Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλες 2 τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια

Δύο ακόμη τράπεζες, η Πειραιώς και η Eurobank, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αυξήσουν τα επιτόκια, ακολουθώντας το δρόμο που εγκαινίασαν την περασμένη Παρασκευή οι τράπεζες Πίστεως και Εθνική και συνέχισαν χτες άλλες 6 τράπεζες. Και θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας θα κλείσει ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων, με αποφάσεις που θα πάρουν και οι υπόλοιπες τράπεζες (Αγροτική, Κτηματική κλπ.), οι διοικήσεις των οποίων διατηρούν προς το παρόν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους.

Συγκεκριμένα, χτες:

  • Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την απόφασή της να αυξήσει από σήμερα κατά 1 μονάδα τα επιτόκια χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και κατά 2 μονάδες το επιτόκιο κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων, ενώ παράλληλα αυξάνει κατά 0,5 μονάδες το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου και Multicash καιδιατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια προσωπικών καταναλωτικών δανείων.
  • Η Eurobank ανακοίνωσε την απόφασή της να αυξήσει από σήμερα κατά 4 μονάδες το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης και πάγιες εγκαταστάσεις (από 12,5% σε 16,5%), κατά 1 μονάδα το βασικό επιτόκιο επαγγελματικών δανείων (από 16,5% σε 17,5%), κατά 1 - 2 μονάδες τα επιτόκια στεγαστικών δανείων και κατά 1 μονάδα το επιτόκιο προσωπικών καταναλωτικών δανείων. Επίσης, αυξάνονται τα επιτόκια για καταθέσεις ταμιευτηρίου μέχρι και 1,4 μονάδες, ανάλογα με την κατηγορία.

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των τραπεζών προχώρησαν σε αυξήσεις των επιτοκίων - κόντρα στην επίσημη επιθυμία της κυβέρνησης, που διά στόματος Γ. Παπαντωνίου συνέστησε "αυτοσυγκράτηση" - βεβαιώνει τη λαϊκή παροιμία που λέει ότι "έσπειραν ανέμους, θερίζουν θύελλες". Κι αυτό, γιατί οι τραπεζίτες, αντί να σκεφτούν "το μέλλον της οικονομίας" (όπως τους συνέστησε η κυβέρνηση), σκέφτηκαν το μέλλον των κερδών τους. Ετσι, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευκαιρίες - δηλαδή την ασυδοσία - που τους προσφέρει το απελευθερωμένο από κρατικούς ελέγχους και παρεμβάσεις τραπεζικό σύστημα, αύξησαν τα επιτόκια. Αρνήθηκαν δηλαδή να πληρώσουν ένα μέρος του κόστους που συνεπάγεται η "κρίση της δραχμής", παρά το γεγονός, όπως ομολόγησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, πως τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν συσσωρεύσει αρκετά κέρδη, "ώστε να καλύψουν τις ενδεχόμενες μικρές απώλειες που μπορεί να έχουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ