ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
Συγκροτήθηκε Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση

Με την πεποίθηση πως η μόνη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στην ΤΑ είναι η αγωνιστική συσπείρωση και αντεπίθεση, εκατοντάδες πολίτες από το Αργοστόλι και τα χωριά Ζώλα, Νύφι, Αγκώνας, Θηνιά, Κουρουκλάτα, Φάρσα, Δαυγάτα, Διλινάτα, Φαρακλάτα και Τρωγιανάτα,που συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή, αποφάσισαν τη συγκρότηση Δημοτικής Κίνησης στο Αργοστόλι και τα χωριά που αναγκαστικά συνενώνονται με το δήμο. Στη συγκέντρωση ομόφωνα αποφασίστηκε ότι παύει να υπάρχει η προηγούμενη Κίνηση "ΑΚΙΔΑ" και συγκροτήθηκε η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Αργοστολίου (ΔΑΚΑ)".Εκλέχθηκε Γραμματεία της Κίνησης και εγκρίθηκε διακήρυξη, στην οποία γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής, που "στο όνομα του "μονόδρομου" της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραχωρεί νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο και στραγγίζει τους εργαζόμενους", ενώ γίνεται λόγος για την κυβερνητική επιχείρηση υποβάθμισης της ΤΑ και τη μετατροπή της σε μηχανισμό εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής.

Με τη διακήρυξη επιρρίπτονται μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή άθλια κατάσταση στο σημερινό δήμαρχο και το νομάρχη. "Μια τετραετία τώρα - σημειώνει η διακήρυξη - ο δήμαρχος Φόρτες και ο νομάρχης Μεταξάς, μαζί με τον αντινομάρχη του ΣΥΝ, στο όνομα του "εκσυγχρονισμού", με τη στήριξη των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, που υπηρετούν το Μάαστριχτ στο δήμο και τη νομαρχία, προώθησαν την κυβερνητική πολιτική: Αδιαφόρησαν για τις ελλείψεις στα σχολεία, στην πρόνοια, στην υγεία, στις συγκοινωνίες. Μετατρέπουν το δήμο και τη νομαρχία σε επιχειρήσεις. Δέχονται τη λογική της ανταποδοτικότητας, διευκολύνοντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Στηρίζουν τα αντιδραστικά μέτρα Αρσένη για την παιδεία. Συμφωνούν με τον "Καποδίστρια" και τις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων. Δέχτηκαν το πέρασμα κρατικών παιδικών σταθμών στην ΤΑ. Κάνουν τελικά το δήμο και τη νομαρχία φυτώριο έμμισθων κρατικών υπαλλήλων, που πρωτοστατούν στο πέρασμα της πολιτικής της κυβέρνησης. Εμειναν συνειδητά μακριά από τα προβλήματα του λαού, από τους κοινωνικούς αγώνες, από τους αγώνες για την υπεράσπιση της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας".

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι πολίτες της περιοχής αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους ιδρύοντας τη ΔΑΚΑ. Στόχοι της Κίνησης, όπως αναφέρονται στη διακήρυξη, θα είναι:

  • η "καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, που θέλει την ΤΑ επιχείρηση και ιμάντα μεταβίβασης της αντιλαϊκής πολιτικής".Η καταδίκη του σχεδίου "Καποδίστριας", που επιβάλλει συνενώσεις με μοναδικό κριτήριο τη διαμόρφωση μηχανισμών φορομπηχτικής πολιτικής.
  • η έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στην πολιτική, που προωθεί για λογαριασμό της κυβέρνησης ο δήμαρχος και στηρίζουν οι άλλες παρατάξεις.
  • η συσπείρωση των λαϊκών ριζοσπαστικών δυνάμεων, που θέλουν να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική.Η αγωνιστική συνάντηση όλων εκείνων που αντιστέκονται στο μονόδρομο των πολυεθνικών.
  • η πάλη για την απόκρουση των αντιλαϊκών επιλογών της ΕΕ.
  • ο αγώνας ενάντια στην πολιτική λιτότητας, στην κατάργηση του 8ωρου, στα μέτρα Αρσένη για την παιδεία, στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, στον αυταρχισμό.
  • η πάλη για την υπεράσπιση της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας, κόντρα στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης.

Στον αγώνα τους αυτόν οι πολίτες που συγκρότησαν τη Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση καλούν "κάθε τίμιο αγωνιστή δημότη, που δεν υποτάσσεται στον αντιλαϊκό μονόδρομο και τον αυταρχικό κατήφορο", να συμπορευτεί μαζί τους στον αγώνα "για ένα δήμο - συμπαραστάτη του λαού και όχι της κυβερνητικής πολιτικής".Η Γραμματεία της Κίνησης στις αμέσως επόμενες μέρες προγραμματίζει περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις στην πόλη του Αργοστολίου και στα γύρω χωριά.

Π. Ζ.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ΣτΕ μοιράζει ισοτιμίες...

Εκτός από τα ΑΕΙ τώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προχωράει και στην αναγνώριση των πτυχίων των επαγγελματικών σχολών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως ισότιμων με τα ελληνικά ΤΕΙ. Το ΣΤ' Τμήμα του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, με χτεσινή απόφασή του έκανε άλλο ένα βήμα για την πλήρη αναγνώριση των τίτλων σπουδών των χημικών μηχανικών, των ηλεκτρολόγων και των ναυπηγών, που αποκτήθηκαν σε τριετείς επαγγελματικές σχολές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως ισότιμων με τα ελληνικά ΤΕΙ.

Μάλιστα, το ΣΤ' Τμήμα του ΣτΕ κάνοντας δεκτή της εισήγηση του συμβούλου επικρατείας Ν. Σακελλαρίου, προσπαθεί να υποχρεώσει την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για "συνολική ρύθμιση" αυτού του θέματος και καλεί τους ενδιαφερόμενους πτυχιούχους να προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας οικονομικές αποζημιώσεις σε περίπτωση που δεν αναγνωρίζονται τα "πτυχία" τους και δεν εφαρμόζεται το κοινοτικό δίκαιο!

Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο η χώρα μας να συμμορφώνεται στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγκεκριμένα στην Οδηγία 89/48/ΕΟΚ. Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το 1995 για τη μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη μη έκδοση του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος. Πάντως, το όλο θέμα, λόγω μείζονος σημασίας, παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει πτυχιούχος χημικός μηχανικός από εργαστήρι σπουδών της Μεγάλης Βρετανίας.

Αντιδρούν για το φόρο

Με άμεση αντίδραση προειδοποιούν την κυβέρνηση οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ, αν προχωρήσει σε αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΓΣΕΦΑΕ), με την προσθήκη ότι ακόμα και η παραμικρή επιβάρυνση των αυτοκινητιστών είναι αδύνατη σε μια περίοδο που ο κλάδος μαστίζεται από προβλήματα, ενώ το μεταφορικό έργο ολοένα και περιορίζεται, λόγω της αδιαφορίας της πολιτείας να πατάξει την παράνομη μεταφορά από ΙΧ φορτηγά, ή ακόμα και από φορτηγά χωρίς πινακίδες!

Γενική Συνέλευση του ΠΣΑΜΑ

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) καλεί τα μέλη του σε τακτική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, την αύριο Τετάρτη 19 - 11 - 97 στις 10 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όρ. είσοδος από τη στοά, πίσω από του "Λαμπρόπουλου"). Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ θα επαναληφθεί την επόμενη Τετάρτη 26 - 11 - 97,στην ίδια αίθουσα και την ίδια ώρα.

ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ
Στερεύει η Υπέρεια Κρήνη

Η Υπέρεια Κρήνη, που έδινε ζωή για 3.000 - 4.000 χρόνια στην περιοχή του Βελεστίνου, ποτίζοντας 4.000 στρέμματα και δίνοντας 1.300 κυβικά νερό, σήμερα αποδίδει μόνο 40 κυβικά. Αυτά τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής σε Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή.

Χαρακτηριστικά, μάλιστα, υπογράμμισαν την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου στο ΙΓΜΕ για ενίσχυση των πηγών με φράγμα συγκράτησης νερών, ώστε να εμπλουτιστούν οι πηγές και να διασωθεί αυτό το μνημείο αρχαιολογικού και φυσικού ενδιαφέροντος.

Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τους υπουργούς Πολιτισμού, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και ΠΕΧΩΔΕ, αν είναι στις προθέσεις τους να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση της Υπέρειας Κρήνης.

ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρόβλημα το ιδιοκτησιακό

Πολλές δυσκολίες για την ομαλή λειτουργία του αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Λοιμωδών Θεσσαλονίκης. Πράγματι, εκτός από τα προβλήματα λόγω ελλείψεων προσωπικού - από 44 νοσηλεύτριες που προβλέπει ο Οργανισμός, εργάζονται μόνο 20 - και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους βοηθητικούς χώρους, το κυριότερο πρόβλημα είναι το ιδιοκτησιακό.

Τα παραπάνω αναφέρουν σε Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Απ. Τασούλας προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν ότι το κτιριακό συγκρότημα, καθώς και η γύρω από αυτό έκταση, ανήκουν στο ιταλικό Δημόσιο, ενώ παράλληλα έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, επισημαίνουν οι βουλευτές, είναι, αφενός, να μην αναπτύσσονται νέες εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου και, αφετέρου, να απαγορεύεται η ανακαίνιση των παλιών κτιριακών εγκαταστάσεων, ώστε οι χώροι να είναι πιο λειτουργικοί.

Με αφορμή τα παραπάνω προβλήματα οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να λυθεί επιτέλους το ιδιοκτησιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Λοιμωδών Θεσσαλονίκης και να καλυφθούν οι κενές θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Διαφωνία για προαγωγή δικαστικού

Διαφωνία για την προαγωγή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Αν. Καπόλα,σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος.Ο υπουργός Δικαιοσύνης άσκησε τη διαφωνία, στηριζόμενος τυπικά στο γεγονός ότι η προαγωγή από το Ανώτατο Διοικητικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) έγινε με διαφορά μιας ψήφου. Ωστόσο, οι πραγματικοί λόγοι ανάγονται στις ατασθαλίες και τις καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα που ξέσπασαν με αφορμή την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα". Πάντως, η τελική απόφαση για την προαγωγή ή μη του Αν. Καπόλα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα ληφθεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Στ. Ματθία.

Εκριναν τον "Καποδίστρια"

Υπέρ της αυτονομίας της κοινότητάς τους και κατά της αναγκαστικής συνένωσής της σε άλλο δήμο τάχθηκε το 99% των κατοίκων του Δαμασίου Λάρισας, σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε.

Συγκεκριμένα, προσήλθαν στις κάλπες και ψήφισαν 879 κάτοικοι. 865 ψηφοδέλτια βρέθηκαν υπέρ της παραμονής του Δαμασίου ως αυτόνομης κοινότητας, 8 υπέρ της συνένωσής τους με το Δήμο Τυρνάβου, 1 υπέρ της συνένωσης με τον νέο Δήμο Ποταμιάς, 1 λευκό και 4 άκυρα (στο ένα από τα άκυρα γραφόταν προφανώς ειρωνικά το σύνθημα "Ζήτω το ΠΑΣΟΚ").

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Δαμάσι αποτελεί και μια απάντηση στη δήλωση του Α. Παπαδόπουλου ότι "οι τοπικές κοινωνίες θα κρίνουν τον "Καποδίστρια"".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ