ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Μετά τα ΜΑΤ, χτύπησε η TVX με απολύσεις...

Συνεχίζεται η τρομοκράτηση των κατοίκων της περιοχής, που αντιδρούν στα σχέδια της πολυεθνικής TVX GOLD. Η εταιρία απέλυσε προχτές το βράδυ πέντε εργαζόμενους, ενώ η περιοχή έχει γεμίσει αστυνομικούς και χαφιέδες

Η προκλητική επιχείρηση τρομοκράτησης των κατοίκων που αγωνίζονται κατά των σχεδίων της πολυεθνικής "TVX GOLD" εντείνεται. Μετά τη σύλληψη, με γκαγκστερικές μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές, των πέντε κοινοταρχών του Στρυμονικού Κόλπου και μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της εγκατάστασης εργοστασίου χρυσού στην Ολυμπιάδα, η TVX απέλυσε πέντε εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα η TVX κοινοποίησε το βράδυ της Δευτέρας σε πέντε εργαζόμενους, όλοι τους κάτοικοι της Ολυμπιάδας, την απόλυσή τους. Ο λόγος που επικαλέστηκε η καναδική πολυεθνική εταιρία - και που δηλώνει την αποικιοκρατική νοοτροπία απ' την οποία διακατέχεται - είναι ότι "μετά την εργασία τους οι πέντε απολυμένοι συναντούσαν τους κατοίκους που αντιτίθενται στα σχέδια της TVX". Με την ενέργειά της αυτή η εταιρία ουσιαστικά θέλει να προειδοποιήσει όσους ακόμη κατοίκους της Ολυμπιάδας εργάζονται στα μεταλλεία, αλλά αρνούνται να υποστηρίξουν ανοιχτά και έμπρακτα τις θέσεις της.

Οι πέντε απολυμένοι είναι από τους πιο παλιούς εργαζόμενους στα μεταλλεία Κασσάνδρας, ενώ κάποιοι απ' αυτούς δούλευαν απ' την εποχή τουΜποδοσάκη. Πρόκειται για τους Αριστείδη Μαγουνάκη,αντιπρόεδρο της Κοινότητας Ολυμπιάδας με 15 χρόνια υπηρεσία, Νίκο Κριμνιανώτη,με 24 χρόνια υπηρεσία, Παναγιώτη Αναστασιάδη,Κωνστ. Φαρμάκη και Παναγιώτη Σαμαρά,όλοι με 15 χρόνια υπηρεσία.

Γέμισε ΜΑΤ η περιοχή

Στο μεταξύ στην περιοχή της Ολυμπιάδας από χτες το πρωί έχουν ενισχυθεί τα ΜΑΤ με τρεις επιπλέον διμοιρίες. "Αύρες" έχουν ζώσει το εργοστάσιο εμπλουτισμού, ενώ δυνάμεις βρίσκονται στις θέσεις, όπου η εταιρία είχε εγκαταστήσει γεωτρύπανα. Είναι πλέον φανερό ότι η TVX με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης σχεδιάζει να επαναλάβει τις εργασίες στη λεκάνη της Ολυμπιάδας, αθετώντας τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και προκαλώντας, για μια φορά ακόμα, τους κατοίκους των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου.

Ηδη, όποιοι κάτοικοι της Ολυμπιάδας πλησιάζουν στην περιοχή του εργοστασίου εμπλουτισμού, οι άνδρες των ΜΑΤ τούς καλούν να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή και τους απειλούν. "Γέμισε η περιοχή μας Αστυνομία και χαφιέδες", τονίζει ο πρόεδρος του Σταυρού Ντ. Στοϊτσας.

Αντιδρώντας στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλει στην περιοχή η κυβέρνηση, προκειμένου να προστατεύσει τα σχέδια της πολυεθνικής, οι μαθητές του Λυκείου Σταυρού κατέλαβαν από χτες το σχολείο τους, ζητώντας να σταματήσει η τρομοκρατία και ν' ανακληθούν οι απολύσεις εκδίκησης που έκανε η TVX.

Τους κατοίκους της Ολυμπιάδας και της Βαρβάρας που βρίσκονται στα φυλάκια- μπλόκα έξω απ' την Ολυμπιάδα περιφρουρώντας τον αγώνα τους, επισκέφθηκε χτες το βράδυ ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου.Ο βουλευτής συζήτησε μαζί τους για τα τελευταία γεγονότα, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι εδώ και δύο χρόνια, προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια ξεπουλήματος του πλούτου της χώρας μας στην ξένη πολυεθνική, αλλά και για ν' αποτραπεί η περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Ανισότητες στην εργασία και τις αποδοχές

Επιστολή τεσσάρων στελεχών της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΘΕΛ

Καθεστώς ανισότητας στην εργασία και τις αποδοχές, έλλειψη αξιοκρατίας στις προαγωγές, καθώς και αυστηρό ποινολόγιο για... ψύλλου πήδημα στους οδηγούς των αστικών λεωφορείων, είναι μερικές από τις επισημάνσεις της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΔΑΣ - υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), που περιέχονται σε επιστολή τεσσάρων στελεχών της παράταξης προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΘΕΛ.

Η επιστολή, που υπογράφουν οι Χρ. Σταμούλος,Γ. Μαστραγγελής,Απ. Βλασσίδης και Ν. Κωστής,κοινοποιήθηκε, επίσης, στα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο. Οσον αφορά το καθεστώς ανισότητας στην εργασία και τις αποδοχές, τα στελέχη της ΔΑΣ, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν στην επιστολή τους: Μεγάλος αριθμός εργαζομένων, με άνωθεν εντολές, εργάζεται μόνιμα σε σταθερή βάρδια, είτε πρωινή είτε απογευματινή. Η επιλογή αυτή δε γίνεται με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες του κάθε εργαζόμενου, ενώ δημιουργεί "ομάδες" που αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και, όπως είναι προφανές, οι "ομάδες εργαζομένων" που αντιμετωπίζονται ευνοϊκά, τελικά δουλεύουν σε βάρος των υπολοίπων. Ενας από τους στόχους αυτής της άνισης αντιμετώπισης των εργαζομένων, σημειώνεται στην επιστολή, είναι η "συγκομιδή πολιτικών - συνδικαλιστικών ψήφων". Επίσης, υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν μόνιμα νύχτα, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερες αποδοχές, έναντι άλλων που εργάζονται σε βάρδιες, πρωί - βράδυ.

Οσον αφορά τις προαγωγές, τα στελέχη της ΔΑΣ επισημαίνουν, ότι πρόσφατα το ΔΣ της ΕΘΕΛ, "φύτεψε" με το "έτσι θέλω" σταθμάρχες της αρεσκείας του, χωρίς τη σύγκληση του αρμόδιου οργάνου και αγνοώντας τη λίστα κατάταξης που είχε συντάξει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επιστολή και στο αυστηρό ποινολόγιο των οδηγών για "ψύλλου πήδημα", με την επισήμανση ότι η κάθε περίπτωση παραπτώματος αντιμετωπίζεται "τυπολατρικά", χωρίς να "ψάχνεται σε βάθος και επί της ουσίας" και προφανή στόχο την τρομοκράτηση των οδηγών".

Καταλήγοντας τα στελέχη της ΔΑΣ, τονίζουν ότι επειδή η σημερινή σύνθεση και λειτουργία του πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου δεν παρέχει εγγυήσεις "απόδοσης δικαίου", εκτός από τη ριζική αναμόρφωση του ποινολογίου, επιβάλλεται να μετέχουν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και δύο εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΘΕΛ.

Oι εγκαταστάσεις της "ΤVX GOLD", η οποία προχτές απέλυσε πέντε

Oι εγκαταστάσεις της ΤVX GOLD, η οποία προχτές απέλυσε πέντε εργαζόμενους, επειδή "μετά την εργασία τους συνάντησαν τους κατοίκους που αντιτίθενται στα σχέδιά της"!

ΖΕΦΥΡΙ
Υπόσχεση του ΟΑΣΑ για το συγκοινωνιακό

Την υπόσχεση της διοίκησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) ότι θ' αντιμετωπίσει τα συγκοινωνιακά προβλήματα της γραμμής "735", που ενώνει το Ζεφύρι με την Αθήνα, έλαβε χτες ο δήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Λάπας.Η υπόσχεση δόθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στα γραφεία του ΟΑΣΑ, μεταξύ της διοίκησης και του δήμου.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ Δήμου Ζεφυρίου, διοίκησης ΟΑΣΑ και οδηγών προκειμένου ν' αποκατασταθεί το δρομολόγιο της γραμμής "735" που έχει τροποποιηθεί εδώ και ένα χρόνο.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Ζεφύρι είναι ότι η μοναδική γραμμή "735", που διασχίζει την περιοχή και την ενώνει με το κέντρο της Αθήνας, έχει τροποποιηθεί ταλαιπωρώντας τους κατοίκους. Η τροποποίηση της συγκεκριμένης γραμμής από τον ΟΑΣΑ έγινε μετά τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί κάποιοι οδηγοί από άγνωστες ομάδες με πέτρες και ξύλα, σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Ζεφυρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γιάννης Λάπας τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της γραμμής αυτής προκειμένου να διευκολυνθούν οι κάτοικοι που στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες, καθώς είναι εργαζόμενοι και μισθοσυντήρητοι. Παράλληλα επισήμανε ότι το πρόβλημα της συγκοινωνιακής γραμμής έχει φτάσει στα όριά του και πρέπει να δοθεί άμεσα μία λύση.

Από την πλευρά του ΟΑΣΑ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κ. Παπαδημητρίου, τόνισε ότι είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν εφόσον εξασφαλιστεί η ασφάλεια των οδηγών.

Κοπελούζος κατά "Ελεύθερου Τύπου"

Αγωγή κατά των υπευθύνων της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" κατέθεσε χτες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ο επιχειρηματίας Δ. Κοπελούζος, ζητώντας 2 δισεκατομμύρια δραχμές ως αποζημίωση, για δημοσίευμα που τον εμφάνιζε να ιδρύει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήματα του δημοσίου. Η αγωγή στρέφεται, ειδικότερα, εναντίον του Ιδρύματος Τύπου, που εκδίδει τον "Ελεύθερο Τύπο", του διευθυντή της εφημερίδας Γ. Κύρτσου και των διευθυντών σύνταξης Χρ. Μουλίνου και Ι. Ταμπάκη και αφορά δημοσίευμα της 22ας Οκτώβρη 1997 με τίτλο: "Φτιάχνει δική του μονάδα παραγωγής με δημόσιο χρήμα - Μέχρι και η Βάσω βγήκε από τα ρούχα της". Η συζήτηση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 17-9-98.

Οπως υποστηρίζει ο ενάγων, στις 21 του Οκτώβρη ανέφερε σε συνέδριο, που οργάνωσε το περιοδικό "Κεφάλαιο", ότι "στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς" προτίθεται να ζητήσει "άδεια κατασκευής και όχι λειτουργίας στην παρούσα φάση" και ότι "μέχρι το 2001 που θα απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα είναι έτοιμη η μονάδα". "Ποτέ - συνεχίζει - δεν είπα ότι θα κατασκευάσω τη μονάδα αυτή με δημόσιο χρήμα, αλλά ότι θα γίνει με δικά μας κεφάλαια". Θεωρεί, τέλος, ότι διαστρεβλώθηκε η ομιλία του και πως το δημοσίευμα "εντάσσεται σε μια μεθοδευμένη, συστηματική και κατ' επανάληψη λυσσαλέα επίθεση" εναντίον του.

Διακοπή νερού

Πτώση της πίεσης έως και πλήρης διακοπή του νερού θα σημειωθεί στη Νίκαια, στο Κερατσίνι και τον Κορυδαλλό από αύριο στις 11.30 το βράδυ έως και τις 7 το πρωί της Παρασκευής, λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ