Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Παράνομοι οι τόκοι υπερημερίας

Οι τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα να προχωρούν μονομερώς σε ανατοκισμό των τόκων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δανειζόμενου. Την άποψη αυτή θα υποστηρίξει αύριο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει ήδη εκδώσει απόφαση με την οποία έκρινε ότι τα πανωτόκια δεν είναι νόμιμα, ανατρέποντας την πάγια νομολογία που ίσχυε από το 1980, όταν με την υπ' αριθμό 289/80 απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής δινόταν το δικαίωμα στις τράπεζες και τους πιστωτικούς οργανισμούς να επιβάλουν τόκους επί των τόκων, χωρίς κανένα περιορισμό. Πάντως, το θέμα λόγω μείζονος σημασίας παραπέμφθηκε από το Α' Τμήμα στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Στην εισήγησή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημάνει ότι ο ανατοκισμός είναι επικίνδυνος για τον οφειλέτη και οδηγεί σε καταδυνάστευση των συναλλασσόμενων πολιτών.

Παράλληλα, στην εισήγησή του ο Π. Δημόπουλος, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που ισχύει σήμερα, θα προτείνει την κατάργηση του ανατοκισμού των τόκων και να επιβάλλεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις με τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση του εισαγγελέα, εκατοντάδες χιλιάδες συμβάσεις δανείων θα είναι άκυρες, ενώ μεγάλος αριθμός δανειζόμενων θα εμφανιστεί να έχει εξοφλήσει τα δάνεια λόγω της επιστροφής των τόκων επί των τόκων.

Στο μεταξύ η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυριανή συζήτηση στον Αρειο Πάγο θα κινδυνολογήσει, προκειμένου να συνεχιστεί το σημερινό ληστρικό καθεστώς και θα ισχυριστεί ότι από την κατάργηση του ανατοκισμού των τόκων θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ