ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Νοέμβρη 1997
Σελ. /50
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
Εμπαιγμός για τα εκατομμύρια των ανέργων

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η Σύνοδος του Λουξεμβούργου για την απασχόληση και οι αποφάσεις της αποτελούν εμπαιγμό για τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων ανέργων και προσπάθεια καθησύχασής τους με τη, δήθεν, λήψη μέτρων κατά της ανεργίας.

Μπροστά στους κινδύνους που δημιουργούνται για την ίδια την ΕΕ από την ογκούμενη ανεργία, που, μάλιστα, προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο, η Σύνοδος Κορυφής του Λουξεμβούργου προχώρησε σε έναν ελιγμό. Ανέθεσε στην κάθε κυβέρνηση την ευέλικτη εφαρμογή των αποφάσεων του Αμστερνταμ, σύμφωνα με τις "ιδιομορφίες" κάθε χώρας!

Είναι γνωστό, όμως, ότι οι αποφάσεις του Αμστερνταμ αφορούν στη γενίκευση του χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων, στο μοίρασμα της ανεργίας, στη δημιουργία μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της δε θέλουν, ούτε μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της απασχόλησης, γιατί η επίλυσή του συνδέεται με τον περιορισμό των κερδών των πολυεθνικών και, τελικά, με την ανατροπή της δικτατορίας τους. Ο μόνος δρόμος για την εργατική τάξη κάθε χώρας και συνολικά των χωρών της ΕΕ είναι η συντονισμένη πάλη της για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων της, η προώθηση της ενότητάς της, η συμμαχία της με τους άλλους εργαζόμενους, η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα φέρουν την εργατική τάξη στο προσκήνιο και θα οδηγήσουν στο άνοιγμα του δρόμου για ριζικές πολιτικές αλλαγές".


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη συγκέντρωση για τα 80χρονα του Κόμματος

Ολοι και όλες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, την Κυριακή 14 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση

Με μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση, στις 14 Δεκέμβρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το ΚΚΕ τιμάει τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του, τα 80 χρόνια της βασανιστικής, ορισμένες φορές, αλλά ηρωικής πορείας και της πατριωτικής δράσης του υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων της χώρας. Την Κυριακή 14 Δεκέμβρη, ξεκινώντας τις γιορταστικές εκδηλώσεις για τα 80χρονά του, το ΚΚΕ καλεί σε νέους αγώνες, "για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες".

Στη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρεται συγκεκριμένα:

Ο χρονιάτικος τιμητικός γιορτασμός για τα 80χρονα του ΚΚΕ ξεκινάει την Κυριακή 14 Δεκέμβρη, με μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ώρα 6 το απόγευμα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης και θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό - πολιτιστικό πρόγραμμα προς τιμήν των 80 χρόνων του Κόμματος, των αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλους όσοι αγωνιούν και ανησυχούν για το παρόν και το μέλλον του τόπου και ιδιαίτερα στην εργατική τάξη και στη νεολαία της Αθήνας, του Πειραιά, του ευρύτερου Νομού Αττικής, να δώσουν στη μεγάλη αυτή συγκέντρωση το μαχητικό τους "παρών".

Καλεί του κομμουνιστές, τους οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ, τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την κινητοποίηση και παρουσία στην εκδήλωση χιλιάδων εργατών και εργατριών, άλλων εργαζομένων, νέων, γυναικών, ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, απόμαχων της δουλιάς.

Η εκδήλωση για τα 80χρονα του ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει, ταυτόχρονα με την απόδοση τιμής σε μια ηρωική πορεία, συμβολή στον αγώνα για τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης και αφετηρία νέων προσπαθειών για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 14 Δεκέμβρη το ΚΚΕ τιμάει τις στρατιές των νεκρών του και του λαϊκού κινήματος.

Την Κυριακή 14 Δεκέμβρη το ΚΚΕ καλεί σε νέους αγώνες, "για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες".

ΖΗΤΩ ΤΑ 80ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ. ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ.


Δυναμικά στην τέταρτη βδομάδα

Στην τέταρτη εβδομάδα μπαίνει η Οικονομική Εξόρμηση προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, ενώ, ήδη το πανελλαδικό ποσοστό του πλάνου καλύφθηκε κατά 33,60%. Η βδομάδα που έρχεται αποτελεί για τις οργανώσεις μια περίοδο έντονης κινητοποίησης με στόχο να υπερκαλυφθούν τα πλάνα που κάθε οργάνωση είχε θέση για το τέλος του πρώτου μήνα.

Με νέα ορμή στην Αθήνα

Με νέα ορμή - και με τον αέρα που έδωσε το μεγάλο άνοιγμα που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή με την πανελλαδική εξόρμηση, με το "Ριζοσπάστη" και το κουπόνι στο χέρι - οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος στην Αθήνα, μπαίνουν στην τέταρτη βδομάδα της Οικονομικής Εξόρμησης προς τιμή των 80χρονων του ΚΚΕ.

Χαρακτηριστικό για το κλίμα ενθουσιασμού που επικρατεί στην οργάνωση το γεγονός ότι δύο Αχτίδες που έχουν "πάρει κεφάλι", κάλυψαν μέχρι χτες, το 59% του πλάνου της η Βορειοδυτική Αχτίδα, και το 57% η Αχτίδα Βορείων Συνοικιών. Η μάχη, λοιπόν, γίνεται "στήθος με στήθος" για το ποια από τις δύο οργανώσεις θα καλύψει πρώτη το πλάνο της και θα ολοκληρώσει υπερκαλύπτοντάς το κατά το μεγαλύτερο ποσοστό.

Τα ποσοστά αυτά είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής οργάνωσης της δουλιάς στις ΚΟΒ και χρωστούν πολλά στο γεγονός ότι από την αρχή χρεώθηκαν οι σύντροφοι των οργανώσεων αυτών με συγκεκριμένα πλάνα και βεβαίως, κινητοποίησαν σημαντικό αριθμό οπαδών, εφοδιάζοντάς τους με το κουπόνι της Εξόρμησης, για να κάνουν δουλιά σε ευρύτερο κύκλο ανθρώπων. Παράλληλα, οι οργανώσεις, βήμα το βήμα, ελέγχουν την πορεία της δουλιάς τους και προχωρούν. Αποφασιστική σημασία παίζει το κλίμα ενθουσιασμού που επικρατεί και το πείσμα των συντρόφων να κρατήσουν μέχρι το τέλος την πρωτοπορία στην ΚΟΑ.

Εντείνουν τις προσπάθειες στον Πειραιά

Με αισιοδοξία για την τελική κάλυψη του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης, αλλά και ένταση των προσπαθειών τους δίνουν τη μάχη οι κομμουνιστές στον Πειραιά. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε επανάπαυση. Πρώτη περιοχή στην κάλυψη του πλάνου είναι το Πέραμα με ποσοστό 51,54%. Ακολουθεί ο Κορυδαλλός και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι με ποσοστά πάνω από 40%. Πάνω από το30% του πλάνου τους έχουν καλύψει το Κερατσίνι, η Κοκκινιά, ο Ρέντης και η Αχτίδα του Δήμου Πειραιά. Οι ναυτεργάτες βρίσκονται στο 29%, οι ΕΒΕ στο 27% και η Εργατική Αχτίδα στο 26%.

"Το ποσοστό της κάλυψης του πλάνου μας μιλά από μόνο του", λέει η γραμματέας της Αχτίδας του Κορυδαλλού, Πόπη Ξενικουδάκη,επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα χρήματα δεν προέρχονται από άτομα τα οποία δώσανε μεγάλα ποσά, που σημαίνει ότι τα μέλη του ΚΚΕ έχουν απευθυνθεί σε περισσότερο κόσμο. Εξάλλου και το πλάνο φέτος είναι αυξημένο κατά 25% από το προηγούμενο. Στη μάχη έχουν ριχτεί και οι οπαδοί του Κόμματος. να σημειωθεί ότι την επόμενη Κυριακή θα γίνει στον Κορυδαλλό ειδική εκδήλωση για τα 80χρονα του Κόμματος, που διοργανώνει η Αχτίδα, ενώ εκδήλωση για την ιστορία του ΚΚΕ προγραμματίζει και η ΚΟΒ του Ταξιάρχη.

"Ο κόσμος ανταποκρίνεται, αρκεί εμείς να πάμε σε αυτόν", τονίζει ο οικονομικός υπεύθυνος της ΚΟΒ του Ρέντη, Ηλ. Αργυρόπουλος,επισημαίνοντας ότι πρέπει να ξεπεραστεί ένα "μούδιασμα" που υπάρχει.


Αντεπίθεση των εργαζομένων στα αντιλαϊκά μέτρα

Εντατικά προετοιμάζεται η μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση και πορεία που οργανώνει η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ στο Πεδίον του Αρεως, την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ.

Με εντατικούς ρυθμούς, οι κομμουνιστές της Αθήνας, σε συνδυασμό με τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης και της διάδοσης του "Ρ", προετοιμάζουν τη μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αντεπίθεσης που οργανώνεται την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως, από την Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ κατά της αντιλαϊκής επέλασης της κυβέρνησης σε βάρος των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και των ελευθεριών του λαού.

Οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός της Αθήνας καλούνται, με τη μαζική τους συμμετοχή στη συγκέντρωση - διαδήλωση και την πορεία που θα ακολουθήσει, να στείλουν ένα δυναμικό μήνυμα οργής και αποφασιστικότητας κατά της πολιτικής της λιτότητας και των μισθών και συντάξεων πείνας, της ανεργίας που συνθλίβει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, για τη δημόσια υγεία και δωρεάν παιδεία που καταργούνται, για να μην περάσει η επιχείρηση κατάργησης εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, για να αποκρουστεί ο αυταρχισμός, ο αντικομμουνισμός, η εξαγορά συνειδήσεων, που αποτελούν, πλέον, τα κύρια όπλα της κυβέρνησης για την εξόντωση του λαϊκού κινήματος. Επίσης, για να αντιμετωπιστούν η διείσδυση των πολυεθνικών στη χώρα, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα και το κλείσιμο επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, το βάθεμα της εξάρτησης της χώρας στα πλαίσια της αμερικανο-ΝΑΤΟικής Νέας Τάξης Πραγμάτων, που υποθηκεύουν το μέλλον του λαού και της χώρας.

Ο λαός, με την επιτυχία, τελευταία, της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, αλλά και με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία του στην επέτειο του Πολυτεχνείου, έδωσαν μια πρώτη δυναμική απάντηση στους θιασώτες της συναίνεσης και του "κοινωνικού εταιρισμού", της υποταγής και της μοιρολατρίας. Ετσι, είναι βέβαιο, εφ' όσον ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός σωστά, θα πάρουν μαζικά και μαχητικά μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο για να στείλουν ένα νέο μήνυμα αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Οπως τονίζει και η ανακοίνωση της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με ταξικούς αγώνες και λαϊκή συσπείρωση, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις οικοδόμησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης, που θα ανατρέψει αυτήν την καταστροφική πολιτική του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζουν τα άλλα κόμματα - πλην του ΚΚΕ, βεβαίως. Θα επιβάλει μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική, για την οποία οι κομμουνιστές μαζί με τους εργαζόμενους αγωνίζονται δυναμικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ