Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ολα τα σκουπίδια στα Λιόσια!

Η εισήγηση του ΣτΕ, επί της ουσίας, σημαίνει απαγόρευση διαχείρισης απορριμμάτων οπουδήποτε αλλού εκτός από τα Λιόσια

Ολα τα σκουπίδια στα Λιόσια! Στην εξωφρενική αυτή λύση οδηγούν, με απόλυτη ακρίβεια πλέον, οι επί σειρά ετών τυχοδιωκτισμοί του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο, διαχειριζόμενο πακέτα αρκετών δισ. και στην προσπάθειά του να "τα έχει - πολιτικά - καλά" με μια σειρά συμφέροντα, ανάγκασε ακόμη κι αυτό το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, να δηλώσει χτες "ως εδώ και μη παρέκει"!

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μετά και τη χτεσινή συνεδρίαση του Ε Τμήματος, είναι πλέον εξαιρετικά αντιφατική, αλλά και άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον στο Λεκανοπέδιο.

Κάθε επιμέρους ενέργεια που αποσκοπεί σε στοιχειωδώς νόμιμη διαχείριση των απορριμμάτων, ουσιαστικά τίθεται υπό αμφισβήτηση ως προς τη νομιμότητά της και ενδέχεται να "παγώσει", αφού στο σύνολό της η κυβερνητική πρακτική στο θέμα χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική και παράνομη από το ΣτΕ με μια σειρά εξαιρετικά σοβαρές αιτιάσεις. Στο διά ταύτα, φαίνεται να δικαιώνονται όσοι χρόνια τώρα υποστηρίζουν ότι η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, όχι μόνο δεν ήθελε εξαρχής να λυθεί το πρόβλημα, αλλά και δημιουργούσε διαρκώς όλες εκείνες τις συνθήκες που να σαμποτάρουν τον όποιο επιμέρους επιστημονικό σχεδιασμό, αξιοποιώντας τελικά το όλο πρόβλημα μόνο και μόνο για να μπορεί να διαχειρίζεται στο όνομα του προβλήματος εκατοντάδες δισ.

Αντισυνταγματική και παράνομη

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Ε Τμήματος του ΣτΕ που εξέταζε τις προσφυγές των δήμων Αυλώνα, Κερατέας και της κοινότητας Γραμματικού, ο σύμβουλος Επικρατείας Σωτ. Ρίζος, με την εισήγησή του, υποστήριξε την αποδοχή των προσφυγών με κύριο αιτιολογικό την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού από την κυβέρνηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε εθνικό επίπεδο.

Η αθώα, όμως, αυτή αιτιολόγηση απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τα σχέδια που αφορούν την Ανατολική Αττική, αλλά και το σύνολο των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 10 - 15 έργα κατασκευής Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που έχουν ξεκινήσει με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της Αν. Αττικής. Ετσι, μια προσφυγή αρκεί για να τινάξει στον αέρα έργα δισεκατομμυρίων, εξαιτίας της ανυπαρξίας εθνικού σχεδιασμού από το ΥΠΕΧΩΔΕ!

Ο εισηγητής επισήμανε ότι δεν έγινε συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις του έργου στο αττικό περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Επισήμανε, επίσης, ότι η χώρα μας δεν έχει εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το Κοινοτικό Δίκαιο που προβλέπει όρους και προϋποθέσεις της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Ακόμα ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει εκδώσει μια υγειονομική διάταξη, το νόμο 1650/1985 και τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις για το θέμα των απορριμμάτων και ότι αυτό το νομοθετικό πλαίσιο είναι αντίθετο με το άρθρο 43 του Συντάγματος. Τέλος, ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, με έκδοση νόμου και προεδρικών διαταγμάτων, ώστε να σχεδιαστεί το έργο αυτό σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και να προχωρήσει νόμιμα.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει την ευθύνη

Από την εισήγηση έγινε καθαρό ότι δεν μπορούν να περάσουν τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει το ΥΠΕΧΩΔΕ, πως δηλαδή, εδώ που έφτασε η κατάσταση στο λεκανοπέδιο Αττικής, αυτές οι τρεις περιοχές αποτελούν μονόδρομο.Επιχείρημα που χρησιμοποίησαν για άλλη μια φορά χτες οι εκπρόσωποι του υπουργείου. Ως γνωστόν, η ηγεσία του υπουργείου δε νομιμοποιείται στον εκβιασμό της και για το γεγονός ότι έχει προ πολλού πετάξει στο καλάθι των αχρήστων το επιστημονικά τεκμηριωμένο ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και επιχείρησε να εφαρμόσει από αυτό ό,τι βόλευε τους δικούς της σχεδιασμούς.

Ως πλέον προκλητική υπενθυμίζεται η απόρριψη, από τον ίδιο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, του σχεδίου που περιλάμβανε και τη θέση Ριτσώνα στους χώρους κατασκευής Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η όλη εξέλιξη, μετά από εκείνη την απόρριψη, η άρνηση, στη συνέχεια, του υπουργείου να αναλάβει το ίδιο την πολιτική ευθύνη που μόνο αυτό φέρει ακέραιη για τις χωροθετήσεις, η αναπόφευκτη χτεσινή εκτίμηση του ΣτΕ, ορθώνουν, τελικά, πελώριο τον κίνδυνο, με πρόσχημα τη δημόσια υγεία, να οριστεί "αύριο" με εισαγγελική εντολή ο χώρος των Ανω Λιοσίων ως ο μόνος ικανός για να πετάγονται τα σκουπίδια - αφού μόνο αυτός υπάρχει και λειτουργεί - μέχρι να... επιβληθεί ως έσχατη ανάγκη ένα εργοστάσιο καύσης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ