Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπόμνημα για το Υδραγωγείο

Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα του Αδριάνειου Υδραγωγείου στη Νέα Ιωνία, με υπόμνημα που έστειλε στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟ (24/10/97) ο σύλλογος "Φίλοι του Δάσους και του Πράσινου".

Το θέμα της τουριστικής αξιοποίησης του Υδραγωγείου, που σχεδιάζει ο δήμος Νέας Ιωνίας,είχε ξεσηκώσει τους φορείς και διχάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού μεταξύ άλλων προβλεπόταν η "δημιουργία λίμνης με φυτοφάγα ψάρια",η οποία θα κάλυπτε μέρος των πεσσών και αναψυκτήριο στην παλιά δεξαμενή στο λόφο της Αγίας Ολγας.Τελικά, κι ύστερα από πολλές πιέσεις, το ΚΑΣ βρήκε μια ενδιάμεση λύση, όπου προβλέπει την ανασύσταση της φυσικής κοίτης του Ποδονίφτη στη θέση του Υδραγωγείου και τηδημιουργία αναψυκτηρίου μόνο στο ισόγειο της ακαλαίσθητης δεξαμενής, την οποία ο δήμος θέλει να διατηρήσει ως... χώρο ιστορικής μνήμης.

Ο εν λόγω σύλλογος στο υπόμνημα επισημαίνει ότι η ανασύσταση της φυσικής κοίτης είναι αδύνατη, αφού ο χώρος πια είναι μια τεχνητή λεκάνη.Εξάλλου, με τα έργα οδοποιίας, που έγιναν πρόσφατα, πιστεύεται ότι με την παραμικρή πλημμύρα το μνημεία θα κατακλυστεί.Ζητάνε, λοιπόν, τόσο τη διατήρηση καιαναστήλωση του Υδραγωγείου, όσο και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος χώρου.Δηλαδή, την κατεδάφιση της δεξαμενής, καθώς και μία λύση για τα δύο προσφυγικά αυθαίρετα που ακουμπούν στους πεσσούς των μνημείων. Επίσης, τη συνέχεια των ανασκαφών με σκοπό στο μέλλον ο χώρος να γίνει αρχαιολογικό πάρκο.

Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος δεν αποκλείει την πιθανότητα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ