Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τα σχέδια ευρωενεργειακής διασύνδεσης 13 χωρών

Βορά στα συμφέροντα των πολυεθνικών προσφέρει η Κομισιόν τα εθνικά ενεργειακά σχέδια των κρατών - μελών. Με ένα ακόμη πρόγραμμα διασυνοριακών ενεργειακών διασυνδέσεων των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η ΕΕ επιχειρεί να κατευθύνει τις ενεργειακές επενδύσεις και τον σχεδιασμό των κρατών με βάση πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολυεθνικών συμφερόντων του κλάδου. Στα πλαίσια αυτά στις 28 του Νοέμβρη πραγματοποιείται Διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας των Παρευξείνειων χωρών και των Χωρών της ΝΑ Ευρώπης, στην οποία και αναμένεται να εγκριθούν 30 συνολικά επενδυτικά σχέδια ενεργειακής διασύνδεσης των παραπάνω χωρών και συγκεκριμένα στον τομέα του ηλεκτρισμού, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινή συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της ΕΕ που χειρίζεται το Πρόγραμμα SYNERGY. Από την ίδια συνέντευξη προέκυψε ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου περί διασυνδέσεως Ελλάδας - Ιταλίας με υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου στα πλαίσια της εξασφάλισης εναλλακτικού προμηθευτή φυσικού αερίου, αποτελούν απλώς πυροτέχνημα. Οι εκπρόσωποι της αρμόδιας διεύθυνσης της ΕΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαβεβαίωσαν ότι δεν έχει υποβληθεί από ελληνικής πλευράς ανάλογη πρόταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εδώ κυβερνητικοί παράγοντες σε μια προσπάθεια απ' ό,τι φαίνεται να δείξουν ότι δεν έχουν προσδεθεί στο άρμα και μόνο των συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου έχουν δηλώσει ότι ανάλογη πρόταση έχει γίνει και μάλιστα τυγχάνει και της αποδοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Στα πλαίσια του προγράμματος SYNERGY, κατατέθηκαν συνολικά 56 ενεργειακά έργα από τα οποία τελικά εγκρίθηκαν 30. Από αυτά τα 15 αφορούν επενδύσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού, 11 στο φυσικό αέριο και 4 στον τομέα του πετρελαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα του πετρελαίου έχουν εγκριθεί δύο επενδύσεις για τη μεταφορά των ρωσικών πετρελαίων και συγκεκριμένα και ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αλλά και ο αγωγός Μπουργκάς - Αυλώνα, γεγονός που ερμηνεύεται όπως εξάλλου υποστήριξαν και οι αρμόδιοι στη χτεσινή συνέντευξη ότι η Κοινότητα αφήνει ξεκάθαρα το θέμα στην αγορά και ειδικότερα στις πολυεθνικές. Ενδεικτικό των προτεραιοτήτων της Κομισιόν, είναι και το γεγονός ότι από τα συνολικά 56 επενδυτικά σχέδια απέρριψε τα 19 ως έργα εθνικού ενδιαφέροντος και όχι διακρατικού, μεταξύ των οποίων και τον αγωγό για τη μεταφορά πετρελαίου από τον Ασπρόπυργο στο αεροδρόμιο των Σπάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ