Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Το "ζόρι" φέρνει αποτελέσματα
  • Κάτω από την πίεση των αγώνων, ο υπουργός Γεωργίας υποχώρησε και ανακοίνωσε χτες ότι διευρύνονται οι κατηγορίες δικαιούχων οικονομικών ενισχύσεων λόγω ζημιών
  • Συζήτηση χτες στη Βουλή μετά από παρέμβαση του ΚΚΕ

Κάτω από την πίεση των αγώνων των αγροτών και τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι διευρύνονται οι κατηγορίες των αγροτών που δικαιούνται οικονομικές ενισχύσεις για τις ζημιές που έπαθαν από θεομηνίες πέρσι και φέτος.

Ο υπουργός Γεωργίας σε σχετική απόφαση διορθώνει σε ένα βαθμό τις αδικίες που έγιναν στην καταβολή αποζημιώσεων από το κράτος στους πληγέντες αγρότες, χωρίς ωστόσο να λύνει εξ ολοκλήρου το πρόβλημα. Στην απόφαση του υπουργού Γεωργίας αναφέρεται ότι δικαιούχοι οικονομικών ενισχύσεων για τις ζημιές που έπαθαν κρίνονται:

  • Οι συνταξιούχοι οποιουδήποτε Ταμείου εφόσον το συνολικό οικογενειακό - εξωγεωργικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το 1.500.000 δραχμές.
  • Οι μικροεπαγγελματίες (μικρο -καφεπώλες, παντοπώλες, κουρείς, λιανοπωλητές κλπ.), καθώς και οι μικροεισοδηματίες εφόσον το συνολικό οικογενειακό - εξωγεωργικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το 1.500.000 δραχμές.
  • Οι περιστασιακοί εργάτες που πραγματοποιούν λιγότερα από 140 ημερομίσθια, καθώς και οι μερικής απασχόλησης μισθωτοί και εργαζόμενοι, που εργάζονται λιγότερο από έξι μήνες κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία σε εξωγεωργικούς τομείς της οικονομίας και το συνολικό εξωγεωργικό -οικογενειακό τους εισόδημα είναι μικρότερο από 1.500.000 δραχμές.

Οσοι ανήκουν στις παραπάνω περιπτώσεις μπορούν να κάνουν αιτήσεις και θα πάρουν αποζημιώσεις με βάση τη μέση εκτίμηση των ζημιών στην περιοχή που ανήκουν.

Ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες τη συγκεκριμένη απόφαση, λίγες ώρες πριν συζητηθεί στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ για τις αδικίες που έγιναν στην καταβολή αποζημιώσεων στους βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας, που έπαθαν ζημιές από την κακοκαιρία πέρσι.

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας,αναφερόμενος στο θέμα των αποζημιώσεων των βαμβακοπαραγωγών της Καρδίτσας, έκανε λόγο για υποχώρηση της κυβέρνησης κάτω από το βάρος και την πίεση των επίμονων αγροτικών αγώνων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, προκειμένου να μην παραδεχτεί ότι έκανε ένα βήμα πίσω, κάτω από την πίεση, είπε ότι το υπουργείο Γεωργίας εκτίμησε ότι... υπάρχει εισοδηματικό πρόβλημα και γι' αυτό ενέταξε στο καθεστώς των οικονομικών ενισχύσεων κάποιες ακόμα κατηγορίες παραγωγών (συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες με εισόδημα έως 1,5 εκατ. δρχ). Δεν εξήγησε βέβαια γιατί δεν εκτιμούσε το ίδιο πέρσι...

Ανέφερε επίσης ότι το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, ο ίδιος υποστήριξε ότι το μητρώο των αγροτών, από όπου προκύπτει και ο αριθμός των παραγωγών που επιδοτούνται, είναι "μια σωστή απόφαση" και "αίτημα του αγροτικού κόσμου".

Ανταπαντώντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είναι "κατάκτηση του αγώνα των αγροτών". "Φαίνεται πως "το ζόρι βγάζει λάδι"", είπε ο Βαγγ. Μπούτας και συνέχισε: "Οι αγώνες των αγροτών έφεραν αποτελέσματα, έστω κι αν δεν ικανοποιούν όλους τους παραγωγούς". Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επί έξι μήνες αρνούνταν να υποχωρήσει στο συγκεκριμένο θέμα, δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπει τέτοιου είδους οικονομικές ενισχύσεις. "Τι άλλαξε;" αναρωτήθηκε ρητορικά ο Βαγγ. Μπούτας. Τέλος, όσον αφορά το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι οι αγρότες δε ζήτησαν ένα μητρώο σαν και αυτό που κατασκεύασε η κυβέρνηση, το οποίο οδηγεί στον αποκλεισμό και το ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες, που αναγκάζονται να ετεροαπασχολούνται, προκειμένου να επιβιώσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ