ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΤΗ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πολυεθνική διείσδυση

- Οι κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο πανθεσσαλικό αγροτικό συλλαλητήριο στις 5 Δεκέμβρη. Με ποια αιτήματα;

- Και οι κτηνοτρόφοι, όπως όλος ο αγροτικός κόσμος, αντιμετωπίζουν πολλά και οξυμένα προβλήματα, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Προβλήματα που αφορούν στην παραγωγή των προϊόντων, στη διάθεσή τους, στα χρέη που συσσωρεύονται. Η κτηνοτροφία, εδώ και καιρό, ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία, οδεύει προς τον αφανισμό. Οι τιμές των προϊόντων μας δεν ανταποκρίνονται στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Εργα υποδομής δε γίνονται, μ' αποτέλεσμα ο κτηνοτρόφος να ζει και να δουλεύει σε άθλιες συνθήκες. Λείπουν ακόμα και τα στοιχειώδη, όπως σύγχρονοι στάβλοι, εξηλεκτρισμός, το νερό κ. ά.

Οι τιμές των ζωοτροφών συνεχώς αυξάνονται παρά το γεγονός ότι για τους γεωργούς μειώνονται οι τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Τα επιτόκια των τραπεζών κάνουν τον δανεισμό ασύμφορο, και απλησίαστο, αλλά και δημιουργούν τον κίνδυνο να οδηγηθούμε στη φυλακή ή να μας κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία, αφού αδυνατούμε να ξεπληρώσουμε το χρέος.Η ΕΕ επέβαλε, τα τελευταία 2 χρόνια, μεγάλες μειώσεις στις επιδοτήσεις των επιλέξιμων αιγοπροβάτων. Ο μη έλεγχος των βιομηχανιών οδηγεί στη νοθεία και στον αθέμιτο ανταγωνισμό των εταιριών με τους κτηνοτρόφους.

Από την απαρίθμηση των προβλημάτων που παρέθεσα, αναδεικνύονται και τα αιτήματα που θα περιλάβουμε, μαζί με τους άλλους αγρότες στο συλλαλητήριο, στις 5 Δεκέμβρη.

- Πώς σχολιάζεις την παρέμβαση του υπουργείου Γεωργίας για να μην καταστραφούν ποσότητες παστεριωμένου γάλακτος των εταιριών ΦΑΓΕ και ΝΟΥΝΟΥ, όπως είχε αποφασίσει η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Λάρισας;

- Τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγαλύτερη διείσδυση των πολυεθνικών εταιριών στον τομέα του γάλακτος και άλλων κτηνοτροφικών προϊόντων. Οι εταιρίες αυτές, λειτουργώντας και δρώντας με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος, δε νοιάζονται και πολύ για την υγεία των καταναλωτών, πλασάροντας με παραπλανητικό τρόπο στην αγορά, προϊόντα που δεν είναι και τόσο γνήσια. Φυσικά λειτουργούν ασύδοτα και κερδοσκοπικά έχοντας εξασφαλισμένη την κυβερνητική αδιαφορία, αν όχι την αρωγή. Ταυτόχρονα οι βόρειες χώρες της ΕΕ που έχουν "λίμνες" γάλακτος και "βουνά" τυροκομικών προϊόντων, καθώς και κρεάτων αδιάθετα, πιέζουν με κάθε τρόπο για να τα διαθέσουν στην ελληνική αγορά.

Να ποιοι και γιατί κρύβονται πίσω από την παρέμβαση του υπουργείου Γεωργίας στην Κτηνοτροφική Υπηρεσία της Νομαρχίας Λάρισας.

- Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα δηλώνει ότι το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο θα έχει παλλαϊκό χαρακτήρα. Θα το πετύχει;

-Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ δεν πλήττει βάναυσα μόνο τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ανάλογα προβλήματα προκαλεί στους άνεργους, στους εργαζόμενους, στους επαγγελματοβιοτέχνες, στους νέους, στους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα η συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας έχει άμεσες και καταστροφικές επιπτώσεις στο εισόδημα των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Χωρίς αγροτικό εισόδημα ο εργάτης δεν έχει δουλιά, ο επαγγελματίας και ο έμπορος δεν κάνει τζίρο, ο νέος δεν έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει, ο συνταξιούχος δε διαθέτει τ' απαραίτητα για να ζήσει.

Αρα κοινά είναι τα προβλήματα και επομένως κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας για την επίλυσή τους, και για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Γι' αυτό και αισιοδοξούμε - και, βεβαίως, θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα - ότι το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο θα πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα.

Σήμερα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι είναι ανάγκη να συνενώσουμε όλες τις λαϊκές δυνάμεις στον αγώνα εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης. Διότι ο αγώνας αυτός είναι για την επιβίωση, κυριολεκτικά, των φτωχών στρωμάτων του ελληνικού λαού, και για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας που πιάστηκε στα "δόκανα" της ΕΕ. Δηλαδή, εκτός από οικονομικά, έχει και πατριωτικά χαρακτηριστικά.

Π. Ρ.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ "ΘΕΟΜΗΝΙΑ"

Μέσα στα τελευταία πέντε μόνο χρόνια οι πλημμύρες έδωσαν πολλαπλά χτυπήματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ο χάρτης της Ελλάδας γέμισε με "σημάδια" από χαλάσματα, καταστροφές και απελπισμένους πλημμυροπαθείς. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τις πλημμύρες της Βούλας και της Γλυφάδας, της Νέας Ιωνίας, της Νέας Φιλαδέλφειας, του Ρέντη, της Φιλοθέης, του Πειραιά, των Ανω Λιοσίων, της Καρδίτσας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Κορίνθου, της Πάτρας και ξανά της Βούλας και της Γλυφάδας και ξανά προχτές της Κορίνθου;

Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, ύστερα από κάθε χτύπημα, δεν παραλείπουν να μοιράζουν ανέξοδες υποσχέσεις και να μιλούν για "θεομηνία", σε πείσμα της πραγματικότητας που αναδεικνύει σε κανόνα το γεγονός ότι η παραμικρή βροχούλα προκαλεί μεγάλες ζημιές ή καταστροφές. Δυστυχώς οι αρμόδιοι αυτοί, ηθελημένα ή αθέλητα, προσπαθούν μάλλον να αποδείξουν ότι η "θεομηνία" - ίσως και η τρικυμία - βρίσκεται μόνο... στα κρανία τους. Κι αυτό γιατί τα αίτια που προκαλούν τις πλημμύρες είναι γνωστά: Είναι τα ρέματα που μπαζώνονται αφειδώς και ανεξέλεγκτα, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί το φαινόμενο με απάθεια ή το πολύ πολύ παραχωρεί την αρμοδιότητα σε κάποιον νομάρχη για να κατεδαφίσει κάποιο κοτέτσι. Είναι η ανύπαρκτη πολιτική χρήσεων γης που στηρίζεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, στην εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων και της βουλιμίας των μεγαλοσυμφερόντων που βλέπουν όλη τη χώρα ως εν δυνάμει πεδίο τσιμεντοποίησης, όπως γίνεται για παράδειγμα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που προβλέπει την ανάπτυξη βιομηχανικών ζωνών μέσα σε... δασικές εκτάσεις. Την ίδια στιγμή η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου προχωρεί με βήματα χελώνας, αν δεν έχει βαλτώσει ήδη μέσα στην ίντριγκα της απευθείας ανάθεσης των μελετών στους "ημετέρους".

*****

Αιτία των πλημμυρών είναι βέβαια και η αποψίλωση των δασών, αφού ο δασικός πλούτος της χώρας βρίσκεται στο έλεος των εμπρηστών και των καταπατητών, ενώ την ίδια στιγμή - σαν να μην έφτανε η ανυπαρξία πολιτικής δασοπροστασίας - το υπουργείο Γεωργίας ετοιμάζεται να επιβραβεύσει τους καταπατητές με το δασοκτόνο νομοσχέδιο που "σέρνεται" εδώ και χρόνια στα αρμόδια γραφεία. Αιτία είναι ασφαλώς και διάφορα δημόσια έργα που προκαλούν καταστροφές γιατί δεν υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή όπου υπάρχουν είναι πρόχειρες και γίνονται μόνο για το "θεαθήναι", δηλαδή για να εκπληρωθεί μόνο η τυπική υποχρέωση. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την προηγούμενη πλημμύρα της Κορίνθου και την κατολίσθηση στη Μαλακάσα, για να καταλάβει τα "κατορθώματα" της κατασκευής της Εθνικής Οδού Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Οι κυβερνητικές λοιπόν ευθύνες - όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ των τελευταίων δεκαετιών - είναι προφανείς. Γι' αυτό και οι αρμόδιοι παπαγαλίζουν πάντα το παραμύθι περί "θεομηνίας". Γιατί προσπαθούν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες. Γιατί - σαν να μην έφτανε η απαθής τους στάση - δεν υλοποιούν ούτε τα αντιπλημμυρικά έργα που οι ίδιοι εξαγγέλλουν, ίσως επειδή - όπως λέγεται - αυτά είναι κατεξοχήν υπόγεια και δεν προσφέρονται προς άγραν ψήφων. Απόδειξη και ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός από τον οποίο δεν προκύπτει καν πόσα χρήματα θα δαπανηθούν για την αντιπλημμυρική προστασία της χώρας. Κι αυτό τη στιγμή που οι αρμόδιοι έχουν υπολογίσει πως μόνο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής απαιτούνται 250 δισ. δρχ.

*****

Η κυβέρνηση βέβαια, μπορεί να είναι αρκετά χλιαρή στη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, αποδεικνύεται όμως εξαιρετικά εφευρετική στον τομέα μετάθεσης των ευθυνών της. Ετσι, με το νέο νομοσχέδιο περί δημοσίων έργων μεταβιβάζει την αρμοδιότητα για την κατασκευή των μικρού και μεσαίου βεληνεκούς αντιπλημμυρικών έργων από την ΕΥΔΑΠ στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση της Αττικής, χωρίς βέβαια να παραχωρεί και τους ανάλογους πόρους. Πράγμα που σημαίνει ότι αφενός μεν η κυβέρνηση θα "νίπτει τας χείρας της" στο εξής για τις καταστροφές που θα προκαλούν οι πλημμύρες στο Λεκανοπέδιο, αφετέρου δε οι δημοτικές αρχές θα αναγκάζονται να επιβάλλουν πρόσθετα χαράτσια στους δημότες τους, προκειμένου να κάνουν πλέον τα έργα στη βάση της ανταποδοτικότητας! Δεν αποκλείεται μάλιστα αργότερα να δούμε τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να... εγκαλεί και να ασκεί δριμεία κριτική τους δημάρχους επειδή δεν εκτελούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας!

Η πολιτική, δηλαδή, του Καραγκιόζη ("τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου δικά μου") σ' όλο της το μεγαλείο. Μια πολιτική που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουμε θρηνήσει πολύ περισσότερα θύματα από τις πλημμύρες, παρά από τους σεισμούς που στο κάτω κάτω της γραφής είναι ένα φυσικό φαινόμενο εντελώς ανεξέλεγκτο...

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Οι κυβερνητικές λοιπόν ευθύνες - όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ των τελευταίων δεκαετιών - είναι προφανείς. Γι' αυτό και οι αρμόδιοι παπαγαλίζουν πάντα το παραμύθι περί "θεομηνίας". Γιατί προσπαθούν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες

ΔΕΚΑΔΕΣ χιλιάδες Γερμανοί φοιτητές πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες συνεχείς διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, ενώ το μέτωπο των φοιτητών συνεχώς διευρύνεται και οι διαμαρτυρίες επεκτείνονται καθημερινά (σελίδα 13).

ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ της σκληρής λιτότητας και τα εισοδήματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και το 1998, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν και αυτοί τις συνέπειες της αλά Μάαστριχτ πολιτικής "δημοσιονομικής προσαρμογής", που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (σελίδα 20).

ΚΑΤΩ από την πίεση των αγώνων των αγροτών και τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι διευρύνονται οι κατηγορίες των αγροτών οι οποίοι δικαιούνται οικονομικές ενισχύσεις για τις ζημιές που έπαθαν από θεομηνίες πέρσι και φέτος (σελίδα 21).

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης. Συστατικό, αν όχι το κυριότερο, στοιχείο αυτού του αυταρχισμού αποτελεί πλέον η χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης σε ρόλο "λαϊκού φόβητρου" (σελίδα 23).

ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ,το δεύτερο σε διάστημα λίγων μηνών, σχεδιάζει να επιβάλει στο επιβατικό κοινό της Αθήνας η κυβέρνηση από την 1η Γενάρη 1998, με αύξηση κατά 20 δρχ. στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών... (σελίδα 32).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ