Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΤΗ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πολυεθνική διείσδυση

- Οι κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο πανθεσσαλικό αγροτικό συλλαλητήριο στις 5 Δεκέμβρη. Με ποια αιτήματα;

- Και οι κτηνοτρόφοι, όπως όλος ο αγροτικός κόσμος, αντιμετωπίζουν πολλά και οξυμένα προβλήματα, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Προβλήματα που αφορούν στην παραγωγή των προϊόντων, στη διάθεσή τους, στα χρέη που συσσωρεύονται. Η κτηνοτροφία, εδώ και καιρό, ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία, οδεύει προς τον αφανισμό. Οι τιμές των προϊόντων μας δεν ανταποκρίνονται στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Εργα υποδομής δε γίνονται, μ' αποτέλεσμα ο κτηνοτρόφος να ζει και να δουλεύει σε άθλιες συνθήκες. Λείπουν ακόμα και τα στοιχειώδη, όπως σύγχρονοι στάβλοι, εξηλεκτρισμός, το νερό κ. ά.

Οι τιμές των ζωοτροφών συνεχώς αυξάνονται παρά το γεγονός ότι για τους γεωργούς μειώνονται οι τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Τα επιτόκια των τραπεζών κάνουν τον δανεισμό ασύμφορο, και απλησίαστο, αλλά και δημιουργούν τον κίνδυνο να οδηγηθούμε στη φυλακή ή να μας κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία, αφού αδυνατούμε να ξεπληρώσουμε το χρέος.Η ΕΕ επέβαλε, τα τελευταία 2 χρόνια, μεγάλες μειώσεις στις επιδοτήσεις των επιλέξιμων αιγοπροβάτων. Ο μη έλεγχος των βιομηχανιών οδηγεί στη νοθεία και στον αθέμιτο ανταγωνισμό των εταιριών με τους κτηνοτρόφους.

Από την απαρίθμηση των προβλημάτων που παρέθεσα, αναδεικνύονται και τα αιτήματα που θα περιλάβουμε, μαζί με τους άλλους αγρότες στο συλλαλητήριο, στις 5 Δεκέμβρη.

- Πώς σχολιάζεις την παρέμβαση του υπουργείου Γεωργίας για να μην καταστραφούν ποσότητες παστεριωμένου γάλακτος των εταιριών ΦΑΓΕ και ΝΟΥΝΟΥ, όπως είχε αποφασίσει η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Λάρισας;

- Τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγαλύτερη διείσδυση των πολυεθνικών εταιριών στον τομέα του γάλακτος και άλλων κτηνοτροφικών προϊόντων. Οι εταιρίες αυτές, λειτουργώντας και δρώντας με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος, δε νοιάζονται και πολύ για την υγεία των καταναλωτών, πλασάροντας με παραπλανητικό τρόπο στην αγορά, προϊόντα που δεν είναι και τόσο γνήσια. Φυσικά λειτουργούν ασύδοτα και κερδοσκοπικά έχοντας εξασφαλισμένη την κυβερνητική αδιαφορία, αν όχι την αρωγή. Ταυτόχρονα οι βόρειες χώρες της ΕΕ που έχουν "λίμνες" γάλακτος και "βουνά" τυροκομικών προϊόντων, καθώς και κρεάτων αδιάθετα, πιέζουν με κάθε τρόπο για να τα διαθέσουν στην ελληνική αγορά.

Να ποιοι και γιατί κρύβονται πίσω από την παρέμβαση του υπουργείου Γεωργίας στην Κτηνοτροφική Υπηρεσία της Νομαρχίας Λάρισας.

- Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα δηλώνει ότι το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο θα έχει παλλαϊκό χαρακτήρα. Θα το πετύχει;

-Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ δεν πλήττει βάναυσα μόνο τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ανάλογα προβλήματα προκαλεί στους άνεργους, στους εργαζόμενους, στους επαγγελματοβιοτέχνες, στους νέους, στους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα η συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας έχει άμεσες και καταστροφικές επιπτώσεις στο εισόδημα των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Χωρίς αγροτικό εισόδημα ο εργάτης δεν έχει δουλιά, ο επαγγελματίας και ο έμπορος δεν κάνει τζίρο, ο νέος δεν έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει, ο συνταξιούχος δε διαθέτει τ' απαραίτητα για να ζήσει.

Αρα κοινά είναι τα προβλήματα και επομένως κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας για την επίλυσή τους, και για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Γι' αυτό και αισιοδοξούμε - και, βεβαίως, θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα - ότι το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο θα πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα.

Σήμερα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι είναι ανάγκη να συνενώσουμε όλες τις λαϊκές δυνάμεις στον αγώνα εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης. Διότι ο αγώνας αυτός είναι για την επιβίωση, κυριολεκτικά, των φτωχών στρωμάτων του ελληνικού λαού, και για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας που πιάστηκε στα "δόκανα" της ΕΕ. Δηλαδή, εκτός από οικονομικά, έχει και πατριωτικά χαρακτηριστικά.

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ