ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΕΣΒΟΥ
Συμφωνία για τον "Καποδίστρια"

Ψήφισμα καταγγελίας του νομοσχεδίου και συμπαράστασης στον αγώνα για τη μη εφαρμογή του, κατέθεσε η ΝΑΣ

Την πολιτική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" που διαπνέει τον "Καποδίστρια", κατήγγειλαν, με ψήφισμα που κατέθεσαν σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου, οι σύμβουλοι της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Στ. Σκοπελίτης και Βαγγ. Παλαιολόγος.Πολιτική που φαίνεται πως αντανακλά και την πρακτική της πλειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου, καθώς επί μήνες αρνούνταν επίμονα να θέσει σε συζήτηση τον "Καποδίστρια", παρά τις συνεχείς πιέσεις τόσο των συμβούλων της μειοψηφίας όσο και των προέδρων των κοινοτήτων του νομού.

Χρειάστηκε τελικά η απαίτηση εννιά συμβούλων της μειοψηφίας - όπως το απαιτεί ο κανονισμός - για να συζητηθεί, μόλις προχτές, το καίριο ζήτημα των αναγκαστικών καταργήσεων κοινοτήτων, στο νομαρχιακό συμβούλιο. Προηγήθηκαν ακόμα και παραπλανητικές υποσχέσεις του νομάρχη προς τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων - που έθετε επιτακτικά το αίτημα για συζήτηση του "Καποδίστρια" - προφασιζόμενος κατόπιν διάφορες δικαιολογίες.

Την πρακτική της πλειοψηφίας κατήγγειλαν στην προχτεσινή συνεδρίαση οι σύμβουλοι της ΝΑΣ. Αναφερόμενοι στον "Καποδίστρια" τόνισαν ότι δεν αντιμετωπίζει τα υπαρκτά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά τα οξύνει παραπέρα, ενώ οδηγεί στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού. "Τα προβλήματα- τόνισαν οι σύμβουλοι της ΝΑΣ - δεν οφείλονται στην πολυδιάσπαση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν επί δεκαετίες και από όλες τις κυβερνήσεις. Αυτές ήταν που τα δημιούργησαν και αυτές πρέπει να αλλάξουν, για να αναζωογονηθούν οι κοινότητές μας". Στο δε ψήφισμα που κατέθεσαν - πήρε πέντε ψήφους - ζήτησαν από το νομαρχιακό συμβούλιο να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα κοινοταρχών και κατοίκων των χωριών, ώστε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, αλλά κι αν ψηφιστεί να μην προχωρήσει στη ζωή.

Οι σύμβουλοι της παράταξης που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, εξέφρασαν τις γνωστές θέσεις του κόμματος, που συμπυκνώνονται στη "διαφωνία"... ενόψει εκλογών. Η παράταξη που υποστηρίζεται από τον ΣΥΝ προσπάθησε μάταια να διασκεδάσει τη συμφωνία του κόμματός της με τον "Καποδίστρια".

Το νομαρχιακό συμβούλιο δεν κατάφερε τελικά να βγάλει κάποιο ψήφισμα, αφού και αυτό της πλειοψηφίας - στο οποίο εκφραζόταν η συμφωνία με το νομοσχέδιο και ορισμένες παρατηρήσεις για το χωροταξικό σχεδιασμό - δεν εγκρίθηκε από τρεις συμβούλους της.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής(ΣΕΑ) ενάντια στον "Καποδίστρια". Στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, τα μέλη της ΣΕΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές συνενώσεις και του ζήτησαν να καλέσει την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία ώρα, να προχωρήσει σε τοπικά δημοψηφίσματα προκειμένου να εκφραστεί η βούληση των κατοίκων.

Προειδοποίησαν ότι θα δημιουργήσει σοβαρούς κραδασμούς το γεγονός ότι δε θα προχωρήσει η εφαρμογή του νομοσχεδίου ακόμη και αν ψηφιστεί στη Βουλή, με δεδομένες τις αντιδράσεις σε όλη τη χώρα. Τέλος ρώτησαν από πού προκύπτει ότι οι τοπικές κοινωνίες συμφωνούν με τις αναγκαστικές συνενώσεις. Ενα ερώτημα που φυσικά δεν απαντήθηκε...

Την Κυριακή 16 Νοέμβρη, η ΣΕΑ θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφισμάτων σε δέκα κοινότητες του νομού, ενώ θα συνεχιστούν και τις επόμενες Κυριακές. Σε πρώτη φάση, δημοψηφίσματα θα γίνουν στα χωριά Πετροκέρασα, Περιβολάκι, Μελισσοχώρι, Νικόπολη, Χρυσαυγή, Ανάληψη, Εξάλοφο, Λαγυνά, Αγ. Βασίλειο και Καβαλάρι.Τη συμπαράστασή της στην πρωτοβουλία των εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα πλαίσια του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε, τέλος, η ΣΕΑ. Η ίδια επιφυλάσσεται για δική της δυναμική παρέμβαση στο Συνέδριο.

ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση

Ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναγκαστική συνένωση των κοινοτήτων, καθώς χτες συνεχίστηκε η εξέταση των υπόλοιπων άρθρων, πλην του πρώτου, που αφορά τη χωροθέτηση και ψηφίστηκε την Παρασκευή. Από τη συζήτηση, όπως είναι γνωστό, έχει αποχωρήσει η ΝΔ.

Με την αρχή της συνεδρίασης, ο υπουργός κατέθεσε "διορθώσεις και μεταβολές" για τα άρθρα δύο και τρία, οι οποίες αιφνιδίασαν τους βουλευτές και δημιούργησαν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση "κάνει πίσω" στο θέμα της χωροτακτικής κατανομής των νέων δήμων. Σύμφωνα με αυτές, μέχρι 28 Φλεβάρη 1998, αρμόδια επιτροπή με εισήγηση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας μπορεί να ανακαθορίσει τα όρια όμορων ΟΤΑ. Οπως διευκρίνισε αργότερα στους δημοσιογράφους ο Αλ. Παπαδόπουλος, η διαδικασία αυτή αφορά τα διοικητικά όρια "μεταξύ όμορων δήμων" και σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με αλλαγή στη χωροταξία των νέων δήμων.

Αναφερόμενος στη διόρθωση αυτή, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής παρατήρησε ότι από την αρμόδια επιτροπή απουσιάζουν οι δημότες και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς σε αυτήν συμμετέχουν μόνο υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο Ν. Γκατζής, τοποθετούμενος στα συγκεκριμένα άρθρα που συζητήθηκαν, αναφέρθηκε στην εκλογική διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι με αυτήν αποκλείονται συνδυασμοί που εκφράζουν κινήσεις δημοτών σε συγκεκριμένες κοινότητες και ενισχύεται ο δικομματισμός σε βάρος των μικρότερων κομμάτων.

Οσον αφορά τις διατάξεις που αφορούν τα τοπικά συμβούλια, τα οποία θα λειτουργούν σε κοινότητες που έχουν κάτω από 300 κατοίκους ο Στρ. Κόρακας τις χαρακτήρισε τραγέλαφο. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι οι κάτοικοι αυτών των κοινοτήτων στερούνται του δικαιώματος να εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο των νέων δήμων και έτσι δε θα έχουν ουσιαστική συμμετοχή στα θέματα που τους αφορούν. Το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι να ερημώσουν, καθώς αυτοί που συνέλαβαν αυτό το σχέδιο κάθε άλλο παρά νοιάζονται για την τύχη των κατοίκων της υπαίθρου και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα εκλογικά οφέλη. "Αυτοί δεν ήταν χωροτάκτες, αλλά εκλογομάγειροι", είπε χαρακτηριστικά.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κόντρα Ρηγίλλης - Αβραμόπουλου

Σημαντικό θέμα με απρόβλεπτες επιπτώσεις στη συνοχή της ΝΔ, αλλά και στα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, δημιουργείται με την κόντρα μεταξύ ηγετικών στελεχών της ΝΔ και Δ. Αβραμόπουλου.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο "πλευρών" αποκτά τις τελευταίες ημέρες σοβαρές διαστάσεις και εκδηλώνεται με πόλεμο δηλώσεων μεταξύ των εμπλεκομένων. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται οι προθέσεις και τα σχέδια του δημάρχου Αθηναίων να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος, θέμα που ήρθε στο προσκήνιο από γκάλοπ της "Εξουσίας", το οποίο εμφανίζει το 19% των ψηφοφόρων της ΝΔ έτοιμο να ακολουθήσει τον Δ. Αβραμόπουλο, αν ιδρύσει κόμμα. Οι υποψίες της Ρηγίλλης ενισχύονται και από ορισμένες κινήσεις του δημάρχου, όπως οι συναντήσεις με βουλευτές της ΝΔ.

Η Ρηγίλλης και αρκετά στελέχη της ΝΔ δεν κρύβουν ότι πραγματικά ο δήμαρχος Αθηναίων έχει σχέδια για την ίδρυση νέου κόμματος και ότι απλά περιμένει την κατάλληλη στιγμή. Οι επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα ενάντια στον Δ. Αβραμόπουλο στελέχη της ΝΔ (Στ. Μάνος, Ντ. Μπακογιάννη) αποσκοπούν ακριβώς στο να παραιτηθεί δημόσια από ένα τέτοιο ενδεχόμενο και από την άλλη να περιχαρακώσουν το κόμμα απέναντι στις μελλοντικές κινήσεις του.

Χτες, η Ντ. Μπακογιάννη, στην "Εξουσία", "καρφώνει" τον Δ. Αβραμόπουλο απαντώντας στην ερώτηση αν πιστεύει ότι ο Δ. Αβραμόπουλος μπορεί να ηγηθεί ενός νέου κόμματος, λέγοντας: "Ας μην ξεχνάμε ότι το 1993 οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά για το κόμμα Σαμαρά, το οποίο σήμερα δεν είναι στη Βουλή".

Είχε προηγηθεί ο Στ. Μάνος, ο οποίος επιχείρησε να πλήξει τον Δ. Αβραμόπουλο στο θέμα της δημαρχίας, λέγοντας ότι έχει παράπονα από το δήμαρχο Αθηναίων γιατί δεν έχει φροντίσει ορισμένα ζητήματα ποιότητας ζωής. Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος περιορίστηκε να χαρακτηρίσει σενάρια πολιτικής φαντασίας τα περί ίδρυσης νέου κόμματος, φροντίζοντας όμως να μην αποκηρύξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οσον αφορά την υποψηφιότητά του για το δήμο επανέλαβε ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του το Μάη.

Τρία κόμματα, μια πολιτική

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Στ. Μάνος και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μ. Παπαγιαννάκης, χειροκροτούμενοι από τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Γ. Λύρα και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μίχα, συμφώνησαν ότι μία πρέπει να είναι η οικονομική πολιτική. Αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Διαφώνησαν μόνο στις λεπτομέρειες. Στην ταχύτητα δηλαδή με την οποία προχωρούν οι, από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα διεθνή κέντρα του Κεφαλαίου, επιβαλλόμενες ενάντια στην εργατική τάξη της χώρας μας πολιτικές επιλογές.

***

Με πρόσκληση του παρατήματος Πειραιά του "Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας", γνωστότερου ως "ΟΠΕΚ", έγινε συζήτηση, το θέμα της οποίας ήταν: "Οικονομική Πολιτική: Κοινωνική επιταγή ή λογιστική διαχείριση;". Εισηγητές οι τρεις προαναφερόμενοι και συντονιστής ο γνωστός οικονομικός συντάκτης του συγκροτήματος Λαμπράκη Ν. Νικολάου, που στο τέλος της συζήτησης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το ότι "τρία κόμματα έχουν την ίδια πολιτική", συμπληρώνοντας ότι αυτό "είναι πολύ σημαντικό για τον εκσυγχρονισμό".

***

Σε τι συμφώνησαν οι τρεις; Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επανέλαβε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση του λεγόμενου "Προγράμματος Σύγκλισης" που έχει επιβληθεί στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ταυτόχρονα προσπάθησε να αναδείξει και το... "κοινωνικό πρόσωπο της οικονομικής πολιτικής", υποστηρίζοντας ότι "οι 15.000 που δίνουμε σε μία σύνταξη 100.000 δρχ. έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα". Αυτά φυσικά τα έλεγε, γελώντας μάλιστα, έχοντας απέναντί του μαζεμένους τους "εκσυγχρονιστές". Αν τολμούσε να το επαναλάβει σε κάποια από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά, το λιγότερο θα του κοβόταν το... χαμόγελο.

Ο Στ. Μάνος που δεν έχει ανάγκη να επιδείξει φιλολαϊκό προσωπείο, αφού συμφώνησε με τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης, ζητώντας μόνο να εφαρμοστούν γρηγορότερα, σύστησε στους συνδικαλιστές, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, να ζητήσουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Πιο σαφής από όλους όμως ήταν ο Μ. Παπαγιαννάκης, που πρότεινε τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων και την αύξηση του φόρου εισοδήματος με ταυτόχρονη επιβολή δημοτικών και περιβαλλοντικών φόρων. Ολα αυτά φυσικά στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Κατέληξε δε λέγοντας ότι "επιλογές σωστές γίνονται. Αλλά ουδείς βγαίνει πειστικά να τις υποστηρίξει. Λες και ντρέπονται γι' αυτές". Φαίνεται πως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ θεωρεί την ντροπή σαν ένα συναίσθημα που οφείλει να εκδηλώνεται πλέον μόνο από πολιτικούς - απολιθώματα του παρελθόντος. Γι' αυτό και ο ίδιος αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας τη "βρώμικη" δουλιά στη θέση των "ντροπαλών" κυβερνητικών στελεχών.

Γ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ