Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σήμερα στο ΑΧΕΠΑ, ώρα 10 πμ, και αύριο στο Λογιστήριο του Κράτους, ώρα 11 πμ. Ζητούν την ψήφιση του ιατρικού μισθολογίου

Με δυο συγκεντρώσεις - σήμερα στη Θεσσαλονίκη και αύριο στην Αθήνα - κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, που άρχισαν στις αρχές της βδομάδας για την προώθηση μέσα στο 1997 του νέου ιατρικού μισθολογίου, σύμφωνα με τις προτάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων. Αύριο θα γίνει και η καθοριστική συνάντηση της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και μετά απ' αυτήν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομειακών γιατρών θα αποφασίσουν για την παραπέρα στάση τους.

  • Ετσι στα πλαίσια των δεκαήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) πραγματοποιεί απ' τη Δευτέρα αποχή απ' τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ενώ για την Πέμπτη έχει αποφασίσει εξάωρη στάση εργασίας (8 πμ-2 μμ) και συγκέντρωση έξω από το Λογιστήριο του Κράτους, ώρα 11 πμ.
  • Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης κάνουν επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες, ενώ οι ειδικευόμενοι κάνουν απεργία διαρκείας και σήμερα θα κάνουν συγκέντρωση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ώρα 10 πμ, και θα ακολουθήσει πορεία.
  • Πενθήμερη απεργία άρχισαν απ' τη Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Κρήτης.
  • Στο Νομό Χαλκιδικής κάνουν σαρανταοχτάωρη απεργία σήμερα και αύριο.
  • Στην Κέρκυρα άρχισαν απεργία από χτες και θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη.

Για την Πέμπτη η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και έτσι καλύπτονται όλες οι κινητοποιήσεις των κατά τόπους ενώσεων.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα αντιμετωπίζονται τα επείγοντα περιστατικά.

Οχι κάτω από τις σημερινές αποδοχές

Χτες σε συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι της ΟΕΝΓΕ Β. Λαοπόδης και της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης και ο Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Π. Κοντολέων τόνισαν ότι τα αιτήματά τους είναι οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα να διαμορφωθούν σύμφωνα με τις προτάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των νοσοκομειακών γιατρών. Οσον αφορά τις εφημερίες οι νοσοκομειακοί γιατροί τόνισαν ότι ζητούν την πληρωμή τους με ωρομίσθιο και κλασματική αντιστοιχία στο βασικό μισθό. (Στους Πίνακες 1 και 2 φαίνονται οι προτάσεις της διυπουργικής επιτροπής και της ΕΙΝΑΠ, αντίστοιχα).

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών τόνισαν ακόμα ότι σε καμία περίπτωση δε θα δεχτούν μείωση των συνολικών (ονομαστικών) αποδοχών τους. Οι νέες τακτικές αποδοχές, είπαν, θα πρέπει να "είναι οι παλιές τακτικές αποδοχές και οι 8 εφημερίες". Από εκεί και πέρα το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται από το ποσό των πραγματικών εφημεριών που θα κάνει κάθε γιατρός.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν αυτή τη διευκρίνιση γιατί με το νέο σύστημα - λόγω και της αποπλασματικοποίησης των εφημεριών - είναι πιθανό να μειωθούν και ονομαστικά οι συνολικές αποδοχές.

Επίσης χτες στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και του Συλλόγου Ειδικευομένων σε συνέντευξη Τύπου τόνισαν ότι δε θα υποχωρήσουν, αν η κυβέρνηση δεν ψηφίσει το νέο ιατρικό μισθολόγιο εντός του 1997 και σύμφωνα με τις προτάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων τους.

Χτες είχαν μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και έκαναν κατάληψη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ