Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
"Μαγειρεύουν" τις μελέτες κυβέρνηση και TVX
  • Συνεχίζεται η έντονη αστυνομοκρατία στην περιοχή
  • Διαβεβαιώσεις ότι η επένδυση θα προχωρήσει, έλαβε ο ΣΕΒ από την κυβέρνηση

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας και όλων των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου, δηλώνουν ότι δε θα ανεχθούν για πολύ την προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης και της Αστυνομίας, που εδώ και τρεις μέρες έχουν θέσει την περιοχή υπό αστυνομοκρατούμενο καθεστώς. Προειδοποιούν κυβέρνηση και πολυεθνική, πως δε θα παραιτηθούν από τον αγώνα τους και δε θα επιτρέψουν να μετατραπεί η περιοχή τους σε χαβούζα τοξικών αποβλήτων.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προκλήσεις από κυβερνητικά στελέχη, που με δηλώσεις τους πυροδοτούν μεγαλύτερη ένταση. Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την παρεμπόδιση της κατασκευής της μονάδας χρυσού από την "TVX Gold", έδωσε η κυβέρνηση προς τους βιομήχανους, οι οποίοι πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση ανησυχώντας, τόσο για την υλοποίηση των σχεδίων της πολυεθνικής, όσο και για το "αρνητικό επενδυτικό κλίμα" που δημιουργείται. Αυτό προκύπτει από χτεσινή δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ, Ι. Στράτου,ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι "δε νοείται για τοπικά και συντεχνιακά συμφέροντα να εμποδίζονται έργα εθνικού και ευρύτερου τοπικού συμφέροντος". Δήλωσε πάντως αισιόδοξος για την εξέλιξη της επένδυσης μετά και τη διαβεβαίωση για την υλοποίησή της, που όπως είπε είχε από την κυβέρνηση.

Δεδομένη θεωρούν την υλοποίηση της επένδυσης και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου παρατηρείται έντονη κινητικότητα για το όλο θέμα. Ενώ οι κάτοικοι στη Χαλκιδική ζουν την τρομοκρατία άλλων εποχών, στην Αθήνα το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο μηχανεύεται τρόπους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καναδέζικων συμφερόντων με το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος. Στα πλαίσια αυτά το ΙΓΜΕ φέρεται να ζήτησε και νέα παράταση για την ολοκλήρωση της μελέτης, που θα αξιολογεί τις τρεις τοποθεσίες για τη χωροθέτηση της μονάδας, μέχρι και τις 10 Δεκέμβρη. Λίγο νωρίτερα αναμένεται και μία ακόμη μελέτη για την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής παράλληλα με τη δραστηριοποίηση της μονάδας χρυσού, την οποία έχει ζητήσει το υπουργείο Ανάπτυξης από κοινοπραξία εταιριών και που τα αποτελέσματά της αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως ένα είδος ανταλλάγματος προς τους κατοίκους, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις. Παράλληλα, η TVX προχωράει στην ολοκλήρωση δικών της μελετών, στις οποίες και θα στηριχτεί για την τελική επιλογή που θα κάνει από τις προτεινόμενες θέσεις του ΙΓΜΕ. Οι καταγγελίες πάντως των κατοίκων περί "μαγειρέματος" των αποτελεσμάτων της μελέτης του ΙΓΜΕ φαίνεται να έχουν σοβαρή υπόσταση, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η πολυεθνική φέρεται να εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας δεύτερου εργοστασίου ημιεμπλουτισμού, έτσι ώστε ένα μέρος των μεταλλευμάτων να επεξεργάζεται κοντά στην Ολυμπιάδα και το υπόλοιπο να μεταφέρεται πιθανά σε μέρος που θα υποδείξει το ΙΓΜΕ.

Κλίμα τρομοκρατίας

Το κλίμα τρομοκρατίας που έχει επιβληθεί με την περικύκλωση της Ολυμπιάδας από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, με "ακροβολισμένους" να πυροβολούν στον αέρα και ένταση των ελέγχων σε βάρος κατοίκων, κτηνοτρόφων και εργαζομένων της περιοχής, εξωθεί στα άκρα την κατάσταση. Χτες ο μητροπολίτης της περιοχής ζήτησε να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα σε κατοίκους, Αστυνομία και εταιρία, όπως όμως φάνηκε, η πρωτοβουλία του απέβη άκαρπη.

Από τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Τρίτης μετά από πρόκληση της Αστυνομίας, τραυματίστηκαν ελαφρά από κροτίδες δύο κάτοικοι της Ολυμπιάδας. Η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, με ανακοίνωση που έστειλε χτες το πρωί στον Τύπο, μιλά για "ενέδρα των κατοίκων" και "επίθεση σε βάρος των αστυνομικών με ξύλα, πέτρες και πυροβόλα όπλα". Τέλος, κάνει λόγο και για κλοπή δακρυγόνων και όπλων εκτόξευσής τους μέσα από αστυνομικά οχήματα, την ώρα των επεισοδίων.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων καταγγέλλουν προβοκάτσια της Αστυνομίας. Δηλώνουν κατηγορηματικά πως τα επεισόδια προκλήθηκαν από αστυνομικούς οι οποίοι, χωρίς λόγο και αιτία, επιτέθηκαν με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και καπνογόνα. Κάνουν λόγο για μεθοδευμένη όξυνση της κατάστασης από την Αστυνομία και καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις καταστολής.

Αγανακτισμένοι είναι όμως οι κάτοικοι και με την αναίτια σύλληψη του συμπατριώτη τους Π. Αναστασιάδη, ο οποίος δικάζεται σήμερα με την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας. Ο πρόσφατα απολυμένος από την TVX συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης επειδή βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του ένα τσεκούρι και κιάλια.

Σήμερα συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προκειμένου να αποφασίσει την παραπέρα στάση της, ενώ καλεί τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΙΓΜΕ, που αναμένονται μέσα στις επόμενες δέκα μέρες.

Συμπαράσταση του ΚΚΕ

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων, εξέφρασε χτες αντιπροσωπεία του Κόμματος που επισκέφθηκε την Ολυμπιάδα και συναντήθηκε με τους κοινοτάρχες και τους κατοίκους της περιοχής. Η γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Σταυρού, Β. Πολυζωίδου,και ο γραμματέας της ΚΟΒ Σταυρού, Γ. Χατζηγιάννης,δήλωσαν ότι βρίσκονται μόνιμα στο πλευρό τους και κατήγγειλαν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση, που με την πολιτική της αποδεικνύει ότι βρίσκεται στην υπηρεσία των πολυεθνικών και μακριά από τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού και του τόπου. Τέλος, σημείωσαν πως και από τις τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ, που από την αρχή τάχθηκε κατά της σύμβασης ξεπουλήματος των μεταλλείων και του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Χτες, επίσης, εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στην TVX συναντήθηκαν στην Αθήνα με εκπροσώπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την ανησυχία τους γιατί "θα χαθούν 800 θέσεις εργασίας" αν ματαιωθεί η επένδυση και ισχυρίστηκαν ότι οι κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν υποκινούνται από τους ξενοδόχους", τους κατηγόρησαν για "τυχοδιωκτικές ενέργειες" και ότι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες για τις επιπτώσεις. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Γιώργος Σκιαδιώτης επανέλαβαν ότι το Κόμμα τάχτηκε εξ αρχής αντίθετο με τη συγκεκριμένη επένδυση γιατί είναι αντιαναπτυξιακή, δεν παίρνει υπόψη της τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, η σύμβαση είναι σκανδαλώδης σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού και δεν εξασφαλίζεται το σύνολο των θέσεων εργασίας που υπήρχαν. Το ΚΚΕ - είπαν - δεν είναι υπέρ τού να κλείσουν τα μεταλλεία και να χαθούν οι θέσεις εργασίας. Η πρότασή μας είναι η εξής: Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, με τέτοιο τρόπο, ώστε και οι θέσεις εργασίας να διατηρηθούν και η αξιοποίηση αυτή να μην έρχεται σε αντίθεση με την υπόλοιπη ανάπτυξη της περιοχής (τουριστική, γεωργική, δασική). Επισήμαναν ότι οι θέσεις του ΚΚΕ στηρίχτηκαν σε μελέτες, στη σχετική ημερίδα που έγινε και στις απόψεις των τοπικών Κομματικών Οργανώσεων. Απαντώντας δε στις απόψεις και τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τους είπαν ότι το ΚΚΕ δεν πετάει τη γνώμη τους στο καλάθι των αχρήστων, αλλά, παίρνοντάς τη σοβαρά υπόψη του, θα επιδιώξει την επαφή επί τόπου με τα σωματεία και τους άλλους φορείς, θα συζητήσει και με τις Κομματικές του Οργανώσεις και αν προκύψει κάτι που πρέπει να δει πιο ολοκληρωμένα, δε θα διστάσει να το κάνει. Με κριτήριο πάντα να εξασφαλιστεί η κοινή δράση των εργαζομένων στα μεταλλεία και του λαού της περιοχής ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της πολυεθνικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ