ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπόμνημα για το Υδραγωγείο

Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα του Αδριάνειου Υδραγωγείου στη Νέα Ιωνία, με υπόμνημα που έστειλε στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟ (24/10/97) ο σύλλογος "Φίλοι του Δάσους και του Πράσινου".

Το θέμα της τουριστικής αξιοποίησης του Υδραγωγείου, που σχεδιάζει ο δήμος Νέας Ιωνίας,είχε ξεσηκώσει τους φορείς και διχάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού μεταξύ άλλων προβλεπόταν η "δημιουργία λίμνης με φυτοφάγα ψάρια",η οποία θα κάλυπτε μέρος των πεσσών και αναψυκτήριο στην παλιά δεξαμενή στο λόφο της Αγίας Ολγας.Τελικά, κι ύστερα από πολλές πιέσεις, το ΚΑΣ βρήκε μια ενδιάμεση λύση, όπου προβλέπει την ανασύσταση της φυσικής κοίτης του Ποδονίφτη στη θέση του Υδραγωγείου και τηδημιουργία αναψυκτηρίου μόνο στο ισόγειο της ακαλαίσθητης δεξαμενής, την οποία ο δήμος θέλει να διατηρήσει ως... χώρο ιστορικής μνήμης.

Ο εν λόγω σύλλογος στο υπόμνημα επισημαίνει ότι η ανασύσταση της φυσικής κοίτης είναι αδύνατη, αφού ο χώρος πια είναι μια τεχνητή λεκάνη.Εξάλλου, με τα έργα οδοποιίας, που έγιναν πρόσφατα, πιστεύεται ότι με την παραμικρή πλημμύρα το μνημεία θα κατακλυστεί.Ζητάνε, λοιπόν, τόσο τη διατήρηση καιαναστήλωση του Υδραγωγείου, όσο και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος χώρου.Δηλαδή, την κατεδάφιση της δεξαμενής, καθώς και μία λύση για τα δύο προσφυγικά αυθαίρετα που ακουμπούν στους πεσσούς των μνημείων. Επίσης, τη συνέχεια των ανασκαφών με σκοπό στο μέλλον ο χώρος να γίνει αρχαιολογικό πάρκο.

Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος δεν αποκλείει την πιθανότητα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δ. Μ.

Μνημείο, στόχος φράγματος

Τα πρακτικά της ημερίδας, που έγινε τον Αύγουστο στο Μυρόφυλλο, με θέμα "Το μέλλον της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων ενόψει του φράγματος της Συκιάς" παρουσιάστηκαν, χτες, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Η παρουσίαση των πρακτικών είναι ακόμα μία προσπάθεια για τη διάσωση του μνημείου, που κινδυνεύει με την περίφημη πια εκτροπή του Αχελώου, αφού προβλέπεται ο κατακλυσμός του από το φράγμα της Συκιάς.Το τραγελαφικό είναι ότι η ΕΕ αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει την εκτροπή λόγω ανεπαρκών περιβαλλοντικών μελετών.

Η μονή Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου αναφέρεται για πρώτη φορά σε χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου το 1336.Από τότε υπέστη πολλές καταστροφές. Κάηκε το 1611,ανακαινίστηκε το 1614,άλλη μία φωτιά κατέστρεψε το μνημείο το 1808.Το 1821 λειτούργησε ως κέντρο του επαναστατικού αγώνα. Κάηκε το 1824 και ανακαινίστηκε το 1827.Ωστόσο, μεγαλύτερη απ' όλες τις καταστροφές και σίγουρα ανεπανόρθωτη θα είναι ο κατακλυσμός του μνημείου, δηλαδή η εξαφάνισή του.

Ηδη έχουν έχουν κινητοποιηθεί πολλοί φορείς, μεταξύ αυτών η Κοινότητα Μυροφύλλου,η Επιτροπή Διάσωσης της Ιεράς Μονής,ο Σύλλογος Αποδήμων Μυροφυλλιτών και ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Μυροφυλλιτών "Ο Αγιος Γεώργιος".

Στη χτεσινή εκδήλωση προβλήθηκε η ταινία του Βασίλη Γκανιάτσα που αναφέρεται στο μνημείο. Τα πρακτικά παρουσίασε ο δημοσιογράφος, Ηλίας Προβόπουλος. Μίλησαν ακόμα οι: Κ. Φιλίππου (πρόεδρος των Απόδημων Μυροφιλλιτών), Γιώργος Ράπτης (πρόεδρος της Κοινότητας), Δημήτρης Ράπτης (καθηγητής), Βασίλης Δωροβίνης (δικηγόρος), Γιώργος Κοντοδήμας (μηχανικός).

Αίθουσα με το όνομά του

Στις 20 Νοέμβρη,σε ειδική εκδήλωση, που θα γίνει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η πολιτική ηγεσία και οι εργαζόμενοι θέλοντας να τιμήσουν τη μακρόχρονη προσφορά του στα γράμματα θα ονομάσουν την αίθουσα συνεδριάσεων - συζητήσεων και εκδηλώσεων του υπουργείου "Αίθουσα Αντώνη Σαμαράκη".Ο συγγραφέας προσλήφθηκε στο υπουργείο Εργασίας στις 20/11/1935 και απολύθηκε στις 3/9/1940, μετά από παραίτησή του, "οφειλόμενη αποκλειστικώς εις πολιτικούς λόγους", όπως σημειώνεται στην απόφαση του υπουργού Εργασίας της 23/3/1945 για την επιστροφή του στην υπηρεσία.

Ο Αντώνης Σαμαράκης θυμάται: "Το 1970, όταν με πήγαν στη Γενική Ασφάλεια της χούντας, στο ίδιο κτίριο όπου 16 ετών πρωτομπήκα στο τότε υπουργείο Εργασίας, οι ανακρίσεις εις βάρος μου γίνονταν - κοίτα σύμπτωση - στον 2ο όροφο και στο ίδιο δωμάτιο, που είχα μπει το 1935. Είπα στον τότε ανακριτή μου Παναγιώτη Μάρκου: "Ξέρεις πού μ' έχεις φέρει τώρα; Εδώ πρωτομπήκα, γραφεύς α' του υπουργείου Εργασίας, με όραμα για την Ελλάδα που σήμερα έχει δυστυχώς χούντα" και ξέσπασα σε λυγμούς. Ο Μάρκου έφερε πολλούς φακέλους. Κάθε μέρα μου διάβαζε το βασικό κατηγορητήριο της ΓΔΕΑ: "Ο περί ου συμμερίζεται παιδιόθεν τας κομμουνιστικάς ιδέας. Μεταξύ άλλων, έχει υπογράψει τη διακήρυξη της οργανωτικής επιτροπής για τη σύγκλιση του πρώτου φεστιβάλ της ελληνικής νεολαίας, κομμουνιστικής εμπνεύσεως".Και το τρελό: "Εκ της μελέτης των έργων τού περί ου, διηγημάτων και μυθιστορημάτων, αλλά και των συνεντεύξεών του, εξάγεται σαφώς ότι ούτος είναι κατά του πολέμου και δη κατά του πυρηνικού τοιούτου". Μου ζήτησε να απολογηθώ. Κάθε μέρα μου διάβαζε το ίδιο έγγραφο και κατέληγε με την επωδό: "γράψε μωρέ δυο λόγια μόνο. Οτι η Εθνική κυβέρνηση κάνει καλό στην Ελλάδα". Αρνήθηκα βέβαια", τονίζει ο Αντ. Σαμαράκης.

Η Ελλάδα θεατρίζεται...

Το θέατρο "Σταθμός" παρουσιάζει το "Ενυδρείο" του Κώστα Μουρσελά, σε σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια Δημήτρη Εξαρχου,σκηνικά - κοστούμια Σίμου Καραφύλλη.Παίζουν: Τάσος Χαλκιάς, Κατερίνα Διδασκάλου, Νίκος Αλεξίου, Πένη Παπουτσή, Περικλής Αλμπάνης, Γρηγορία Λυρά κ. ά.

Ο Μουρσελάς αναλύει τους ανθρώπους που "ανήλθαν" κοινωνικά μεταπολεμικά, μετά τη χούντα και μετά με τη μεταπολίτευση. Οι άνθρωποι του "Ενυδρείου" είναι αναιδείς, κυνικοί, σαρκαστικοί, βολεμένοι, αλλά και παγιδευμένοι στα αδιέξοδα, στα "εγκλήματα" της ζωής τους.

  • Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης "Ησυχος είναι ο θάνατος" δίνει σήμερα ο "Θεατρικός λόγος",στο "Λήδρα - Στούντιο".Τη Δευτέρα θα δοθεί παράσταση για ηθοποιούς. Πρόκειται για το αφήγημα "Κρότκαγια" του Ντοστογιέφσκι σε διασκευή Κίμωνα Ρηγόπουλου και το, βασισμένο στη βιογραφία της Αννας Γρηγόριεβνα Ντοστογιέφσκι,μονόπρακτο του Γιάγκου Ανδρεάδη "Προδοσία".Σκηνοθεσία Κίμωνα Ρηγόπουλου,σκηνικά - κοστούμια Σάντρας Στεφανίδου.Παίζουν: Αλέκος Κολλιόπουλος, Κατερίνα Παρίση, Ευδοκία Στατήρη.
  • Το χοροθέατρο "Ροές" παρουσιάζει το έργο "Τούτο εστί το σώμα μου",σε χορογραφία και σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου.Μουσική και τραγούδια Σταμάτη Κραουνάκη.
  • "Ευτυχώς, Θεέ μου, απέφυγα το βιασμό... " τιτλοφορείται η παράσταση, που παρουσιάζουν στο "Φούρνο" (μέχρι 12/11, 9.15 μμ.) γυναίκες πρόσφυγες της Βοσνίας και του Σαράγεβο. Με τα κείμενά τους θεατροποιούν την εμφύλια σφαγή. Το έργο παίζεται στα σερβοκροάτικα και στα ελληνικά. Η σκηνοθεσία - παραγωγή είναι της Χριστιάνας Λαμπρινίδη.Στις 12/11 θα δοθεί και μεταμεσονύχτια παράσταση.
  • Η Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης" παρουσιάζει, στο θέατρο "Αμαλία" της Θεσσαλονίκης, το άπαιχτο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Η τελευταία πράξη",σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού,σκηνικά - κοστούμια Ιωάννας Μανωλεδάκη.Παίζουν: Χρήστος Αρνομάλλης, Νίκος Κουμαριάς, Μένη Κυριάκογλου κ. ά.
  • Στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου παρουσιάζεται η παράσταση "Ηχος και φως", το πορτρέτο της Μαρίας Πολυδούρη,με τους Ολια Λαζαρίδου και Κωνσταντίνο Βήτα (έγραψε και τη μουσική). Σκηνοθεσία Βαρβάρας Μαυρομάτη.
Χρόνια πολλά Μίκη

Ευχές για τη, σημερινή, ονομαστική του γιορτή έστειλε, στον Μίκη Θεοδωράκη,ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ,Χαρίλαος Φλωράκης.Ευχές για χρόνια πολλά και πάντα δημιουργικά απευθύνει και ο "Ριζοσπάστης" στο μεγάλο μας δημιουργό, που σήμερα το βράδυ θα γιορτάσει με φίλους και συγγενείς την ονομαστική του γιορτή, στις "Γραμμές". Στο μουσικό χώρο, όπου εδώ και μερικές μέρες ο Λουκιανός Κηλαηδόνης,η Αφροδίτη Μάνου,η Σωτηρία Λεονάρδου και η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" παρουσιάζουν τραγούδια από το ανεξάντλητο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.Μουσικές δημιουργίες δεμένες με τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, τραγούδια που ζωντανεύουν μνήμες ακριβές.

Μεταμεσονύχτιες "μπίζνες"

Πριν βγει στις αίθουσες, οι φίλοι του κινηματογράφου μπορούν να δουν την κωμωδία του Βασίλη Μποντούρη "Μπίζνες στα Βαλκάνια", σήμερα τα μεσάνυχτα στο "Αλφαβίλ - Μπαρ Σινεμά" (Μαυρομιχάλη 168). Η υπόθεση: Ενας νεαρός Ελληνας μετατρέπει την παραδοσιακή του ταβέρνα σε μπαρ με τρεις Ρουμάνες αρτίστες. Το νεοελληνικό δαιμόνιο όμως θα στραφεί εναντίον του και οι βαλκανικές μπίζνες του, αναστατώνουν τη μικρή επαρχία... Τα γυρίσματα έγιναν στο Βουκουρέστι, στη Θεσσαλονίκη, στο Πήλιο και τα Τέμπη. Η μουσική είναι του Διονύση Τσακνή. Παίζουν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Ναταλία Δραγούμη, Νίκος Μπουσδούκος, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Πιατάς, Σπύρος Φωκάς κ.ά. Η φωτογραφία είναι του Πάνου Θεοφανόπουλου.

Μουσικές βραδιές

Βαλς και μπαλάντες των Σοπέν, Λιστ και Ραβέλ θα παρουσιάσει ο διάσημος Καναδός πιανίστας Αλέν Λεφέβρ,στο ρεσιτάλ του, αύριο (8.30μμ) στο Μέγαρο Μουσικής.

  • Στον "Παρνασσό" (πλ. Καρύτση 8), τη Δευτέρα (8μμ) θα πραγματοποιηθεί συναυλία στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας.Καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσουν έργα των Μ. Καλομοίρη, Π. Καρρέρ, Σπ. Σαμάρα, Θ. Σακελλαρίδη κ. ά. Επιμέλεια Ντίνα Γουδιώτη.
  • Οι σολίστες Θεόδωρος Κερκέζος (σαξόφωνο) και Νάντια Φιόρου (σοπράνο) θα ερμηνεύσουν έργα των Κυριάκου Σφέτσα, Βασίλη Τενίδη, Μπάμπη Κανά, Σόλωνα Μιχαηλίδη, Λέοναρντ Μπερνστάιν, Ραλφ Βον Ουίλιαμς και Χ. Γκέντσμερ, τη Δευτέρα (8.30μμ), στο "Γκαίτε" (Ομήρου 14-16).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ