Συνεχίζονται οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων για την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να υπογράψει το κατάπτυστο κείμενο του "κοινωνικού διαλόγου", που τιτλοφορείται "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000". Ετσι, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας καταδικάζει την "επικύρωση των αντεργατικών αποφάσεων από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ".
Σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι "οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για τις συντάξεις και το επικουρικό είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, για να αποδεχτούν τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο "διάλογο" κατόπιν υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των βιομηχάνων".
Το ΕΚΛ αποφάσισε ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού να πραγματοποιήσει αγωνιστική κινητοποίηση και καλεί τη ΓΣΕΕ να κάνει το ίδιο και να διεκδικήσει με τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ουσιαστικές αυξήσεις.
Το "σύμφωνο της ντροπής" και τα αντεργατικά μέτρα που πηγάζουν απ' αυτό, καταδικάζει σε ανακοίνωσή του και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου.Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, "κυβέρνηση, ΣΕΒ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αφού δεν κατόρθωσαν να νομιμοποιήσουν τον "κοινωνικό διάλογο" στη συνείδηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αφού δεν κατάφεραν να τον διασώσουν από την κατακραυγή τους, έφτασαν στο έσχατο σημείο, ειδικά οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, να μετρήσουν διπλά την ψήφο του προέδρου της ΓΣΕΕ και να τον "εξουσιοδοτήσουν" να υπογράψει το κείμενο της προδοσίας των εργατικών συμφερόντων". Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να ανατρέψουν στην πράξη το σύμφωνο της ντροπής.
Σε ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου καταδικάζει το "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000" και την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να το υπογράψει.
Στο ψήφισμα τονίζεται: "Οι ευθύνες αυτών που μας εκπροσωπούν και υπέγραψαν αυτό το κατάπτυστο κείμενο είναι μεγάλες, τόσο σε παραταξιακό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Οι εργαζόμενοι δε θα δώσουν τα χέρια τους να τους περάσουν χειροπέδες".
Ο εκδημοκρατισμός του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με την τροποποίηση του αναχρονιστικού Καταστατικού της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,θα σπάσει έναν από τους ισχυρούς δεσμούς της Ομοσπονδίας με το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Αυτό επισημάνθηκε σε χτεσινή σύσκεψη της "Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης",όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη να αναδειχτεί στη μεθαυριανή συνεδρίαση του προσυνεδριακού Γενικού Συμβουλίου της ΠΝΟ το ζήτημα της τροποποίησης του Καταστατικού, στην κατεύθυνση της εναρμόνισής του με το ν. 1264/82 και της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στο χώρο της ναυτιλίας και η οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών.
Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο Σάββας Τσιμπόγλου,γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, επισήμανε: "Το Καταστατικό της ΠΝΟ διατηρεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει γνωρίσει το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιτρέψουμε τις αλχημείες για να συνεχιστεί η αλλοίωση των συσχετισμών δύναμης, όχι μόνο στην Ομοσπονδία, αλλά και στη ΓΣΕΕ και στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά,με τους νόθους αντιπροσώπους".
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την ανάγκη της ενημέρωσης όλων των ναυτεργατών σχετικά με τα μέτρα που προωθούνται εναντίον τους από εφοπλιστές και κυβέρνηση και για τη σημασία του συντονισμού δράσης των ναυτεργατών με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας. Μάλιστα, ειδικά για την οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών, αποφασίστηκε στη σύσκεψη, να ξεκινήσει από σήμερα εξόρμηση στην Ακτή Μιαούλη, ενώ ήδη έχει ετοιμαστεί και η ανακοίνωση που θα μοιραστεί, στην οποία υπογραμμίζεται ότι επιβάλλεται οι ναυτεργάτες να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε οργανωμένη πάλη μέσα από τα σωματεία για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους. Να αγωνιστούν για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενισχύοντας τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις.
Με νέα κίνητρα στους εργοδότες, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και με έμφαση στην αυτοαπασχόληση αντιμετωπίζονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες
Το δρόμο της αυτοαπασχόλησης και της... επιχειρηματικής δραστηριότητας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες χαράζουν κυβέρνηση και βιομήχανοι, με όσα περιέχονται στο κατάπτυστο "σύμφωνο εμπιστοσύνης για το 2000",που ταυτόχρονα προβλέπει νέες παροχές στους εργοδότες προκειμένου να απασχολούν άτομα με ειδικές ανάγκες.
Αποδεχόμενη αυτές τις κατευθύνσεις, από τις οποίες απουσιάζουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το πόσο θα ωφεληθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η ηγεσία της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες έβαλε και τη δική της υπογραφή στο κατάπτυστο κείμενο. Το έκανε μάλιστα χωρίς προηγούμενη απόφαση, αφού αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας, που θα πραγματοποιούνταν δυο μέρες πριν την υπογραφή του κειμένου. Η υπογραφή εγκρίθηκε τελικά, "κατόπιν εορτής", από την ΕΓ της Συνομοσπονδίας προχτές, κατά πλειοψηφία.
Στο αντεργατικό κείμενο της συμφωνίας, η "ενθάρρυνση" της αυτοαπασχόλησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες και η χορήγηση νέων κινήτρων στην εργοδοσία, συνδυάζεται με την εξαγγελία της τροποποίησης του Ν.1648 για βελτίωση της προστασίας θέσεων εργασίας που ανήκουν σε άτομα "με πραγματικές ανάγκες" (!), ενώ προβλέπεται και η προσαρμογή των δομών... κατάρτισής τους.
Οπως μας είπε ο Χ. Χουρδάκης,μέλος του ΔΣ της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, "όταν παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα και πλήττονται οι εργασιακές σχέσεις, όπως κάνει το συγκεκριμένο κείμενο, βάλλονται πρώτα απ' όλους τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι ρυθμίσεις δίνουν νέα κίνητρα στους εργοδότες και δεν αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες σαν ισότιμο τμήμα της παραγωγικής δύναμης που μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά".
Την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας υπέρ του μεγαλοκατασκευαστή, καταδικάζει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Οργανισμού
Η στάση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας απέναντι στους εκβιασμούς του μεγαλοκατασκευαστή Μπολτσή,ώστε να ολοκληρωθεί το γνωστό σκάνδαλο και να αγοραστούν από τον Οργανισμό τα 670 διαμερίσματα στον Ρέντη, θα είναι ένα από τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ του ΟΕΚ, που γίνεται στο φόντο των ανοιχτών παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας υπέρ του Μπολτσή!
Ενόψει της συνεδρίασης, ο Σύλλογος Προσωπικού Υπαλλήλων ΟΕΚ,σε επιστολή του προς τον πρόεδρο και το ΔΣ του ΟΕΚ και τον υπουργό Εργασίας, επισημαίνει πως η επιστολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Β. Μπρακατσούλα προς τον Οργανισμό βάζει ανοιχτά το θέμα για αγορά των διαμερισμάτων, όταν το θέμα βρίσκεται στη δικαιοσύνη και τονίζει ότι η τυχόν αγορά απ' τον Οργανισμό των διαμερισμάτων Μπολτσή "θα αποτελούσε ένα τεράστιο σκάνδαλο".
Ειδικότερα υπογραμμίζει ότι τυχόν αγορά θα σημάνει: Δαπάνη πολλών δισ. δραχμών που θα απορροφούσε το σύνολο των κονδυλίων για αγορά διαμερισμάτων, αλλά και μέρος των κονδυλίων από τα άλλα προγράμματα. Αλλαγή του ρόλου του ΟΕΚ και μετατροπή του σε μεταπρατικό - διαμεσολαβητικό Οργανισμό. Εμμεση καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί εκτέλεσης των δημοσίων έργων. Ανυπαρξία τεχνικών προδιαγραφών και κάθε νομοθετημένης διαδικασίας οικονομικής και ποιοτικής διασφάλισης του έργου. Απαράδεκτο από πολεοδομική άποψη περιβάλλον, καθώς στο συγκρότημα αντιστοιχούν 27 κατοικίες ανά στρέμμα, όταν με τα διεθνή στάνταρ ισχύει μέχρι 10 κατοικίες ανά στρέμμα. Σκανδαλώδη εύνοια προς ένα συγκεκριμένο ιδιώτη εργολάβο.
Να υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες η Ομοσπονδία Οικοδόμων,με ανακοίνωσή της, είχε καταστήσει προσωπικά υπεύθυνο τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη της υπόθεσης και τυχόν ολοκλήρωση του σκανδάλου.
Περίπου ένα εκατομμύριο εργατοώρες σπαταλιούνται καθημερινά από τους εργαζόμενους στο λεκανοπέδιο Αττικής για τη μετακίνησή τους στο χώρο εργασίας. Ο μέσος όρος μετάβασης στη δουλιά για κάθε εργαζόμενο υπολογίζεται στα 30,69 λεπτά, σύμφωνα με έρευνα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου.
Η έρευνα που διενεργήθηκε απ' την εταιρία PRC, αφορά τις συνθήκες μετακίνησης των μισθωτών στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 26,4% των μισθωτών σπαταλά 30 - 44 λεπτά για να μεταβεί στον τόπο δουλιάς, το 25% σπαταλά 45 λεπτά και πάνω, ενώ μόλις το 19,6% χρειάζεται για να μεταβεί στην εργασία του, μέχρι 14 λεπτά. Επίσης, το 30% των εργαζομένων του Λεκανοπεδίου χρησιμοποιεί τα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το 30,5% χρησιμοποιεί ιδιωτικό αυτοκίνητο, το 11,6% μοτοσικλέτα και το 12,8% πηγαίνει στη δουλιά με τα πόδια.
Το πιο αργό μέσο μεταφοράς είναι - με βάση τα στοιχεία της έρευνας - το επιχειρησιακό λεωφορείο (48,06 λεπτά), το δημόσιο λεωφορείο (42,245 λεπτά), ενώ ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος είναι το γρηγορότερο μέσο μεταξύ των δημοσίων μέσων μεταφοράς.
Επίσης, το 31,7% των μισθωτών δαπανά για τη μεταφορά του στον τόπο εργασίας εβδομαδιαία 750 - 1.500 δραχμές, το 19,1% δαπανά 1.500 - 3.000 δρχ. και το 25,4% από 6.000 δραχμές και πάνω, ενώ το 21,4% δε δαπανά καθόλου χρήματα.
Την έντονη αντίθεσή της για την πρόθεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις στην Αθήνα, στο όνομα του νέφους και του κυκλοφοριακού, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας.
Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι η "απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων είναι μέτρο αυταρχικό - αντιδημοκρατικό, που μόνο η χούντα είχε πάρει. Είναι δικαίωμα, που κατάκτησαν οι εργαζόμενοι και δε θα δεχτούν να τους το πάρουν πίσω. Η κυβέρνηση και όσοι υποστηρίζουν τέτοια αντιδημοκρατικά και αυταρχικά μέτρα, πολύ γρήγορα, θα διαψευστούν και αναλαμβάνουν σοβαρές ευθύνες".
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως "όλοι πρέπει να πάρουν χαμπάρι ότι στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο. Την πάλη των εργατών και των λαών κανένα μέτρο φασιστικού τύπου δεν μπορεί να σταματήσει".