Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
Υποβαθμίζουν τους γεωπόνους

- Αύριο Πέμπτη, οι γεωπόνοι πραγματοποιούν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Λάρισα. Ποια είναι τα προβλήματα που οδηγούν τον κλάδο σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις;

- Από τα βασικότερα προβλήματα των γεωπόνων, που τους εξωθούν σε κινητοποιήσεις, είναι η πολιτική υποβάθμισης του κλάδου που ακολουθεί σταθερά η κυβέρνηση, καθώς και η ανεργία που έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις, τα τελευταία χρόνια. Γεωπόνοι πτυχιούχοι από το 1985 βρίσκονται ακόμα σ' αναζήτηση εργασίας. Ο αριθμός των ανέργων, αδιόριστων και συμβασιούχων γεωπόνων, ανέρχεται σε χιλιάδες.

Επίσης, η συρρίκνωση των κρατικών γεωπονικών υπηρεσιών επιτείνουν το αδιέξοδο που υπάρχει. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται η επιχειρούμενη κατάργηση των Οργανισμών Καπνού, Βάμβακος, Ελαιολάδου, Γάλακτος, καθώς και ο καθοδηγούμενος κατακερματισμός του υπουργείου Γεωργίας, που δημιουργούν νέα πρόσθετα προβλήματα. Ακόμα η ουσιαστική κατάργηση της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας της ΑΤΕ καθιστά την Αγροτική Τράπεζα απαγορευτική για τους γεωπόνους.

Το κακό βέβαια δε σταματά εδώ, αφού η συρρίκνωση των συνεταιρισμών οδηγούν και τους γεωπόνους στο περιθώριο. Παράλληλα, οι γεωπόνοι που ασχολούνται με τα φάρμακα και γενικά με τα γεωργικά εφόδια αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, αφού η οικονομική κατάσταση των αγροτών χειροτερεύει. - Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης στα ζητήματα αυτά και τι αποδεικνύουν οι επιλογές της;

- Σ' όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, η κυβέρνηση κρατά αρνητική στάση. Το υπουργείο Γεωργίας δεν καλύπτει τις κενές οργανικές θέσεις και μας παραπέμπει στη... Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Επί μήνες προσπαθεί η ΠΟΣΓ να συναντήσει τον κ. Τζουμάκα, αλλά αυτός αρνείται σκόπιμα. Για ποιον "κοινωνικό διάλογο", λοιπόν, μας βομβαρδίζει καθημερινά η κυβέρνηση;

Οσημερινός υπουργός της Γεωργίας, όπως και οι προηγούμενοι, έστρεψε όλες τις υπηρεσίες όχι προς την παραγωγή και τοεπιστημονικό τους αντικείμενο, αλλά προς τους τομείς των επιδοτήσεων. Ταυτόχρονα, επιδόθηκαν σε μια συκοφαντική εκστρατεία, με τη βοήθεια και των ΜΜΕ, ενώ δεν πήραν κανένα μέτρο να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

- Θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις σας και πόσο συνδέονται τα θέματα που θίγετε, με τα προβλήματα και τους αγώνες των αγροτών;

- Οι κινητοποιήσεις των γεωπόνων θα συνεχιστούν όσο τα προβλήματα παραμένουν άλυτα. Αποτελεί χρέος μας να αντιδράσουμε δυναμικά προς όσους ηθελημένα ή αθέλητα υποτιμούν την προσφορά μας, παραβλέπουν την αποστολή μας και επιμένουν να αντιμετωπίζουν αποπροσανατολιστικά τα προβλήματα των γεωπόνων. Τα προβλήματά μας είναι πιεστικά και συνδέονται άμεσα με αυτά του αγροτικού τομέα. Τα προβλήματα των γεωπόνων είναι μέρος των προβλημάτων της αγροτικής οικονομίας και της αγροτιάς.

Διαμαρτύρονται οι αγρότες ότι δε βλέπουν γεωπόνους στα χωράφια τους και έχουν δίκαιο. Ομως από την άλλη υπάρχουν χιλιάδες γεωπόνοι που θέλουν να εργαστούν, αλλά δεν τους επιτρέπουν οι διάφορες κυβερνήσεις, που, με την πολιτική τους, βάζουν φραγμούς στη συνεργασία γεωπόνων και αγροτών.

Επομένως, γεωπόνοι και αγρότες από κοινού πρέπει να αγωνιστούν, ώστε να βάλουν τέρμα στην καταστροφική πολιτική, που θέτει στο περιθώριο τους γεωπόνους, συρρικνώνει την αγροτική παραγωγή και ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες.

Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ