφασης αυτής, αλλά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που είδαμε πως διέσχισε όλες τις γεωγραφικές και οικονομικές γραμμές", δήλωσε ο Ρικάρντο Αλαρκόν, Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Κούβας, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πιο συγκεκριμένα, 143 χώρες ψήφισαν υπέρ της καταδίκης, 3 κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ουζμπεκιστάν), ενώ υπήρξαν και 17 αποχές (Εσθονία, Γεωργία, Κουβέιτ, Λετονία, Λιβερία, Λιθουανία, Μαρόκο, Ομάν, Κορέα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρουάντα, Νεπάλ, Σ. Αραβία, Σενεγάλη, Τατζικιστάν και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ