ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ημερομηνίες συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή

Στο διάστημα από 25 Νοέμβρη έως και 2 Δεκέμβρη, θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η πρώτη φάση συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 1998 και θα συνεχιστεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη.

Χτες έγινε γνωστό ότι ο κρατικός προϋπολογισμός 1998 θα συζητηθεί:

  • Στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, στο διάστημα 25, 26, 27 Νοέμβρη και 2, 3 Δεκέμβρη.
  • Στην Ολομέλεια της Βουλής, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη.

Μέχρι τις 25 Νοέμβρη, που θα αρχίσει η συζήτηση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει πάρει τις τελικές της αποφάσεις για ορισμένα φορολογικά μέτρα που είναι ανοιχτά, καταθέτοντας στη Βουλή και το σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο.

Το γεγονός ότι υπάρχουν ανοιχτά φορολογικά θέματα, φαίνεται και στην προχτεσινή ανακοίνωση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που διευκρινίζει ότι "ούτε επεξεργάζεται, ούτε έχει προτείνει μέτρα φορολόγησης χρηματιστηριακών κερδών"...

Αλλες 2 τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια

Δύο ακόμη τράπεζες, η Πειραιώς και η Eurobank, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αυξήσουν τα επιτόκια, ακολουθώντας το δρόμο που εγκαινίασαν την περασμένη Παρασκευή οι τράπεζες Πίστεως και Εθνική και συνέχισαν χτες άλλες 6 τράπεζες. Και θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας θα κλείσει ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων, με αποφάσεις που θα πάρουν και οι υπόλοιπες τράπεζες (Αγροτική, Κτηματική κλπ.), οι διοικήσεις των οποίων διατηρούν προς το παρόν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους.

Συγκεκριμένα, χτες:

  • Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την απόφασή της να αυξήσει από σήμερα κατά 1 μονάδα τα επιτόκια χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και κατά 2 μονάδες το επιτόκιο κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων, ενώ παράλληλα αυξάνει κατά 0,5 μονάδες το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου και Multicash καιδιατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια προσωπικών καταναλωτικών δανείων.
  • Η Eurobank ανακοίνωσε την απόφασή της να αυξήσει από σήμερα κατά 4 μονάδες το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης και πάγιες εγκαταστάσεις (από 12,5% σε 16,5%), κατά 1 μονάδα το βασικό επιτόκιο επαγγελματικών δανείων (από 16,5% σε 17,5%), κατά 1 - 2 μονάδες τα επιτόκια στεγαστικών δανείων και κατά 1 μονάδα το επιτόκιο προσωπικών καταναλωτικών δανείων. Επίσης, αυξάνονται τα επιτόκια για καταθέσεις ταμιευτηρίου μέχρι και 1,4 μονάδες, ανάλογα με την κατηγορία.

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των τραπεζών προχώρησαν σε αυξήσεις των επιτοκίων - κόντρα στην επίσημη επιθυμία της κυβέρνησης, που διά στόματος Γ. Παπαντωνίου συνέστησε "αυτοσυγκράτηση" - βεβαιώνει τη λαϊκή παροιμία που λέει ότι "έσπειραν ανέμους, θερίζουν θύελλες". Κι αυτό, γιατί οι τραπεζίτες, αντί να σκεφτούν "το μέλλον της οικονομίας" (όπως τους συνέστησε η κυβέρνηση), σκέφτηκαν το μέλλον των κερδών τους. Ετσι, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευκαιρίες - δηλαδή την ασυδοσία - που τους προσφέρει το απελευθερωμένο από κρατικούς ελέγχους και παρεμβάσεις τραπεζικό σύστημα, αύξησαν τα επιτόκια. Αρνήθηκαν δηλαδή να πληρώσουν ένα μέρος του κόστους που συνεπάγεται η "κρίση της δραχμής", παρά το γεγονός, όπως ομολόγησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, πως τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν συσσωρεύσει αρκετά κέρδη, "ώστε να καλύψουν τις ενδεχόμενες μικρές απώλειες που μπορεί να έχουν".

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Παράνομοι οι τόκοι υπερημερίας

Οι τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα να προχωρούν μονομερώς σε ανατοκισμό των τόκων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δανειζόμενου. Την άποψη αυτή θα υποστηρίξει αύριο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει ήδη εκδώσει απόφαση με την οποία έκρινε ότι τα πανωτόκια δεν είναι νόμιμα, ανατρέποντας την πάγια νομολογία που ίσχυε από το 1980, όταν με την υπ' αριθμό 289/80 απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής δινόταν το δικαίωμα στις τράπεζες και τους πιστωτικούς οργανισμούς να επιβάλουν τόκους επί των τόκων, χωρίς κανένα περιορισμό. Πάντως, το θέμα λόγω μείζονος σημασίας παραπέμφθηκε από το Α' Τμήμα στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Στην εισήγησή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημάνει ότι ο ανατοκισμός είναι επικίνδυνος για τον οφειλέτη και οδηγεί σε καταδυνάστευση των συναλλασσόμενων πολιτών.

Παράλληλα, στην εισήγησή του ο Π. Δημόπουλος, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που ισχύει σήμερα, θα προτείνει την κατάργηση του ανατοκισμού των τόκων και να επιβάλλεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις με τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση του εισαγγελέα, εκατοντάδες χιλιάδες συμβάσεις δανείων θα είναι άκυρες, ενώ μεγάλος αριθμός δανειζόμενων θα εμφανιστεί να έχει εξοφλήσει τα δάνεια λόγω της επιστροφής των τόκων επί των τόκων.

Στο μεταξύ η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυριανή συζήτηση στον Αρειο Πάγο θα κινδυνολογήσει, προκειμένου να συνεχιστεί το σημερινό ληστρικό καθεστώς και θα ισχυριστεί ότι από την κατάργηση του ανατοκισμού των τόκων θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Εξαγοράστηκαν από την Πειραιώς τα υποκαταστήματα της Chase Manhatan

Στην Τράπεζα Πειραιώς περνούν τα υποκαταστήματα της Chase Manhatan που λειτουργούν στην Ελλάδα. Οι δύο τράπεζες γνωστοποίησαν χτες με κοινή ανακοίνωσή τους ότι κατέληξαν σε "συμφωνία πώλησης στην Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων της Chase Manhatan που λειτουργούν στην Ελλάδα" και ότι η σχετική συμφωνία υποβλήθηκε για έγκριση στις ελληνικές αρχές και στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται πως "για τη διευκόλυνση των πελατών, το σύνολο σχεδόν του προσωπικού και των εγκαταστάσεων της Chase θα ενταχθεί στην Τράπεζα Πειραιώς". Η λέξη "σχεδόν", αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στην Chase Manhatan,αλλά μόνο ορισμένοι. Να σημειωθεί ακόμη, ότι στην κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών, δεν αναφέρεται το ποσό που κατέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά των υποκαταστημάτων της Chase.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΓΜΕ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Συγκέντρωση στο υπουργείο Ανάπτυξης και πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις κυβερνητικές αποφάσεις για υποβάθμιση και συρρίκνωση του Ινστιτούτου και του προσωπικού. Στις χτεσινές κινητοποιήσεις συμμετείχαν οι εργαζόμενοι και από τα 6 παραρτήματα της χώρας, καθώς και τα αντίστοιχα Γεωλογικά και Μεταλλευτικά τμήματα του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου. Στόχος της κυβέρνησης, κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, είναι η διάλυση του ΙΓΜΕ και η εκχώρηση των δραστηριοτήτων του σε ιδιώτες. Με το κλείσιμο του ΙΓΜΕ τόνισαν, διακόπτεται η εκτέλεση έργων 12 δισ. δρχ. από ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους, παροπλίζονται 350 γεωεπιστήμονες και άλλοι τεχνικοί υψηλής εξειδίκευσης, ενώ καθηλώνεται και αδρανοποιείται μηχανολογικός και εργαστηριακός εξοπλισμός αξίας δεκάδων δισ. δραχμών. Το κυριότερο όμως είναι ότι ανοίγει ο δρόμος στους μικρούς και μεγάλους "μελετητές" και εργολάβους να νέμονται απρόσκοπτα το χώρο των γεωλογικών - γεωτεχνικών έργων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ