Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Μετατίθεται για το... '98 η είσπραξη του φόρου

Πάνω από 50.000 ειδοποιητήρια αναμένεται να αποσταλούν τις επόμενες μέρες από το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) προς τους φορολογούμενους οι οποίοι θα καλούνται να συμπληρώσουν τη δήλωση για το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Για το παραπάνω θέμα χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ και του γενικού γραμματέα του ΚΕΠΥΟ Π. Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία των στοιχείων που περιλαμβάνουν τα Ε9 που υπέβαλλαν φέτος οι φορολογούμενοι για την ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους την 1-1-1997, διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν "φορολογικό ενδιαφέρον" περίπου 100.000 έντυπα.Αυτό σημαίνει ότι περίπου 100.000 φορολογούμενοι - με τις μέχρι τώρα διαπιστώσεις - εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα όρια πάνω από τα οποία καλούνται να καταβάλουν ΦΜΑΠ. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται τελικά να καταβάλουν ΦΜΑΠ περίπου 200.000 φορολογούμενοι, ενώ το ποσό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 1997 από το συγκεκριμένο φόρο ανέρχεται σε 25 δισ. δρχ.

Από τα παραπάνω, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι δε θα καταστεί δυνατή η είσπραξη του αναλογούντος ΦΜΑΠ από τους υπόχρεους φορολογούμενους πριν τις αρχές του επόμενου έτους. Το δεδομένο αυτό επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρατείνει το οικονομικό έτος 1997 κατά 3 μήνες στο 1998 (όπως συνέβη και με το προηγούμενο έτος), προκειμένου τα ποσά που θα εισπραχθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του '98 από ΦΜΑΠ, να εγγραφούν στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού. Πρόκειται στην ουσία για ακόμα ένα "τρικ" που θα εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας να εμφανίσει μικρότερη την αναμενόμενη υστέρηση στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ