Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μνημείο, στόχος φράγματος

Τα πρακτικά της ημερίδας, που έγινε τον Αύγουστο στο Μυρόφυλλο, με θέμα "Το μέλλον της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων ενόψει του φράγματος της Συκιάς" παρουσιάστηκαν, χτες, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Η παρουσίαση των πρακτικών είναι ακόμα μία προσπάθεια για τη διάσωση του μνημείου, που κινδυνεύει με την περίφημη πια εκτροπή του Αχελώου, αφού προβλέπεται ο κατακλυσμός του από το φράγμα της Συκιάς.Το τραγελαφικό είναι ότι η ΕΕ αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει την εκτροπή λόγω ανεπαρκών περιβαλλοντικών μελετών.

Η μονή Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου αναφέρεται για πρώτη φορά σε χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου το 1336.Από τότε υπέστη πολλές καταστροφές. Κάηκε το 1611,ανακαινίστηκε το 1614,άλλη μία φωτιά κατέστρεψε το μνημείο το 1808.Το 1821 λειτούργησε ως κέντρο του επαναστατικού αγώνα. Κάηκε το 1824 και ανακαινίστηκε το 1827.Ωστόσο, μεγαλύτερη απ' όλες τις καταστροφές και σίγουρα ανεπανόρθωτη θα είναι ο κατακλυσμός του μνημείου, δηλαδή η εξαφάνισή του.

Ηδη έχουν έχουν κινητοποιηθεί πολλοί φορείς, μεταξύ αυτών η Κοινότητα Μυροφύλλου,η Επιτροπή Διάσωσης της Ιεράς Μονής,ο Σύλλογος Αποδήμων Μυροφυλλιτών και ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Μυροφυλλιτών "Ο Αγιος Γεώργιος".

Στη χτεσινή εκδήλωση προβλήθηκε η ταινία του Βασίλη Γκανιάτσα που αναφέρεται στο μνημείο. Τα πρακτικά παρουσίασε ο δημοσιογράφος, Ηλίας Προβόπουλος. Μίλησαν ακόμα οι: Κ. Φιλίππου (πρόεδρος των Απόδημων Μυροφιλλιτών), Γιώργος Ράπτης (πρόεδρος της Κοινότητας), Δημήτρης Ράπτης (καθηγητής), Βασίλης Δωροβίνης (δικηγόρος), Γιώργος Κοντοδήμας (μηχανικός).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ