Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διευρύνεται η κόντρα Γιαννόπουλου - δικαστών

Διευρύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλο,και στους δικαστές, με αφορμή την καταδίκη του πρώην τοξικομανή Γ. Πουρσανίδη. Οι δικαστές κάνουν λόγο για παρεμβάσεις στο έργο τους. Χτες παρενέβη και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της έμμεσα αποδοκιμάζει τον υπουργό για τις δηλώσεις του.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕ επισημαίνει ότι "γενικόλογες αναφορές, με ευτελώς αόριστα και ανασφαλή κριτήρια, προσωπικές εκτιμήσεις και θέσεις ξένων προς την αποδεικτική διαδικασία ατόμων, όχι μόνο δε συμβάλλουν στην εμπέδωση του επιβαλλόμενου κλίματος εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη, αλλά, αντίθετα, δημιουργούν ανασφάλεια και κλίμα αμφισβήτησης που δεν ωφελεί".

Η ατυχέστατη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, που έστειλε και πάλι στα κάγκελα της φυλακής τον πρώην τοξικομανή Γ. Πουρσανίδη για διακίνηση μικροποσότητας ηρωίνης, παρόλο που έχει πλέον απεξαρτηθεί, προκάλεσε τη γενική κατακραυγή της κοινής γνώμης, αλλά έφερε στο φως της δημοσιότητας και τη δυσαρέσκεια των δικαστών σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης, που φέρονται ενοχλημένοι για παρεμβάσεις στο έργο τους, αλλά και για επικριτικές δηλώσεις του για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, του τύπου "ποιος παίρνει στα σοβαρά τον Ματθία".

Ιδιαίτερη εντύπωση, όμως, προξένησε η προχτεσινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Π. Δημόπουλου,ο οποίος για πρώτη φορά αντέδρασε τόσο έντονα και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Π. Δημόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "δεν είναι επιτρεπτό, κατά το νόμο και τη δικαστική δεοντολογία, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να λαμβάνει οδηγίες ή εισηγήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης ή όποιον άλλον πολιτειακό παράγοντα για τις ενέργειές του".

Η υπόθεση αυτή ανέδειξε και τα κενά του νομικού συστήματος στο θέμα αντιμετώπισης πρώην τοξικομανών, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για το διάστημα που ήταν εξαρτημένοι, ενώ όταν δικάζονται έχουν απεξαρτηθεί και ενσωματωθεί στο κοινωνικό περιβάλλον. Στο θέμα αυτό σοβαρές ευθύνες φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πάντως, ο Ε. Γιαννόπουλος υποσχέθηκε ότι η ισχύουσα νομοθεσία θα γίνει ενεργότερη "με διατύπωση τέτοια, ώστε να μην αφήνει κανένα περιθώριο δυσερμηνείας".

Τέλος, από το Εφετείο χτες διευκρινίστηκε ότι το δικαστήριο επέβαλε την ποινή της κάθειρξης έξι χρόνων στον Γ. Πουρσανίδη και ότι η έφεσή του δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, επειδή κατά την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε ότι περάτωσε το πρόγραμμα απεξάρτησης, με συνέπεια να μη ληφθούν υπόψη για τον κατηγορούμενο οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 2331/96 για αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Να υπενθυμίσουμε, ωστόσο, ότι ο ιατροδικαστής Ν. Καρακούκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κατηγορούμενος έχει πλέον απεξαρτηθεί, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται εντός 3 - 4 ημερών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ