Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Λεκτικές αντεγκλήσεις και ρευστότητα

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν, χτες, στην ιρακινή πρωτεύουσα οι συνομιλίες της τριμελούς αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών με την ηγεσία της Βαγδάτης. Ταυτόχρονα οξύνονταν οι λεκτικές αντεγκλήσεις ανάμεσα στο Ιράκ και στις ΗΠΑ ενόψει της επόμενης κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ικανοποιημένοι από το κλίμα της συνάντησής τους με την ιρακινή ηγεσία δήλωσαν οι απεσταλμένοι του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Αλγερινός Λακχντάρ Μπραχίμι, κατέστησε σαφές ότι δεν έγινε καμία νύξη εκ μέρους των Ιρακινών ότι προτίθενται να άρουν την απόφασή τους για απομάκρυνση των Αμερικανών ελεγκτών από την επιτροπή επίβλεψης της καταστροφής του οπλοστασίου της χώρας. Οι τρεις διπλωμάτες πρόκειται να ενημερώσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας, στις αρχές της επόμενης βδομάδας, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη στάση που πρόκειται να τηρήσει απέναντι στο Ιράκ το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η αναχώρηση της διπλωματικής αντιπροσωπείας του ΟΗΕ από τη Βαγδάτη, συνέπεσε με την πέμπτη, κατά σειρά, άρνηση των ιρακινών αρχών να επιτρέψουν σε ομάδα ελεγκτών να εισέλθουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εξαιτίας της παρουσίας Αμερικανών. Εντούτοις, η ιρακινή ηγεσία αποδέχτηκε να μην θέσει σε εφαρμογή την εντολή απομάκρυνσης των Αμερικανών ελεγκτών πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την πρόθεση της Βαγδάτης να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Εθνη αλλά όχι με τις ΗΠΑ επανέλαβε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ιράκ Ταρέκ Αζίζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Αζίζ γνωστοποίησε ότι σκέφτεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσει τις ιρακινές θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και επανέλαβε ότι "οι ΗΠΑ θέλουν να παρατείνουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ και χρησιμοποιούν τις επιτροπές ελέγχου και τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα του ΟΗΕ για να συγκεντρώσουν στοιχεία για τις ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ενόψει μιας νέας επίθεσης". Ο Ιρακινός αξιωματούχος τόνισε ότι τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη U - 2 θα αντιμετωπίσουν τα ιρακινά αντιαεροπορικά συστήματα αν πετάξουν στον ιρακινό εναέριο χώρο.

"Πράξη πολέμου θα θεωρηθεί η όποια απόπειρα ρίψης των αμερικανικών αεροσκαφών", τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Τζέιμς Ρούμπιν, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που υπογράμμισε ότι οι πτήσεις των U - 2 θα επαναληφθούν κανονικά την επόμενη βδομάδα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την άποψη ότι η ιρακινή ηγεσία δεν πτοείται από τις απειλές, συνεπώς "ο ΟΗΕ θα πρέπει να είναι αποφασιστικός και σταθερός στις ενέργειές του" συμπληρώνοντας ότι δε θα πρέπει να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.

Εντούτοις, πολλοί διπλωμάτες του ΟΗΕ τόνιζαν ότι οι εξελίξεις με το Ιράκ είναι η "μεγαλύτερη πρόκληση" που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το Συμβούλιο Ασφαλείας, που οφείλει να πετύχει ενωτική απόφαση, ενδεχόμενο αρκετά δύσκολο καθώς η Ρωσία, η Γαλλία και η Αίγυπτος είναι ιδιαίτερα αρνητικές όσον αφορά τη λήψη στρατιωτικών ή σκληρότερων οικονομικών μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ