ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αύριο το παμφοιτητικό συλλαλητήριο

Σήμερα κινητοποίηση των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών

Αγωνιστική απάντηση ενάντια στα μέτρα που προωθούνται στην παιδεία, μέσα από το νόμο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, θα δώσουν οι φοιτητές στο αυριανό παμφοιτητικό συλλαλητήριο, που διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας. Οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στις 11 μ.μ. στα Προπύλαια, ενώ στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Επίσης σήμερα, στις 2 το μεσημέρι οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών θα κλείσουν την Πειραιώς, στο ύψος της Σχολής.

Απόφαση, για να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο έχουν πάρει οι Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Οικονομικού,Μαθηματικού,Ιατρικής,Καλών Τεχνών,Παντείου και ΤΕΦΑΑ,καθώς και το ΔΣ του Τμήματος Νηπιαγωγών.

Οι φοιτητές, σε σχετική ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, που σπεύδει με το νόμο για την παιδεία να κάνει πράξη τις αντιδραστικές κατευθύνσεις που έχουν δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΟΟΣΑ, θα αγωνιστούν μαζί με το λαό, τους καθηγητές και τους μαθητές, σε ένα μέτωπο παιδείας, για την ανατροπή αυτής της συντηρητικής πολιτικής.

"Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτη, ότι δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα από τη γλώσσα των αγώνων", υπογραμμίζουν οι φοιτητές στην ανακοίνωση. Οι φοιτητές απαιτούν την ολοκληρωτική απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, την υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής, που θα δίνει λύση στα άμεσα και οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης, θα ανυψώνει το γενικό μορφωτικό επίπεδο του λαού και της νεολαίας.

Επίσης, απαιτούν τη μη εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής, να μη θεσπιστούν δίδακτρα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και να καταργηθούν άμεσα τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, διεκδικώντας συγχρόνως Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα παρέχει σύγχρονη, υψηλού επιπέδου, στέρεη γενική μόρφωση και ειδίκευση για όλους τους φοιτητές μέσα στο πτυχίο, διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, ενάντια σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση και σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησής της.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε κινητοποίηση προχωρούν οι μαθητές σχολείων της Αθήνας την Πέμπτη 27 Νοέμβρη, στις 11.30 στα Προπύλαια, διεκδικώντας ανάμεσα σε άλλα 15% για την παιδεία από τον προϋπολογισμό, μη εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου που στέλνει περισσότερους μαθητές στα φροντιστήρια από το γυμνάσιο κιόλας, διατήρηση και ενίσχυση του θεσμού των μαθητικών συμβουλίων και να γίνονται ενιαία οι εκλογές, καθώς και την επίλυση των προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής.

Καθώς αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται στα σχολεία οι εκλογές για την ανάδειξη των 5μελών και 15μελών μαθητικών συμβουλίων και παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης και υποβάθμισης του μαθητικού συνδικαλισμού, οι μαθητές αναδεικνύουν αγωνιστές μαθητές στα μαθητικά συμβούλια. Ηδη, σε πολλά σχολεία πραγματοποιούνται οι συνελεύσεις των 15μελών μαθητικών συμβουλίων και των τμημάτων και αποφασίζουν συμμετοχή στη μαθητική κινητοποίηση της Πέμπτης. Ανάμεσα στα σχολεία που έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή είναι τα 1ο και 2ο ΓΕΛ Μπραχαμίου, το 4ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, το ΕΠΛ Νέας Φιλαδέλφειας, το ΕΠΛ Αιγάλεω, το 3ο ΓΕΛ Χολαργού, το 2ο ΓΕΛ Αιγάλεω και το 3ο ΓΕΛ Βύρωνα.

Κινητοποίηση προγραμματίζουν την Πέμπτη μαθητές και στη Θεσσαλονίκη με συγκέντρωση στην Καμάρα στις 5 το απόγευμα και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ηδη σχετική απόφαση έχουν πάρει το 2ο ΓΕΛ Συκεών, το 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, τμήματα του 11ου ΤΕΛ "Ευκλείδη", ΤΕΛ Εύοσμου, ενώ συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων και των 15μελών των σχολείων όπου οι μαθητές συζητούν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Απλήρωτοι οι συμβασιούχοι

Απλήρωτοι παραμένουν οι συμβασιούχοι διδάσκοντες της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ, όπως καταγγέλλουν, σε πανεπιστήμια οι συμβασιούχοι με βάση το ΠΔ 407/80 έχουν ξεκινήσει το έργο τους χωρίς να έχουν υπογράψει συμβάσεις εργασίας.

"Κάθε επαγγελλόμενη αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, των λειτουργών του, της παρεχόμενης γνώσης και του ίδιου του διδακτικού έργου δεν μπορεί να υλοποιηθεί, χωρίς αναβάθμιση του εργασιακού καθεστώτος του συνόλου των διδασκόντων, πόσο μάλλον χωρίς εξασφάλιση των στοιχειωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι συμβασιούχοι καταγγέλλουν ότι "η εξαγγελθείσα ρύθμιση (με επικείμενη υπουργική απόφαση) του ζητήματος των αποδοχών του επιστημονικού προσωπικού των ΑΕΙ, που εμπίπτει σ' αυτή την κατηγορία, λειτούργησε ως νέα εμπλοκή, υποκαθιστώντας επίσης καταξιωμένες συλλογικές συμβάσεις με διοικητικές ρυθμίσεις". Ο ενιαίος φορέας διδασκόντων απαιτεί οι συμβάσεις των διδασκόντων να είναι τουλάχιστον ετήσιες και να υπογράφονται πριν από το τέλος του ακαδημαϊκού έτους που προηγείται. Επίσης ζητούν να μην υπάρξουν μεταβολές στο εργασιακό καθεστώς των συμβασιούχων διδασκόντων ασυμβίβαστες προς το έργο που καλούνται να εκπληρώσουν, καθώς, όπως τονίζουν, "κάτι τέτοιο θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία εξακολουθούν να μη διαθέτουν επαρκή αριθμό μόνιμου διδακτικού - ερευνητικού προσωπικού".

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΤΕ
Προβληματισμοί από τα συνδικάτα

Ερωτηματικά και προβληματισμό για την πορεία των Προγραμματικών Συμφωνιών (ΠΣ) διατυπώνουν πέντε σύλλογοι εργαζομένων του ΟΤΕ, ενώ και σήμερα το ΔΣ του Οργανισμού εξετάζει άλλο ένα πακέτο προγραμματικών με σημαντικότερη την προμήθεια καλωδίων οπτικών ινών. Οι διοικήσεις των πέντε συλλόγων (ΠΕΤΕΜ, ΠΕΠΑΣΥ, ΠΣΔΜ, ΣΦΗΜ και ΠΑΣΠΥΤΕΜ) με κοινή ανακοίνωσή τους, αν και διαπιστώνουν ότι η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος οδήγησε την επιχείρηση σε οριακό σημείο και σε μειονεκτική διαπραγματευτική θέση έναντι των υποψήφιων προμηθευτών της, ωστόσο καλούν τη Διοίκηση να πάρει αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, οι πέντε συνδικαλιστικοί φορείς εφιστούν την προσοχή της Διοίκησης σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα για τους όρους σύναψης των ΠΣ, που μετά και τον καθορισμό του Πλαισίου Προγραμματικών Συμφωνιών, το οποίο βασίστηκε στις προτάσεις της Price Waterhouse, παρ' όλα αυτά δεν έχουν ξεκαθαριστεί.

Συγκεκριμένα αναφέρονται στον τρόπο καθορισμού των βασικών τιμών, ώστε να μην επιδέχεται ερμηνείες κατά το δοκούν. "Λεπτό σημείο" θεωρούν και το ποια υλικά θα ενταχθούν τελικά στις πενταετείς ΠΣ και ποια στις τριετείς. Ερωτηματικό παραμένει για τις εγγυήσεις που θα υπάρχουν για την αξιόπιστη εφαρμογή της "ρήτρας του πλέον εκλεκτού πελάτη", όταν είναι γνωστό ότι ο ανταγωνισμός εμποδίζει προμηθευτή και πελάτη να δημοσιοποιούν τις στρατηγικές τους και ν' αποκαλύπτουν στοιχεία των συμφωνιών τους. Επίσης, τα σωματεία του ΟΤΕ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση για τις ΠΣ που αφορούν υλικά τεχνολογίας ήδη εγκατεστημένης και δοκιμασμένης, έναντι υλικών τεχνολογίας που θα εισαχθεί για πρώτη φορά. Ακόμα θεωρούν αναγκαία τη διατύπωση ρητών όρων στις ΠΣ, που θα παρέχουν στον ΟΤΕ τη δυνατότητα διάλυσης των συμφωνιών, σε περίπτωση που αποδεδειγμένα βλάπτονται τα συμφέροντά του.

Τέλος, εκτιμούν ότι οι ΠΣ δεν είναι πανάκεια, γι' αυτό χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή τους, ενώ για τους κινδύνους "δεσμεύσεων" που ορισμένοι επικαλούνται ότι οι συνεπάγονται οι ΠΣ, επισημαίνουν ότι άλλο η δέσμευση από την τεχνολογία και άλλο η δέσμευση από τον προμηθευτή...

  • Σήμερα το μεσημέρι τα μέλη των διοικήσεων των πέντε σωματείων, (εκφράζοντας τη θέληση 6.5000 μελών) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, θα κάνουν συγκέντρωση έξω από την αίθουσα του ΔΣ του ΟΤΕ, ζητώντας την αύξηση του επιστημονικού επιδόματος για τους πτυχιούχους ΑΕΙ και τη χορήγηση επιδόματος στους πτυχιούχους ΤΕΙ. Υπενθυμίζεται ότι για το αίτημα αυτό τα σωματεία είχαν και στο παρελθόν κάνει ανάλογες διαμαρτυρίες χωρίς όμως η Διοίκηση να ικανοποιήσει το αίτημά τους.
Συνάντηση Γείτονα - Σημίτη

Την τύχη των κρατικών παιδικών σταθμών θα έχουν και οι 60 βρεφονηπιακοί σταθμοί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (ΙΒΣΑ), καθώς το νομοσχέδιο που προωθεί ο υφυπουργός Πρόνοιας και θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Γενάρη, προβλέπει τη μεταβίβασή τους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Χτες, ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας και ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και του υπέβαλαν προσχέδιο νόμου, που θεσμοθετεί Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας. Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη συγχώνευση των 1.600 προνοιακών ιδρυμάτων και φορέων - απόφαση που είχε ληφθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, μετά τη συνάντηση, είπε ότι με τη συγχώνευση θα μειωθεί ο αριθμός των ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το προσχέδιο νόμου θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ακολουθήσει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Αύριο η γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ

Συνεχίζεται σήμερα και αύριο η απεργία

Μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται μέχρι αύριο στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, στην τελευταία γενική συνέλευση, αποφάσισαν να κάνουν απεργία μέχρι την Τετάρτη και νέα γενική συνέλευση την ίδια μέρα, ώρα 11πμ, στο Νοσοκομείο"Σωτηρία". Διεκδικούν την προώθηση, άμεσα, ενός ικανοποιητικού νέου ιατρικού μισθολογίου.

Στην τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, ο υφυπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε το νέο ιατρικό μισθολόγιο να κατατεθεί στη Βουλή εν τέλει - μετά από έναν χρόνο αναβολών - στο τέλος του μήνα και να ισχύσει από 1.1.1998. Οι γιατροί, μεταξύ άλλων, ζητούν να ψηφιστεί εντός του 1997 ώστε να έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.1997.

Βέβαια, στη συνάντηση προέκυψαν νέα δεδομένα, όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των εφημεριών, σε σχέση με την πρόταση της διυπουργικής επιτροπής. Ο υφυπουργός έκανε δεκτό το αίτημα των γιατρών για σύνδεση της εφημερίας με το βασικό μισθό, ενώ οι εφημερίες ετοιμότητας καθορίζονται στο ύψος του 40% των αντίστοιχων εφημεριών ενέργειας και όχι στο 60% που ζητούν οι γιατροί. Ωστόσο, ο υφυπουργός εμμένει στην απόφασή του να μην αυξήσει το ύψος των τακτικών αποδοχών, σε σχέση με την πρόταση της διυπουργικής επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ