ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Παραδέχονται την ύπαρξη "νοσταλγών του παρελθόντος"

Αποφασισμένος να πατάξει τα ακροδεξιά στοιχεία της αστυνομίας, εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, μια μόλις μέρα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις γνωστές προκλήσεις αξιωματικών και κατωτέρων αστυνομικών της συμπρωτεύουσας. Η εκ των υστέρων ομολογία του υπουργού, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ακροδεξιών στους κόλπους της αστυνομίας, δεν μπορεί ασφαλώς να μειώσει τις δικές του ευθύνες, αλλά ούτε και τις ευθύνες ολόκληρης της κυβέρνησης. Παρά τις συνεχείς καταγγελίες του ΚΚΕ για τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, τις προκλήσεις των φασιστοειδών και των πολιτικών πατρόνων τους, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διατήρησε και διατηρεί τα στεγανά σε ευαίσθητες υπηρεσίες της αστυνομίας, δέχεται να υπάρχουν αδιαφανείς διαδικασίες στις κρίσεις και προαγωγές των αξιωματικών και μέχρι προχτές ακόμα έκανε ότι αγνοούσε τις σκανδαλώδεις προκλήσεις των νοσταλγών του παρελθόντος.

Ο Γ. Ρωμαίος, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης και την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσαν σε κάθε δημοκρατικό πολίτη οι φαιδρότητες που αποτυπώθηκαν σε βίντεο από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους, προχώρησε από προχτές το βράδυ στην αποπομπή από την αστυνομία δύο αξιωματικών που εμφανίζονται στο αποκαλυπτικό βιντεοφίλμ να σέρνουν πρώτοι το χορό υπό τον ήχο χουντικών ασμάτων. Πρόκειται για τον διοικητή των ΜΑΤ Θεσσαλονίκης Σπυρίδωνα Κουτρομάνη και τον επικεφαλής των ΕΚΑΜ αστυνόμο Νικόλαο Κελλίδη, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες διαθεσιμότητες, καθώς αναγνωρίζονται και άλλοι εν ενεργεία αστυνομικοί, συμμέτοχοι στο πάρτι της ντροπής.

Εν αναμονή του πορίσματος της ΕΔΕ, που διενεργείται από τον πρώτο υπαρχηγό της αστυνομίας Δ. Μητρόπουλο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμα στους κόλπους της αστυνομίας νοσταλγοί του παρελθόντος!

Τους χαρακτηρίζει μάλιστα εχθρούς της αστυνομίας και κατ' επέκταση των πολιτών και δηλώνει ότι "οφείλουμε όλοι να τους απομονώσουμε. Δεν ανήκουν, δηλώνει, στο Σώμα της αστυνομίας οι νοσταλγοί της χούντας και οι συνεργαζόμενοι με ακροδεξιές οργανώσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου οφείλει, πρέπει και θα το πράξει. Θα απομακρύνει οριστικά από την αστυνομία και θα τιμωρήσει αμείλικτα τα ακροδεξιά στοιχεία. Οι συνδικαλιστές οφείλουν και πρέπει να απονεκρώσουν τα ελάχιστα αυτά στοιχεία. Η αστυνομία πρέπει να ζήσει, ως υγιής οργανισμός", καταλήγει η γραπτή δήλωση του κ. Ρωμαίου. Νωρίτερα, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, είχε μιλήσει για σταγονίδια. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αυτά μπορεί να βλάψουν την αστυνομία, αν και δεν έχουν, όπως είπε, τη δυνατότητα να δημιουργήσουν καταστάσεις, ανάλογες με αυτές του παρελθόντος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία, τα οποία ερευνώνται από τον πρώτο υπαρχηγό της αστυνομίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση γιατί δεν αποπέμφθηκαν νωρίτερα από την αστυνομία οι νοσταλγοί του παρελθόντος, αφού ήταν γνωστός ο βίος και η πολιτεία τους, τουλάχιστον, εδώ και δύο μήνες, ο Γ. Ρωμαίος απάντησε ότι είχαν τεθεί σε διακριτική παρακολούθησε. Ανεξάρτητα, πάντως, από την απάντηση αυτή, πολλούς προβληματίζει η χρονική στιγμή της αποκάλυψης του σκανδάλου.

Σε μια περίοδο πριν από το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, όπου θεωρητικά η αστυνομία προετοιμάζεται για την προστασία των εκδηλώσεων και της μεγάλης αντιαμερικανικής πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, βλέπει το φως της δημοσιότητας η βιντεοκασέτα, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στα ΜΑΤ. Πολλοί αποδίδουν αυτήν τη διαρροή στα μαχαιρώματα των στρατηγών της αστυνομίας, μετά το σάλο που προκλήθηκε όταν διέρρευσαν οι περιβόητες λίστες της ντροπής. Αλλοι εκτιμούν ότι ενέχει και το στοιχείο της προβοκάτσιας, με απροσδιόριστες ακόμα προεκτάσεις, ενώ δεν αποκλείουν να έχει η όλη ιστορία άμεση σχέση και με την προγραμματισμένη για την Παρασκευή συγκέντρωση των αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη.

Το ερώτημα, πάντως, είναι αν τελικά θα τιμωρηθούν και κάποιοι ανώτατοι αξιωματικοί, υπό την ανοχή ή την αμέλεια των οποίων συνέβησαν αυτά που συνέβησαν ή που συμβαίνουν ακόμα σε άλλους χώρους μέσα στην αστυνομία. Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, ο υποστράτηγος Γεώργιος Πλάκας, έχει, για παράδειγμα, κάποιες ευθύνες και ποιες; Ηταν της δικής του επιλογής οι δύο αξιωματικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από προχτές το βράδυ; Γιατί τήρησε η αστυνομία τη στάση που τήρησε στα πρόσφατα επεισόδια έξω από το Επιμελητήριο που επρόκειτο να γίνει η συνάντηση των Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών πριν μερικές μέρες; Ποια άλλα στοιχεία επικαλείται ότι γνωρίζει ο Γ. Ρωμαίος και δεν τα αποκαλύπτει, όταν ο ίδιος δηλώνει ότι έχει να κάνει με ...εχθρούς της αστυνομίας και του πολίτη;

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Δεν πρόκειται για μεμονωμένα σταγονίδια

Τις ευθύνες της κυβέρνησης και την αναγκαιότητα πραγματικού εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας, επισημαίνει, με δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

"Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει μέσα και έξω από τη Βουλή κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκρατικής φασιστικής συμπεριφοράς αστυνομικών σε βάρος του λαού.Είχαμε καταγγείλει, τόσο την εκτέλεση του Τσιγγάνου Μουράτη μπροστά στα μάτια του γιου του, την επιδρομή κουκουλοφόρων των Ειδικών Δυνάμεων κατά καταυλισμού Τσιγγάνων, την εν ψυχρώ εκτέλεση λαθρομετανάστη στη Θεσσαλονίκη, περιστατικά που στοιχειοθετούν την καταγγελία. Η απάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ήταν απαράδεκτη. Εμφάνισε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, το ΚΚΕ ότι επιχειρεί να εφευρίσκει γεγονότα, "στηριζόμενο σε μικροζητήματα", για να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες που εκτόξευε.

Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι όταν ο υπουργός μάς έδινε αυτές τις απαντήσεις - 16 Οκτώβρη, συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη, 24 Οκτώβρη, Επερώτηση του ΚΚΕ - είχε στα χέρια του τη γνωστή βιντεοκασέτα με το εξοργιστικό περιεχόμενο, που δείχνει, μαζί με όλα τα άλλα που έχουμε καταγγείλει ότι, χωρίς να γενικεύουμε, δεν πρόκειται για μερικά "σταγονίδια", μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για μια κατάσταση σοβαρότατη που υπάρχει στα Σώματα Ασφαλείας και ιδιαίτερα στις ειδικές δυνάμεις.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αβρό τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη χουντοφασιστοειδή στοιχεία, που διαδήλωναν κατά της συνάντησης Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών, την αγριότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας από τα ΜΑΤ, παλαιότερα οι συνταξιούχοι και άλλοι εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις, καθώς επίσης και από τι ότι στις σχολές παραγωγής αξιωματικών και αστυφυλάκων διδάσκουν καθηγητές, που παλαιότερα είχαν διωχτεί ως χουντικοί (Σκαλτσάς, Αθανασόπουλος). Φυσικά, δεν μπορεί να αφήσει κανείς ασχολίαστο το γεγονός ότι αξιωματικοί που πρωτοστάτησαν στη χουντική εκδήλωση της κασέτας του 1993, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά προήχθησαν και, αν τώρα αποτάσσονται ένας ή δυο, αυτό γίνεται κάτω από τη γενική κατακραυγή.

Κατά την άποψη του ΚΚΕ, η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη. Η κυβέρνηση ήταν και είναι σίγουρα ενήμερη για την κατάσταση στα Σώματα Ασφαλείας. Αυτή τη στιγμή επιβάλλεται, τόσο το συνδικαλιστικό κίνημα στα Σώματα Ασφαλείας, όσο και το λαϊκό κίνημα της χώρας να απαιτήσουν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα απαλλαγής της αστυνομίας από τα φασιστικά και χουντικά στοιχεία και τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό τους.Μαζί με αυτά τα μέτρα, επιβάλλεται να απαλλαγεί ο νόμος για το συνδικαλισμό στα Σώματα Ασφαλείας από διατάξεις που ευνουχίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις στην κατεύθυνση αυτή".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολα επιτρέπονται κατόπιν εντολής!

Σε μια ατυχή προσπάθεια να αποσυνδέσει τα φιλοχουντικά τεκταινόμενα εντός της Αστυνομίας από την κυβερνητική πρακτική, επιδόθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ερωτώμενος από το "Ρ" πώς σχολιάζει το γεγονός ότι πληθαίνουν μια σειρά αντιδημοκρατικά φαινόμενα (υπόθεση Θεσσαλονίκης, χαφιές στην ΕΣΑΚ, αυταρχική - τρομοκρατική συμπεριφορά ένστολων και μη σε δημόσιους χώρους) έδωσε την ακόλουθη εκπληκτική απάντηση: "Θα πρέπει να κάνουμε μια αντιδιαστολή ανάμεσα στη δραστηριότητα των οργάνων αυτών με εντολές τις οποίες έχουν από τις προϊστάμενες αρχές ή την πρωτοβουλιακή δραστηριότητα που αναπτύσσουν διάφορα όργανα, αυθαιρετώντας"... Στη συνέχεια και όταν ο "Ρ" κάλεσε τον κ. Ρέππα να εξηγήσει την άποψη της κυβέρνησης για την απόσταση που χωρίζει γεγονότα όπως η ανάσυρση χουντικών νόμων (τακτική στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση εναντίον των αγροτών) με καταστάσεις όπως αυτές που εκδηλώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε τα εξής: "Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο... Τεχνηέντως κάνετε αυτή τη σύνδεση. Δε θέλω να την παρακολουθήσω, γιατί δε συμφωνώ. Πρέπει να πω ότι οι διατάξεις στις οποίες στηρίχτηκε η δραστηριότητα την οποία ανέπτυξαν οι αστυνομικές δυνάμεις την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων ήταν άλλες. Αφορούσαν τον Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας κλπ."... Στο ερώτημα, δε, πώς διαμορφώνονται ασφαλιστικές δικλείδες αντιμετώπισης φαινομένων "αυθαιρεσίας" στην Αστυνομία - όπως ο ίδιος χαρακτήρισε την υπόθεση της Θεσσαλονίκης - όταν η κυβέρνηση δίνει εντολές στην Αστυνομία να ενεργήσει βάσει χουντικών διατάξεων, απάντησε ότι αυθαιρεσία υπάρχει "όταν αναπτύσσεται δραστηριότητα από όργανα της Αστυνομίας... χωρίς να υπάρχει το νομικό πλαίσιο ή κατά παράβαση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου". Αντίθετα, όπως υποστήριξε, στην περίπτωση των αγροτικών κινητοποιήσεων "είχαμε μια νόμιμη δραστηριότητα των υπηρεσιακών παραγόντων"...

Κατά τα άλλα, ο κ. Ρέππας είπε ότι το υπουργείο Δημοσίας Τάξης ενεργοποιήθηκε τώρα, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, αν και έχει τα στοιχεία εδώ και δυο μήνες, γιατί "τώρα ολοκληρώθηκε αυτή η έρευνα"... Σε ερώτημα του "Ρ" αν η έρευνα που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη θα προχωρήσει και σε ό,τι αφορά τις κατά καιρούς περίεργες "εκπυρσοκροτήσεις" υπηρεσιακών περιστρόφων κατά λαθρομεταναστών, ανέφερε ότι όλα αυτά "θα πρέπει να αντιμετωπιστούν", αλλά έσπευσε να κλείσει τη συζήτηση για να μην "εξαντληθεί" η έρευνα εντός της αίθουσας Τύπου... Τέλος και σχετικά με το αν ο χρόνος αποκάλυψης της υπόθεσης συνδέεται με τις κρίσεις στην Αστυνομία, δήλωσε ότι "αν κάποιοι μεθόδευσαν έτσι τη γνωστοποίηση του περιστατικού για άλλους λόγους... εμείς δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι παγιδευόμαστε στα δικά τους σχέδια".

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Κόντρες για το "πάρε - δώσε"

Στην επιφάνεια βγαίνουν οι κόντρες για το "πάρε - δώσε" στην κεντροαριστερή συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ μπροστά στις δημοτικές εκλογές. Με πρόφαση την ανοιχτά εκβιαστική τακτική του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΣΥΝεταίρο του για κεντρική συμφωνία - πακέτο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όσον αφορά τις τρεις μεγάλες πόλεις και τις νομαρχίες και στην προοπτική της γενικότερης πολιτικής συνεργασίας, που προωθείται από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων, αλλά και κάτω από το βάρος των αντιδράσεων που διογκώνονται μεταξύ στελεχών και των δύο κομμάτων, οι κόντρες αυτές βρήκαν χτες συγκεκριμένη έκφραση. Αφορμή αποτέλεσε ο ανοιχτός εκβιαστικός τρόπος που το ΠΑΣΟΚ απαιτεί μια συμφωνία τέτοια που "εκθέτει" το ΣΥΝ στους οπαδούς του, ως συμπληρωματική δύναμη του κυβερνητικού κόμματος. Πολύ περισσότερο, που η σχετική απαίτηση συνοδεύτηκε προχτές από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Ρέππα, πως το ΠΑΣΟΚ με την κεντροαριστερή ΣΥΝεργασία επιδιώκει, εκτός των άλλων, την επιβεβαίωση της κυβερνητικής πολιτικής.

Κάτω απ' αυτό το βαρύ κλίμα και τις δυσμενείς εντυπώσεις που συσσωρεύτηκαν σε βάρος του ΣΥΝ, ήταν αναμενόμενο, η χτεσινή προαποφασισμένη συνάντηση στην Κουμουνδούρου μεταξύ των αντιπροσωπειών ΠΑΣΟΚ, από τους Κ. Σκανδαλίδη και Θ. Τσουκάτο και Θ. Τσούρα, και του ΣΥΝ, με τους Ν. Κωνσταντόπουλο, Ν. Μπίστη και Δ. Χατζησωκράτη, να μην καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ωστόσο, παρά τις εκατέρωθεν αιτιάσεις - για εκβιαστική τακτική και ηγεμονισμό του ΠΑΣΟΚ από τη μια και αρνητική στάση του ΣΥΝ από την άλλη - οι στόχοι των ηγεσιών των δύο κομμάτων για τη συνεργασία, όπως προκύπτει από τις ξεχωριστές δηλώσεις των Ν. Κωνσταντόπουλου και Κ. Σκανδαλίδη, δε φαίνεται να αλλάζουν, αφού υπογράμμισαν την εμμονή τους στη συνεργασία, διαφωνώντας, απλώς, στις διαδικασίες...

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, φανερά ενοχλημένος από τις τελευταίες, εκβιαστικού χαρακτήρα, δηλώσεις ηγετικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ - και ιδιαίτερα από την προχτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Ρέππα - σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, υπογράμμισε το αρνητικό κλίμα στο οποίο έγινε η συνάντηση. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέδωσε συγκεκριμένη σκοπιμότητα στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, λέγοντας πως "δεν μπορεί να ήταν δηλώσεις τυχαίες ούτε λανθασμένες. Εγιναν προκειμένου να δημιουργήσουν αυτό το δυσμενές και δυσάρεστο σημερινό (χτεσινό) κλίμα. Ηταν δηλώσεις οι οποίες έθεταν προβλήματα σοβαρά και, προς τα έξω, ούτε λίγο -ούτε πολύ, προσδιοριζόταν από την κυβέρνηση ο χαρακτήρας της σημερινής συνάντησης", είπε.

Οσον αφορά στην ίδια τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε: "Ανταλλάξαμε απόψεις. Επαναλάβαμε στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ τις γνωστές δημόσια διακηρυγμένες θέσεις του ΣΥΝ. Ζητήσαμε από την αντιπροσωπεία και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους και να απορρίψουν αυτές τις αντιλήψεις, οι οποίες διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα". Και αφού είπε πως το κόμμα του "είναι αντίθετο σε κεντρικές συμφωνίες, συμφωνίες - πακέτο" πρόσθεσε ότι ο ΣΥΝ "θα επιδιώξει, όπως και το '94, ανοιχτές και ευέλικτες τοπικές, προγραμματικές συμφωνίες χωρίς μονομέρειες και εκ των προτέρων αποκλεισμούς", ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα των παραπέρα συζητήσεων με το ΠΑΣΟΚ...

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, σε δηλώσεις που έκανε λίγο αργότερα στη Χαριλάου Τρικούπη, ο γραμματέας του κόμματος, Κ. Σκανδαλίδης, είπε ότι συνάντησε "άρνηση από το ΣΥΝ" και διαπίστωσε "αδυναμία της ηγεσίας του ΣΥΝ να διατυπώσει θέσεις"!

Παράγοντες του ΣΥΝ, μετά τη συνάντηση και το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε, τόνιζαν πως με όσα έχουν προηγηθεί ήταν προδιαγραμμένη η κατάληξη της χτεσινής συνάντησης. Κι αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ, με τις εκβιαστικού χαρακτήρα αναφορές του τις τελευταίες μέρες, είχε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την ηγεσία του ΣΥΝ. Η τελευταία, έλεγαν, δεν είχε άλλη επιλογή, αφού, διαφορετικά, χρεωνόταν το πολιτικό κόστος και θα προκαλούσε και τις αντιδράσεις όσων επιδιώκουν τη συνεργασία με την τήρηση, όμως, των προσχημάτων. Πολύ περισσότερο, πρόσθεταν, θα έδινε "πόντους" στην εσωκομματική "αντιπολίτευση" (Αριστερό Ρεύμα κ.ά.) στην αντιπαράθεση που αναπτύσσεται με αφορμή την επιδιωκόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Πάντως, οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν πως, έτσι ή αλλιώς, η συνεργασία έχει δρομολογηθεί - και μάλιστα με τους όρους του ΠΑΣΟΚ - σ' όλη τη χώρα, ενώ μένει ανοιχτή και για Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. "Ασφαλώς, έλεγαν, αυτό δεν μπορεί να γίνει με επίσημη κεντρική συμφωνία λόγω των αντιδράσεων, αλλά μέσω επιμέρους συμφωνιών των τοπικών οργανώσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ".

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι

Ηταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ανέσυρε χουντικούς νόμους εναντίον των αγροτών. Προσέφερε νομιμοποίηση στις διατάξεις της εφταετίας, δίνοντας στην Αστυνομία την εντολή να βαρέσει στο ψαχνό (!), αν οι αγρότες δε συμμορφωθούν με τους νόμους των συνταγματαρχών! "Η χρήσις των όπλων άρχεται δι' εκφοβιστικής εις τον αέραν βολής, εάν δε και μετά τούτο δεν ήθελον αποσυρθή οι μετέχοντες της συναθροίσεως, συγχωρείται οιαδήποτε χρήσις των όπλων"! Αυτά έλεγε το χουντικό διάταγμα 269 του 1972, που νεκρανάστησε η κυβέρνηση κατά των αγροτικών κινητοποιήσεων. Σήμερα, το πανελλήνιο "θαυμάζει" τη νεκρανάσταση του "γύψου" σε ήχους τσάμικου, όπως την κατέγραψαν και σε βίντεο οι ένστολοι νοσταλγοί της δικτατορίας, στη Θεσσαλονίκη. Αλήθεια, η κυβέρνηση τι λέει; Αντιλαμβάνεται τη συσχέτιση των πρακτικών της με τις καταστάσεις που εκτρέφονταν και εκτρέφονται στην Αστυνομία; Προς Θεού! Στην πρώτη περίπτωση "είχαμε μια νόμιμη δραστηριότητα των υπηρεσιακών παραγόντων", μια "δραστηριότητα των οργάνων αυτών με εντολές από τις προϊστάμενες αρχές" (!), δήλωσε ο κ. Ρέππας. Στην άλλη περίπτωση είχαμε "την πρωτοβουλιακή δραστηριότητα που αναπτύσσουν διάφορα όργανα, αυθαιρετώντας", είπε και πάλι ο κ. Ρέππας. Τουτέστιν, όταν η Αστυνομία δρα όπως ορίζουν οι νόμοι της χούντας, και το πράττει κατόπιν κυβερνητικής εντολής, τότε έχει καλώς... Οταν στελέχη της ορκίζονται στον Παπαδόπουλου και την παρέα του, αλλά χωρίς να έχουν άνωθεν εντολή, τότε αυθαιρετούν. Είναι πρόβλημα... εντολής, λοιπόν! Και όποιος δεν το καταλαβαίνει, επιχειρεί να συσχετίσει "τεχνηέντως" άσχετα μεταξύ τους πράγματα για να εμπλέξει την κυβέρνηση! Και αυτό το τελευταίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το είπε...

***

Αυτή η κυβέρνηση είναι που με αφορμή την επ' αυτοφώρω εντόπιση του χαφιέ σε σύσκεψη της ΕΣΑΚ, είπε ότι πρόκειται για "μεμονωμένο περιστατικό", δείγμα αυθαιρεσίας και αυτό. Αλλά συμπλήρωσε πως "η διατεταγμένη υπηρεσία που έχουν τα αστυνομικά όργανα είναι, όταν υπάρχει οποιαδήποτε μαζική διαδικασία, μια δραστηριότητα, να λαμβάνουν όλα εκείνα τα μέτρα, προκειμένου να περιφρουρούν τη δημόσια τάξη"! Τουτέστιν, εκτός από τη "νόμιμη" καταφυγή στους νόμους της χούντας, υπάρχει και ο "νόμιμος" χαφιεδισμός!

***

Τα παραπάνω δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Οι κομμουνιστές έχουν προειδοποιήσει από νωρίς. Οταν μια κυβέρνηση κάνει έμβλημα το "κοινωνικό φραγγέλιο", όταν κραδαίνει το "Ιδιώνυμο" και το νόμο 509 (!), όταν ατενίζει να "εκπυρσοκροτεί" το ένα υπηρεσιακό περίστροφο μετά το άλλο στα σώματα λαθρομεταναστών, όταν ο επικεφαλής της λέει στο ΚΚΕ, το θύμα της δράσης των χαφιέδων, ότι εκείνο επαναφέρει τα "φαντάσματα", τότε τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Και ό,τι και να κάνει... τεχνηέντως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ότι "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι".

Ν. ΜΠ.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
Ανησυχίες και ερωτηματικά...

Οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας, μετά το "μούδιασμα" των πρώτων ωρών, καταδίκασαν τη δράση των φασιστοειδών. Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Δ. Κυριαζίδης, δήλωσε: "Μας ανησυχεί αυτή η οργανωμένη του μορφή. Φαίνεται ότι λειτουργούσαν σαν ομάδα. Δεν ξέρω σε ποιο επίπεδο. Να απομακρυνθούν, δεν έχουν σχέση με τους αστυνομικούς. Είναι ένα απομονωμένο γεγονός. Πρέπει να ερευνηθεί όμως σε ποιο επίπεδο είχαν φτάσει οι διασυνδέσεις τους και η δράση τους. Η υπηρεσία αν και γνώριζε δεν αντέδρασε άμεσα. Εχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας, θα 'πρεπε να είχαμε πληροφόρηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα". Εντύπωση προκάλεσε όμως η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών, η οποία ζητά να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, με την επισήμανση ότι "η έρευνα πρέπει να είναι αντικειμενική, να περιοριστεί στους πραγματικά υπεύθυνους και να μη χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι για κυνήγι μαγισσών, καθόσον από τις αποκαλύψεις προκύπτουν πολλά κενά και ερωτηματικά, δεδομένου ότι η υπόθεση ήταν όπως φαίνεται γνωστή, τουλάχιστον από διμήνου... Και βέβαια, δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε τους διατυπωθέντες αόριστους ισχυρισμούς, ότι εντός των κύκλων του αστυνομικού σώματος δρουν παρακρατικές οργανώσεις και μάλιστα σκοπίμως δεν "εξετέλεσαν αποτελεσματικά" τα καθήκοντά τους, κατά τη λήψη μέτρων στην πρόσφατη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών". Η ΠΕΝΑΑ σημειώνει επίσης ότι ο δημοκρατικός προσανατολισμός του προσωπικού της Αστυνομίας είναι τόσο στέρεα δομημένος και δεδομένος, ώστε να μην κινδυνεύει από τις όποιες γραφικές γιορτές και φωνές του τθες, που έχουν καταδικαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ