Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Ανισότητες στην εργασία και τις αποδοχές

Επιστολή τεσσάρων στελεχών της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΘΕΛ

Καθεστώς ανισότητας στην εργασία και τις αποδοχές, έλλειψη αξιοκρατίας στις προαγωγές, καθώς και αυστηρό ποινολόγιο για... ψύλλου πήδημα στους οδηγούς των αστικών λεωφορείων, είναι μερικές από τις επισημάνσεις της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΔΑΣ - υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), που περιέχονται σε επιστολή τεσσάρων στελεχών της παράταξης προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΘΕΛ.

Η επιστολή, που υπογράφουν οι Χρ. Σταμούλος,Γ. Μαστραγγελής,Απ. Βλασσίδης και Ν. Κωστής,κοινοποιήθηκε, επίσης, στα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο. Οσον αφορά το καθεστώς ανισότητας στην εργασία και τις αποδοχές, τα στελέχη της ΔΑΣ, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν στην επιστολή τους: Μεγάλος αριθμός εργαζομένων, με άνωθεν εντολές, εργάζεται μόνιμα σε σταθερή βάρδια, είτε πρωινή είτε απογευματινή. Η επιλογή αυτή δε γίνεται με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες του κάθε εργαζόμενου, ενώ δημιουργεί "ομάδες" που αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και, όπως είναι προφανές, οι "ομάδες εργαζομένων" που αντιμετωπίζονται ευνοϊκά, τελικά δουλεύουν σε βάρος των υπολοίπων. Ενας από τους στόχους αυτής της άνισης αντιμετώπισης των εργαζομένων, σημειώνεται στην επιστολή, είναι η "συγκομιδή πολιτικών - συνδικαλιστικών ψήφων". Επίσης, υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν μόνιμα νύχτα, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερες αποδοχές, έναντι άλλων που εργάζονται σε βάρδιες, πρωί - βράδυ.

Οσον αφορά τις προαγωγές, τα στελέχη της ΔΑΣ επισημαίνουν, ότι πρόσφατα το ΔΣ της ΕΘΕΛ, "φύτεψε" με το "έτσι θέλω" σταθμάρχες της αρεσκείας του, χωρίς τη σύγκληση του αρμόδιου οργάνου και αγνοώντας τη λίστα κατάταξης που είχε συντάξει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επιστολή και στο αυστηρό ποινολόγιο των οδηγών για "ψύλλου πήδημα", με την επισήμανση ότι η κάθε περίπτωση παραπτώματος αντιμετωπίζεται "τυπολατρικά", χωρίς να "ψάχνεται σε βάθος και επί της ουσίας" και προφανή στόχο την τρομοκράτηση των οδηγών".

Καταλήγοντας τα στελέχη της ΔΑΣ, τονίζουν ότι επειδή η σημερινή σύνθεση και λειτουργία του πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου δεν παρέχει εγγυήσεις "απόδοσης δικαίου", εκτός από τη ριζική αναμόρφωση του ποινολογίου, επιβάλλεται να μετέχουν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και δύο εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΘΕΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ