Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τζόκερμαν

Αν τυχόν μας έπεσε καμιά δεκάρα σε κάποια τρύπια φόδρα και την κουβαλάμε καθημερινά μαζί με το σακάκι που φοράμε, εν αγνοία μας, χώνει αυτός τώρα το χέρι του και ψάχνει να τη βρει, για να την πάρει! Ποιος; Ο Τζόκερμαν, ο μεγάλος, ο αχτύπητος. Ο άνθρωπος που έχει καταδιακορεύσει όλο το διαφημιστικό χρόνο των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και διαλαλεί συνεχώς, εν είδει πλανόδιου τσοπάνη: "Εδώ τα δεκαχίλιαρα γάλακτος!", "Εχω εκατομμύρια ελευθέρας βοσκής!". Για να μετατραπεί ευθύς σε σκουπιδιάρη του δήμου, που ...βαρυγκωμά, γιατί βαρέθηκε να ...σαρώνει λεφτά στους δρόμους: "Οι δεκαχιλιαριές είναι αειθαλή, ρε, ή φυλλοβόλα;". Τον μακαρίτη τον Αβέρωφ λέγανε κάποτε τυροκόμο, αλλά ο Τζόκερμαν μάς προέκυψε, τελικά, ένας αρχιτσέλιγκας με τα όλα του και συνάμα σκουπιδιάρης ...χρυσός!

Κι εντάξει οι διαφημίσεις του "Τζόκερ" και του μαντριού του. Δημοκρατία έχουμε. Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, χωρίς να μας ρωτήσει, να διαφημίζει τον κρατικό τζόγο με το δικό μας ιδρώτα, τις καθηλωμένες κοινωνικές παροχές, τη στασιμότητα των μισθών και συντάξεων, τους εκατό φόρους, με τους οποίους μας έχει ζώσει από παντού σαν τη Λερναία Υδρα; Αυτό που πλέον δεν καταπίνεται είναι το χάπι διαίτης. Μας το δίνει ο Τζόκερμαν να το φάμε, αντί για ψωμί, διατεινόμενος ότι σήμερα δεν υπάρχει φτώχεια (άρα και πείνα) στην Ελλάδα. Μ' αυτά και μ' αυτά του, είδατε τι έπαθε στο Πολυτεχνείο. Και στο ΙΚΑ του Νέου Κόσμου δεν του επιφύλαξαν οι συνταξιούχοι καλύτερη υποδοχή. Σκεφθείτε να μην πήγαινε "αιφνιδιαστικά". Τα γερόντια ίσως να είχαν προλάβει να εφοδιαστούν, αν όχι με κόκκινη μπογιά, μέρα που ήταν (17η Νοέμβρη), σίγουρα με τίποτα πρόβεια γιαουρτάκια.

Πάντως, δεν είναι καθόλου τυχαίο, που υιοθέτησε το όνομα του Τζόκερ. Αν μη τι άλλο, διαθέτει κομμάτι αυτογνωσία. Για φανταστείτε να είχε διαλέξει το όνομα του Μπάτμαν, που συγκαταλέγεται δικαιωματικά στους καλούς, αφού, ως γνωστόν, αντιμάχεται τον κακό Τζόκερ, που απειλεί να καταστρέψει την πόλη; Θα μας έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση. Πώς να γιαουρτώσεις έναν αποδεδειγμένο σωτήρα; Σόλικο. Εκτός κι αν θελήσεις να του βγάλεις τη μάσκα. Τότε θ' αντικρίσεις, φυσικά, το καταχθόνιο χαμόγελο του Τζόκερ να διαγράφεται πάνω στο σκληρό πρόσωπο του "Νυχτερίδα" και, αν καταφέρεις εγκαίρως να συνέλθεις από την έκπληξη, θα του το εκφενδονίσεις το γιαούρτι, δε θα έχεις πια κανέναν ενδοιασμό.

Με τόσο γάλα, που διοχετεύτηκε στην αγορά του τζόγου, μια ιδέα ωστόσο είναι ν' ασπρίσουμε μεθαύριο το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Αβραμόπουλου, για να δείχνει χιονισμένο. Το λίγο που θα πέσει κάτω, να πείσουμε τις γάτες του Εθνικού Κήπου να το σκουπίσουν με τη γλώσσα τους. Αν κατά λάθος πιουν και κανένα δεκαχίλιαρο, δε χάθηκε ο κόσμος. Θα τις βάλουμε σ' ένα ταξί και θα τις πάμε στον "Ευαγγελισμό" για πλύση στομάχου.

Κυριακή ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ