ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Συνάντηση Γκας Χολ - Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με ομογενειακά σωματεία και παραβρέθηκε σε εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

Συνάντηση με το βετεράνο μαχητή των λαϊκών αγώνων στις ΗΠΑ, τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Αμερικής Γκας Χολ,είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ευρεία συζήτηση για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και για το ρόλο που αυτό καλείται να διαδραματίσει για την αντιμετώπιση των αντιδραστικών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Επίσης, έγινε αλληλοενημέρωση για θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Ο Γκας Χολ ενημέρωσε την Αλέκα Παπαρήγα και για την αφαίρεση αντικομμουνιστικών άρθρων από διάφορα συνδικαλιστικά καταστατικά της Αμερικής, κάτι που έγινε κατορθωτό μετά από συνεχείς αγώνες του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε επίσης μια σειρά από συναντήσεις με στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων της Νέας Υόρκης.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επισκέφθηκε διάφορους ομογενειακούς συλλόγους και παραβρέθηκε σε μεγάλη εκδήλωση για το Πολυτεχνείο που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων. Σε χαιρετισμό της ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και αντάλλαξε απόψεις με τους φοιτητές για τα θέματα της παιδείας. Η συζήτηση συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον ακόμα και ανάμεσα σε παιδιά ομογενών πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, που εξέφρασαν χαρά γιατί, όπως είπαν, "οι θέσεις της είναι λογικές και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

Επίσης, σε συναντήσεις που είχε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ, τόσο για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όσο και για το ρόλο και την αποστολή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παραχώρησε χθες, συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους ελληνικών και ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Την συνέντευξη θα δημοσιεύσει ο "Ρ" τις επόμενες μέρες.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Φαλκιδεύονται τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού
  • Με την προσαρμογή του Συντάγματος στις απαιτήσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών ασχολήθηκε χτες η Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος
  • Αχ. Κανταρτζής: Πλήττεται παραπέρα η λαϊκή κυριαρχία

Με τη συζήτηση των άρθρων 28 και 36 του Συντάγματος συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η συνεδρίαση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, συζήτηση που ήταν αρκούντως αποκαλυπτική, καθώς η αναμόρφωση των συζητούμενων άρθρων αφορά την "προσαρμογή της χώρας μας" στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή την ακόμα μεγαλύτερη απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε η πλήρης ταύτιση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να παρακαμφθούν οι όποιοι σκόπελοι υπάρχουν ακόμα στο Σύνταγμα και παρεμποδίζουν την πλήρη ενσωμάτωση της χώρας στις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΝ. Μάλιστα η ΝΔ, εκπρόσωποι της οποίας χαιρέτισαν την πρόσδεση όλων - πλην ΚΚΕ - στο άρμα της ΕΕ, πρότεινε να κατοχυρωθεί με συνταγματική διάταξη η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι αυτή η ταύτιση των κομμάτων αποδείχνει την κατεύθυνση που θέλουν να δώσουν στην αναθεώρηση του Συντάγματος και σχολιάζοντας τις ανέξοδες κορόνες τους για υπεράσπιση των δικαιωμάτων της χώρας μας μέσα στην ΕΕ υπενθύμισε την αρνητική τους στάση στην πρόταση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα για την έγκριση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Σχολιάζοντας τις προτεινόμενες αλλαγές, τόνισε ότι τυχόν υιοθέτησή τους πρακτικά σημαίνει την πλήρη υπεροχή του Κοινοτικού Δικαίου, ακόμα και έναντι του Συντάγματος της χώρας. Σημαίνει φαλκίδευση του δημοκρατικού δικαιώματος του λαού να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον της χώρας, καθώς η συνταγματική κατοχύρωση της υποταγής θα δεσμεύει οποιαδήποτε κυβέρνηση στο μέλλον. Στο σημείο αυτό θύμισε στην επιτροπή ότι και η είσοδος στην ΕΟΚ έγινε χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός, στάση που ακολουθήθηκε και κατά την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. "Είμαστε αντίθετοι όχι μόνο γιατί εναντιωνόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά γιατί ουσιαστικά φαλκιδεύονται τα δικαιώματα του ελληνικού λαού" τόνισε ο Αχ. Κανταρτζής, λέγοντας ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης εδώ και καιρό ζητούν οι διάφορες ντιρεκτίβες, που εκπονούν, να ισχύουν χωρίς να κυρώνονται απαραίτητα από την Ελληνική Βουλή.

Ο Αν. Πεπονής,που ήταν ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε "να κατοχυρωθεί η εθνική υπόσταση της χώρας μας" και προχώρησε σε μία σειρά από ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας, για αφαίρεση δικαιωμάτων από την Ελληνική Βουλή και για απόσταση των λαών της Ευρώπης από τα κέντρα λήψης των αποστάσεων. Πάντως συμφώνησε και αυτός με την πρόταση του Ε. Βενιζέλου για τροποποίηση του άρθρο 28 με ερμηνευτική δήλωση που θα "διασφαλίζει την εθνική ταυτότητα και τα δημοκρατικά δικαιώματα".

Οπως είναι φυσικό, οι εκπρόσωποι της ΝΔ διεκδίκησαν τα "πρωτεία" της πρόσδεσης της χώρας μας στην ΕΕ, ενώ ο Φ. Κουβέλης εκ μέρους του ΣΥΝ, αφού δήλωσε το "δεδομένο ευρωπαϊκό χαρακτήρα του ΣΥΝ", ζήτησε να προηγούνται δημοψηφίσματα πριν από την έγκριση των συνθηκών της ΕΕ. Ο Τ. Ιντζές,εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει το Κοινοτικό Δίκαιο να υπερισχύει του Συντάγματος της χώρας.

Οι δευτερολογίες της πρώτης ενότητας άρθρων

Της συζήτησης για τα άρθρα 28 και 36 είχαν προηγηθεί οι δευτερολογίες για την πρώτη ενότητα άρθρων που συζητήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα. Και εδώ η σύμπτωση των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) ήταν εμφανής, παρά τις κάποιες διαφωνίες σε ορισμένα θέματα. Η ΝΔ διαφωνεί με την πρόβλεψη για εναλλακτική θητεία των αντιρρησιών συνείδησης (τη στηρίζει και ο Ε. Γιαννόπουλος), ζητάει να ιδρυθούν ιδιωτικά ΑΕΙ με αναθεώρηση του άρθρου 16, ενώ βουλευτές της θέλουν να παραμείνει η θανατική ποινή για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Ο Αχ. Κανταρτζής επανέλαβε τις θέσεις του ΚΚΕ για αυτήν την ενότητα άρθρων, ζητώντας μεταξύ άλλων το χωρισμό εκκλησίας και κράτους, πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής και την κατοχύρωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα Βουλή αποφασίζει μόνο για το ποια άρθρα του Συντάγματος θα αναθεωρηθούν και όχι για την ουσία των προτεινόμενων αλλαγών. Το ποια κατεύθυνση θα έχει η αναθεώρηση είναι θέμα της επόμενης Βουλής και του συσχετισμού δυνάμεων που τότε θα υπάρχουν.

Ο Μ. Εβερτ

Συνεχίζοντας την τακτική της "αυτόνομης" πολιτικής παρουσίας, ο τέως πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ διαφοροποιήθηκε χτες από την επίσημη κομματική γραμμή, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Αναθεώρησης δική του πρόταση για την αναθεώρηση των άρθρων 27 και 28 του Συντάγματος. Μάλιστα, για να δώσει μεγαλύτερη δημοσιότητα στην πρότασή του και επειδή το πρωί όταν τοποθετήθηκε είχαν φύγει οι τηλεοπτικές κάμερες, το απόγευμα έδωσε συνέντευξη στο γραφείο του στη Βουλή.

Σύμφωνα με την πρόταση του Μ. Εβερτ, η Βουλή για την ψήφιση νόμων για "περιορισμούς στην άσκηση εθνικής κυριαρχίας και για μεταβολή στα όρια της Επικρατείας" θα πρέπει να αποφασίζει με πλειοψηφία 180 βουλευτών και όχι με 150 όπως τώρα. Ο Μ. Εβερτ διευκρίνισε ότι τέτοιου είδους συμφωνία θεωρεί και την όποια συμφωνία έρθει στη Βουλή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο καθρέφτης

Καθώς απομακρυνόμαστε χρονικά από το γεγονός της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73 (ήδη έχουν περάσει 24 χρόνια), το Πολυτεχνείο αποκτά μια ακόμα ξεχωριστή ιδιότητα. Γίνεται ένας καθρέφτης. Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, στεκόμαστε όλοι μπροστά σ' αυτόν τον καθρέφτη, κοινωνία, κόμματα, ο καθένας ξεχωριστά. Τι βλέπουμε;

Είναι αλήθεια αρκετοί αυτοί που δεν αντέχουν να δουν πλέον το πρόσωπό τους και το αποστρέφουν. Μερικοί μάλιστα απ' αυτούς, πρωταγωνιστές στην εξέγερση του '73, θα προτιμούσαν να σταματήσει αυτό το "μαρτύριο". Είναι αυτοί που από καιρό ζητάνε να σπάσουμε τον καθρέφτη, να τελειώνουμε. Σ' αυτούς ανήκουν όσοι κατά καιρούς ονόμασαν το συμβιβασμό τους ρεαλισμό, που εξαργύρωσαν τη συμμετοχή τους στο... νταραβέρι, με την κάθε είδους εξουσία, δεξιά, ΠΑΣΟΚική, "κεντροαριστερή". Δύσκολο όμως να γίνει αυτό που θέλουν. Το Πολυτεχνείο μπορεί να απομακρύνεται χρονικά, αλλά μένει ταυτόχρονα και πολύ κοντά μας. Είναι μικρός αυτός ο τόπος και είμαστε "καταδικασμένοι" να γνωρίζουμε καλά ο ένας τον άλλο, ενώ η διάρκεια των 24 χρόνων για την ιστορική μνήμη δεν είναι παρά ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Ετσι είναι τουλάχιστον αφελές να ζητά κάποιος να τα ξεχάσουμε.

Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία, που, αντικρίζοντας την πραγματικότητα και επειδή δε βλέπουν αυτό που θα ήθελαν να δουν, τα ρίχνουν στον... καθρέφτη. "Είναι παραμορφωτικός, φωνάζουν, δεν είναι τα πράγματα όπως τα βλέπετε, εμείς θα σας δείξουμε πώς είναι". Σ' αυτή την κατηγορία κατατάσσονται και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους τίτλους τεσσάρων χτεσινών εφημερίδων. "Εθνος": Η παρακμή μιας επετείου, "Ελευθεροτυπία": Απόντες νεκροί και ΕΦΕΕ, "Εξουσία": Απουσίασαν κόσμος και μνήμες, "Αυγή": Αιδώ Πολυτεχνείο - Τέλος εκπομπής... Να σκεφτεί κανείς ότι και οι τέσσερις εφημερίδες ανήκουν στους "φίλους" του Πολυτεχνείου! Ανάλογες βέβαια ήταν οι αναφορές και μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών. Χιλιάδες πορεύονταν από το Πολυτεχνείο προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, διαδηλώνοντας, και όμως αυτοί επέμεναν να έχουν στραμμένες τις κάμερες στο χώρο του Πολυτεχνείου, περιμένοντας τους γνωστούς - αγνώστους να ξαναπαίξουν το ίδιο, το αγαπημένο τους, έργο. Εναγωνίως άναβαν τους τηλεοπτικούς προβολείς τους, μπας και προσελκύσουν τους πρωταγωνιστές του "σόου". Εις μάτην, αφού δε βρήκαν "ψητό", απογοητευμένοι ξαναγύρισαν στις σαπουνόπερες, τα τηλεπαιχνίδια, τα ριάλιτι σόου. Πάει πολύ λοιπόν αυτοί που έθαψαν κυριολεκτικά τις εκδηλώσεις για την επέτειο, που ούτε σε μονόστηλο δεν ανέφεραν την πραγματοποίηση της πορείας προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, αυτοί που και φέτος (όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια) μιλούσαν για την αστυνομοκρατία, για πιθανά επεισόδια, για κλίμα τρόμου, να "θρηνολογούν" κιόλας για τη δήθεν μικρή συμμετοχή στο γιορτασμό και την πορεία.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που συνεχίζουν να στέκονται μπροστά στον καθρέφτη του Πολυτεχνείου. Αναγνωρίζουν τα σημάδια που άφησαν τα 24 χρόνια που πέρασαν, αλλά συνεχίζουν να κοιτάνε τον εαυτό τους (και τους άλλους) στα μάτια. Ανθρωποι που έκαναν τότε, συνεχίζουν και τώρα, υπόσχονται να κάνουν και στο μέλλον το καθήκον τους. Μπορεί να είναι λιγότεροι από το '74 ή το '75, είναι όμως πάρα πολλοί για να υποχρεώνουν τους προηγούμενους να αντικρίζουν το πραγματικό τους πρόσωπο, για να θυμίζουν ότι "Το Πολυτεχνείο ζει".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ