ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Το λόγο έχουν οι αγώνες

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για τις αναγκαστικές συνενώσεις

Ολοκληρώθηκε αργά χτες το βράδυ η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για τις αναγκαστικές συνενώσεις κοινοτήτων και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η ψήφισή του στο σύνολο. Τα συζητούμενα άρθρα αφορούν σειρά από επιζήμιες ρυθμίσεις, ανάμεσά τους και μία που ουσιαστικά σπάει το θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας των υπαλλήλων των δήμων. Συγκεκριμένα στο άρθρο 11 αναφέρεται ότι με απόφαση του δημάρχου καθορίζεται το ωράριο των υπαλλήλων και ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας τους "εντός του ισχύοντος εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας".

"Ενα τέτοιο αντιλαϊκό νομοσχέδιο δεν ήταν δυνατόν να αφήσει έξω τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ", σχολίασε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,τονίζοντας:

"Με την παρέμβαση που γίνεται, το σπάσιμο του ωραρίου ουσιαστικά, μέσα στο συγκεκριμένο χώρο της εβδομαδιαίας εργασίας, δεν είναι ένα μέτρο που ακούγεται πρώτη φορά.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια. Προσπαθεί η κυβέρνηση με αυτούς τους "κοινωνικούς διαλόγους" να περάσει μέσα στο ωράριο των εργαζομένων, όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο δημόσιο, την κατάργηση ουσιαστικά αυτού του ωραρίου που με τόσους αγώνες και θυσίες κατόρθωσαν οι εργαζόμενοι να κατακτήσουν. Είναι μία προσπάθεια που με το αθώο πέρασμα δήθεν της ρύθμισης για την κάλυψη των αναγκών των κοινοτήτων, με απόφαση μόνο του δημάρχου,θα καθορίζει ορισμένες ώρες εργασίας χωρίς να λαμβάνει υπόψη εάν θα είναι μέσα στο συγκεκριμένο ωράριο το οποίο υπάρχει".

Ο Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν και ήδη στην πρόσφατη απεργία της ΓΣΕΕ οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν λάβει μέρος και με αυτό το αίτημα. Τόνισε δε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους των δήμων, αλλά είναι θέμα όλων των εργαζομένων, είτε στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται είτε στο δημόσιο.Αποκαλύπτοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης και στο θέμα των τοπικών συμβουλίων, τα οποία όπως είναι γνωστό θα λειτουργούν στη θέση των δημοτικών συμβουλίων των κοινοτήτων που συνενώνονται, ο Στρ. Κόρακας τόνισε στην παρέμβασή του, σχετικά με τις αρμοδιότητες που αυτά θα έχουν:

"Ολα αυτά τα "μπορεί" είναι για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο. Πολύ λίγα από αυτά θα γίνουν. Μάλιστα λέει ότι για να διασφαλιστούμε και από αυτόν τον κίνδυνο, δίνει τη δυνατότητα να μην εκχωρούνται οι αρμοδιότητες αυτές στο τοπικό συμβούλιο, αλλά στον ίδιο τον πρόεδρο. Αμα θέλει δηλαδή η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου θα τα αναθέτει όλα αυτά στον πρόεδρο. Καταλαβαίνετε τι μεγάλη σημασία έχει το τοπικό συμβούλιο! Είναι πράγματι για γέλια. Θα ήταν για γέλια εάν δεν παιζόταν ο ρόλος της υπαίθρου μας". Στη συνέχεια ο βουλευτής υπογράμμισε ότι τα τοπικά συμβούλια είναι όχι μόνο χωρίς αρμοδιότητες, αλλά και χωρίς χρηματοδότηση.

Τοποθετούμενος για το ίδιο θέμα ο Ν. Γκατζής και αναφερόμενος γενικότερα στην πολιτική της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι οι μόνες αρμοδιότητες που δίνονται μέχρι σήμερα από τα υπουργεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτές που έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος. Τέτοιες είναι η συντήρηση των σχολείων, οι παιδικοί σταθμοί κλπ, χωρίς όμως "να δίνετε τους αντίστοιχους πόρους, για να τρέχουν οι πολίτες και να γκρινιάζουν στην τοπική αρχή".

Β. ΜΠΟΥΤΑΣ
Δώστε πίσω τα κλεμμένα στους αγρότες

Προκλητικός ο Γ. Δρυς, αρνήθηκε την επιστροφή του ΦΠΑ στους βαμβακοπαραγωγούς. Συκοφαντίες για τους αγροτικούς αγώνες

Για "κλεμμένα χρήματα" των αγροτών που η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει, έκανε λόγο χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας στη Βουλή, καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Αφορμή αποτέλεσε η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Δρυ, στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, για την επιστροφή του ΦΠΑ στους βαμβακοπαραγωγούς για την περίοδο πριν το Μάρτη του 1996!

Ο Γ. Δρυς, υποστήριξε κατ' αρχήν ότι ευθύνη για τη μη επιστροφή του ΦΠΑ έχουν και οι αγρότες που καταθέτοντας τις σχετικές αιτήσεις στις αρμόδιες ΔΟΥ δεν κατέθεσαν τα νόμιμα δικαιολογητικά, προσθέτοντας ότι τώρα πια δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος ώστε να ελεγχθεί τυχόν διπλή καταβολή του ΦΠΑ καθώς δεν προβλέπονται διαδικασίες στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Ανταπαντώντας ο Βαγγέλης Μπούτας στον υπουργό, που δεν αρνήθηκε ότι επί της ουσίας υπάρχουν αγρότες που δε θα λάβουν την επιστροφή που δικαιούται, τόνισε ότι "το πρόβλημα είναι γνωστό" και χρονίζει από το 1990 και "η κυβέρνηση το 'χει παραδεχτεί" όταν ήρθε στο προσκήνιο ξανά με τους αγώνες των αγροτών. Συμπλήρωσε ότι "η ευθύνη βαρύνει τις υπηρεσίες του υπουργείου", γι' αυτό η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή της επιστροφής δίνοντας 9,5 δισεκατομμύρια. "Είναι λεφτά κλεμμένα από τους αγρότες", κατήγγειλε, "δώστε τα πίσω".

Παίρνοντας ξανά το λόγο ο Γ. Δρυς, επιχείρησε να συκοφαντήσει τους αγώνες των αγροτών, υποστηρίζοντας ότι "καλά θα κάνουν να γυρίσουν στις δουλιές τους" και όχι να προβάλουν αιτήματα που... δεν ισχύουν, προσπαθώντας να συσπειρωθούν γύρω από αυτά. Κατηγόρησε δε και τον βουλευτή του ΚΚΕ, ότι ακολουθεί αυτή την τακτική.

Κυβερνητικό "όχι" στους οικοδόμους

Αρνήθηκε την ικανοποίηση ασφαλιστικών αιτημάτων ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου

Κυβερνητικό "όχι" για τη ρύθμιση δυο σημαντικών ασφαλιστικών αιτημάτων του κλάδου των οικοδόμων, εισέπραξε χτες από τον υφυπουργό Κοιν. Ασφαλίσεων Νίκο Φαρμάκη,ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,σε Ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα ο Ν. Φαρμάκης υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να αρθεί η ρύθμιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας που ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες (ν.2520/97), με την οποία περικόπτεται η ασφάλιση των οικοδόμων στις "ορεινές και ημιορεινές περιοχές". Σημείωσε ότι η ρύθμιση ψηφίστηκε επειδή αυτή απαιτήθηκε από τους πολίτες της υπαίθρου. Οσον αφορά το θέμα της παροχής των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων στους οικοδόμους προκειμένου να μπορέσουν χιλιάδες μέλη του κλάδου να βγουν στη σύνταξη, ο υφυπουργός δήλωσε ότι το "θέμα έχει απαντηθεί" (σ. σ. αρνητικά) και ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε "μεροληπτική συμπεριφορά" προς τους οικοδόμους σε σχέση με άλλους κλάδους.

Παίρνοντας το λόγο ο Μήτσος Κωστόπουλος είπε ότι "αύριο οι οικοδόμοι της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία. Τα αιτήματά τους είναι πολλά και αφορούν θεμελιακά δικαιώματά τους. Σε ψήφισμα πρόσφατης συνέλευσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, αναλύονται αυτά τα αιτήματα και δηλώνεται ότι θα υπερασπιστούν με όλες τους τις δυνάμεις αυτά που κατάκτησαν με αγώνες και θυσίες. Καταθέτουμε το ψήφισμα για τα πρακτικά της Βουλής". Ειδικά για τα δύο ασφαλιστικά αιτήματα των οικοδόμων, σημείωσε ότι "αν δεν καταργηθεί το άρθρο 26 του ν.2520/97, γίνεται φανερό ότι σε λίγα χρόνια θα αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ανασφάλιστων οικοδόμων. Εάν δε δοθούν τα "υπέρ αγνώστων", χιλιάδες οικοδόμοι δε θα δικαιούνται σύνταξη και όμως έχουν καταβάλει στην ουσία εισφορές. Ειδικά δε για το άρθρο 26, υποστήριξε ότι στις περιοχές που περιλαμβάνει εξαιρείται... "μόνο η Ομόνοια"!

Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού που είχαν γίνει πριν λίγο για "αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων", σημείωσε ότι "η σαμπάνια είναι ποτό που η εργατική τάξη πίνει διαμέσου των εκπροσώπων της" προσθέτοντας ότι "απόψε ανοίχτηκαν... πολλές σαμπάνιες"...

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Επιστράτευσε τις αλχημείες

Μεγαλοστομίες χτες στη Βουλή για εισοδήματα και απασχόληση από τον πρωθυπουργό

Με οικονομικές αλχημείες και πομπώδεις εξαγγελίες επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, μετά και την κατάθεση του προϋπολογισμού για το '98, που πανθομολογείται ως ανάλγητος. Αφορμή αποτέλεσε η "εντελώς τυχαία" Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλου για την πολιτική απασχόλησης της κυβέρνησης, καθώς και η Ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλου, για την εισοδηματική πολιτική.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός για τις αποδοχές των εργαζομένων, υποστήριξε ότι την τελευταία τετραετία υπήρξε αύξηση του "πραγματικού" εισοδήματος της τάξης του 12,5%, ενώ από το ποσό αυτό αφαιρούνται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, που σε μέσες ετήσιες τιμές κυμαίνονται στο 1,9%. Παράλληλα, υποστήριξε ότι για το 1998 η αύξηση "πραγματικού" εισοδήματος των εργαζομένων θα είναι 4,5%. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση πέτυχε αυτά τα νούμερα παρά την παράλληλη πτώση της παραγωγικότητας.

Με μεγαλόστομες εξαγγελίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και στο θέμα της απασχόλησης, λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης με τα προγράμματα που περιέχονται στον προϋπολογισμό είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας στους νέους κατά 200.000 νέες θέσεις. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα προβάλει στη Διάσκεψη της ΕΕ στο Λουξεμβούργο την "ανάγκη περισσότερων επενδύσεων", καθώς και πιο ελαστικά κριτήρια για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων. Τέλος, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως θα επιβληθούν φόροι στην "πλευρά του κεφαλαίου", κάνοντας λόγο για "φόρο υπεραξίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ