Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΜΠΑΛΑΦΑ
Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης της ενόρκου

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας απέρριψε χτες το αίτημα του εισαγγελέα της Εδρας Ιω. Γαβρίλη,για εξαίρεση της ενόρκου Μαργαρίτας Γιαραλή,με το σκεπτικό ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορεί να σχηματιστεί δικανική άποψη πως η παρουσία της εγείρει υπόνοιες μεροληψίας. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγους εξαίρεσης ούτε η τυχόν υπογραφή της σε κείμενο συμπαράστασης στον καταδικασθέντα τότε Γ. Μπαλάφα,ούτε η εξέταση του συζύγου της Ν. Μανιού ως μάρτυρα υπεράσπισης.

Νωρίτερα, η ένορκος είχε καταθέσει γραπτή δήλωση, στην οποία ανέφερε την άρνησή της να εξαιρεθεί και σημείωνε: "Πιστεύω ακράδαντα ότι η εξαίρεσή μου δε θα ωφελούσε το θεσμό της απονομής δικαιοσύνης. Αντιθέτως, θα σηματοδοτούσε τον, κατά το δοκούν, περιορισμό - αποκλεισμό του ενεργού πολίτη". Επισήμαινε επίσης ότι "η κατηγορούσα αρχή δε λαμβάνει υπόψη την περιρρέουσα, πλην σαφή και με προφανείς σκοπούς, μεθόδευση της παρουσίασης, μεσούσης της ακροαματικής διαδικασίας, του συγκεκριμένου "αντιγράφου" και την εν αμφιβόλω τεθείσα ταύτιση του προσώπου μου με τη συγκεκριμένη υπογράφουσα, εφόσον υπάρχει θέμα συνωνυμίας και το αυθεντικό έγγραφο δεν ανευρίσκεται". Οσο για τη συγγενική της σχέση με μάρτυρα υπεράσπισης, τόνιζε ότι "είναι αδιανόητο να εκφέρεται συλλογική οικογενειακή ευθύνη για γνώμη και κάθε τέτοια επίκληση αποτελεί την άρνηση αυτής καθεαυτής της έννοιας του ανθρώπου ως αυταξίας".

Κατά τη χτεσινή διαδικασία κατέθεσε ο μάρτυρας του κατηγορητηρίου Μαρ. Λαμπρόπουλος,απόστρατος σήμερα αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ., ο οποίος είπε ότι για την ένοπλη ληστεία στις 6-5-85 έξω από το σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης" στο Γαλάτσι, με τους δύο νεκρούς, επιλήφθηκε αρχικά το Τμήμα Ληστειών της Ασφάλειας και εν συνεχεία η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Δεν μπόρεσε να εξηγήσει, όμως, γιατί η Αστυνομία, ενώ διατείνεται ότι υπήρχε καταγγελία πως το αυτοκίνητο του Γ. Μπαλάφα "περιφερόταν ύποπτα" τρεις μέρες πριν από τη ληστεία στο συγκεκριμένο χώρο, δεν τον αναζήτησε, αλλά το έκανε αυτό στις 28-29 Μάη, αφού πλέον τον είχε παρουσιάσει σαν "τρομοκράτη" στον Τύπο στις 22 Μάη.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε η Βαγγελιώ Βογιατζή.Αναφέρθηκε στην προσωπική της περιπέτεια και τη 14μηνη προφυλάκισή της μαζί με το νεογέννητο τότε παιδί της για την περίφημη "γιάφκα Καλαμά", υπόθεση για την οποία απαλλάχτηκε αργότερα στο δικαστήριο, όπως και ο συγκατηγορούμενός της Γερ. Μπουκουβάλας."Πιστεύω - τόνισε - ότι αν ο Γ. Μπαλάφας είχε δικαστεί τότε μαζί μας θα είχε αθωωθεί. Υπήρχε μια ιδιαίτερη μεθόδευση σε όλη αυτή την υπόθεση. Πεποίθησή μου είναι ότι τα όπλα δεν υπήρχαν στο σπίτι, αλλά μεταφέρθηκαν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ