ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεσμοφύλακας "παιδαγωγός"

Ο προϊστάμενος του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο των γονιών στα σχολεία και ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να παίζουν ρόλο αστυνομικών για την καλύτερη φύλαξη των σχολείων. Εντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά

Να προστατέψει τους μαθητές από τους ίδιους τους... γονείς τους αποφάσισε για την "επικράτειά του" ο προϊστάμενος του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αποφάσισε και διέταξε την απαγόρευση εισόδου στα σχολεία τις ώρες λειτουργίας τους σε όλους τους γονείς! Επίσης, ότι τις ίδιες ώρες απαγορεύεται η συνεδρίαση των Συλλόγων Γονέων - Κηδεμόνων, σχολικών επιτροπών κλπ. Η αχαρακτήριστη αυτή απόφαση, η οποία τιτλοφορείται "λήψη μέτρων για την προστασία των μαθητών", προκάλεσε, όπως ήταν επόμενο, την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά.

Συγκεκριμένα: Ο προϊστάμενος με το αστυνομικό δαιμόνιο, στο έγγραφό του προς τους διευθυντές των σχολείων, αφού αναφέρει ότι "το υπουργείο Δημόσιας Τάξης εφαρμόζει από καιρό πρόγραμμα περιφρούρησης των σχολικών διδακτηρίων, με σκοπό την προστασία των μαθητών και την αποτροπή κάθε κινδύνου που ελλοχεύει", λέει ότι "παράλληλα με την προσπάθεια αυτή, πρέπει να παρθούν και εκ μέρους των σχολείων ορισμένα μέτρα, που θα αφορούν την ασφάλεια των μαθητών, όταν αυτοί βρίσκονται κυρίως στο προαύλιο". Και ως τέτοια μέτρα "εκτός φυσικά της συνεχούς επιτήρησής τους από τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς", είναι "να μην εισέρχεται ουδείς στο σχολικό χώρο την ώρα λειτουργίας των σχολείων"! Και ζητά από τους διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν σχετικά τους γονείς και τους Συλλόγους Γονέων - Κηδεμόνων. Επίσης αναφέρει ότι οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί έχουν την ευθύνη εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά απάντησε στην πρόκληση αυτή, με μια έντονη επιστολή της προς τον προϊστάμενο, με την οποία του ζητά την ανάκληση του σχετικού εγγράφου, σημειώνοντάς του ότι "αποφασίζει πως μπορεί να υπάρχουν γονείς επικίνδυνοι". Του επισημαίνει επίσης:

  • Οτι στην ουσία θέλει ένα σχολείο - φυλακή, απομονωμένο από την κοινωνία, με δεσμοφύλακες "παιδαγωγούς", προικισμένους με το ήθος μιας νέας φυλής, το οποίο θα παράγει αυριανούς "σωστούς" εφήβους. Τότε όμως η κοινωνία χωρίς τα παιδιά της δε θα έχει λόγο ύπαρξης. Γι' αυτό δε θα επιτρέψει τέτοιους διαχωρισμούς και στο παρελθόν, όπου εφαρμόστηκαν, τους κατήργησε.
  • Οτι δεν έχει κανένα δικαίωμα νομικό ή ηθικό να απαγορεύει στους γονείς να ενδιαφέρονται και να ενημερώνονται για την πρόοδο των παιδιών τους στη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
  • Οτι οι φορείς των γονιών δεν του αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα να αγνοεί γραπτούς και ηθικούς νόμους. "Δεν παραχωρούμε - του γράφουν - τη γονική μέριμνα σε κανένα, δεν παραχωρούμε το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο σχολείο σε συνεργασία με τους φορείς των εκπαιδευτικών"
  • Οτι αγνοεί πως οι σύλλογοι γονέων έχουν έδρα το σχολείο, μοχθούν για την αναβάθμισή του, ανησυχούν περισσότερο αυτοί, δημιουργούν πολιτισμό με τους μαθητές, συμμετέχουν νόμιμα στη σχολική κοινότητα, έχουν λόγο που κατάχτησαν και του τον παραχωρούν. Ενώ, του "υπενθυμίζουν" ότι για ζητήματα ομαλής λειτουργίας, οι Σύλλογοι έχουν δικαίωμα ψήφου στο σχολικό συμβούλιο.
  • Οτι για να επιλυθεί το πρόβλημα της φύλαξης των σχολείων, πρέπει να προσληφθούν φύλακες και επιστάτες.
  • Οτι οι γονείς δραστηριοποιούνται με πολλαπλές εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, για να αποκτήσουν οράματα οι νέοι, να συνεχίσουν την πολιτιστική παράδοση του λαού μας, να έχουν ιδανικά, να μπορούν να δουν τη διέξοδο αύριο με συλλογικές προσπάθειες δικές τους πια, για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Γιατί μόνο έτσι θωρακίζονται οι νέοι και οι γονείς τους από τα ναρκωτικά.
Μαχητική πορεία φοιτητών

Διεκδικούν κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και την αύξηση των δαπανών για την παιδεία

Με κύρια αιτήματα την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού Νόμου 2525 για την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", αύξηση των δαπανών για την παιδεία από τον προϋπολογισμό στο 15%, τη μη εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ), ειδίκευση μέσα στο πτυχίο κ.ά. φοιτητές από σχολές της Αθήνας πορεύτηκαν από τα Προπύλαια προς το υπουργείο Παιδείας, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Στο συλλαλητήριο μετείχαν με απόφαση των φοιτητικών συλλόγων τους, το Μαθηματικό, ΤΕΦΑΑ, Πάντειο, Καλών Τεχνών, Οικονομικό Νομικής, Νηπιαγωγών και οι σπουδαστικοί σύλλογοι ΣΕΛΕΤΕ και ΣΕΥΠ.

Αντιπροσωπεία των φοιτητών επιδίωξε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, για να του επιδώσει αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νόμου. Ο υπουργός, αν και ήταν ενημερωμένος για τη σημερινή κινητοποίηση των φοιτητών, απουσίαζε, ενώ κανένας από την ηγεσία δε δέχτηκε τους φοιτητές. Μετά την "εσκεμμένη" άρνηση των παραγόντων του υπουργείου Παιδείας να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των φοιτητών πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα, καθώς και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου, με τα προγράμματα σπουδών επιλογής και την ψευτοειδίκευση που θα παρέχουν, τη θέσπιση διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά και τη στροφή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης προς την ιδιωτικοποίηση, οι φοιτητές ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για τις 10 του Δεκέμβρη.

"Ιδιος νόμος, ίδια τα προβλήματα για όλους τους φοιτητές", μας είπε ο Γ. Κοτζιάς από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και εκπρόσωπος των ΠΚΣ. "Είμαστε αντίθετοι, τόνισε, στην εφαρμογή προγραμμάτων σπουδών επιλογής, τα οποία αντικαθιστούν την πανεπιστημιακή μόρφωση, με προγράμματα "μισοειδίκευσης", τα οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση, με την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Οταν η γνώση, συνέχισε ο Γ. Κοτζιάς, αντικαθίσταται με "ψευτοκατάρτιση", σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους τους φοιτητές.Θα παρέχονται πτυχία χωρίς αντίκρισμα που δε θα έχουν καμία αξία. Ο νόμος αυτός, συνέχισε θεσμοθετεί ένα πτυχίο, το οποίο θα αναγκάζει τον απόφοιτο να μετέχει σε μία διαδικασία συνεχούς κατάρτισης κατοχύρωσης του πτυχίου του".

Μαθητικές διαδηλώσεις σήμερα

Κόντρα στην υποβάθμιση της παιδείας, που προωθείται μέσα από τα μέτρα του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, θα διαδηλώσουν σήμερα στις 11.30 το πρωί οι μαθητές σχολείων της Αθήνας, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας, με απόφαση των μαθητικών συμβουλίων τους. Σήμερα, επίσης, κινητοποιούνται και οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στις 5 το απόγευμα στην Καμάρα και στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Μέχρι και χτες τα σχολεία στην Αθήνα που πήραν απόφαση να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση είναι τα 1ο και 2ο ΓΕΛ Μπραχαμίου, τα 1ο και 4ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, το ΕΠΛ Νέας Φιλαδέλφειας, το ΕΠΛ Αιγάλεω, το 3ο ΓΕΛ Χολαργού, το 2ο ΓΕΛ Αιγάλεω, το 1ο ΓΕΛ Πετρούπολης, το 3ο ΓΕΛ Βύρωνα, το 4ο Γυμνάσιο Περιστερίου, το Πειραματικό Λύκειο Αγ. Αναργύρων, το 3ο ΓΕΛ Πειραιά, το ΕΠΛ Κορυδαλλού και το 4ο ΤΕΛ Σιβιτανίδειου.

Στη Θεσσαλονίκη, με απόφαση 15μελών και 5μελών συμβουλίων έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση τα σχολεία: Το 2ο ΓΕΛ Συκεών, το 2ο ΓΕΛ "Χαριλάου", το 1ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, τμήματα του 10ου και 11ου ΤΕΛ "Ευκλείδη" και ΤΕΛ Ευόσμου.

Οι μαθητές αγωνίζονται ώστε να μην επιτρέψουν να εφαρμοστεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος, που για τους μαθητές σημαίνει πολλαπλές εξετάσεις και για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο διαρκή "κυνήγι" των εξετάσεων, "σπρώχνονται" ακόμα περισσότερο στα φροντιστήρια από το Γυμνάσιο. Επίσης, δηλώνουν την αντίθεσή τους στην υπονόμευση του θεσμού των μαθητικών συμβουλίων τους, διεκδικώντας συγχρόνως αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, επίλυση των προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής και έλλειψης καθηγητών.

Αποφασίζουν κινητοποιήσεις οι καθηγητές

Τέσσερις μόνο περιοχές της Ελλάδας συγκέντρωναν χτες περισσότερα από 200 κενά σε εκπαιδευτικούς, δύο μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Δεκέμβρη για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ενάντια στην πολιτική λιτότητας και διεκδικώντας κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, διατήρηση της επετηρίδας, αύξηση των δαπανών στο 15% του προϋπολογισμού, αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, καθιέρωση 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης κ.ά.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ προτείνει στις τοπικές ΕΛΜΕ 24ωρη απεργία στις 12 Δεκέμβρη, με συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενημερωτικές συγκεντρώσεις με γονείς. Η εισήγηση ψηφίστηκε από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, "Συνεργασίας" και "Παρεμβάσεων".

Με το πρόγραμμα δράσης που προτείνει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών",καλεί τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες συντονισμού για τη δημιουργία μετώπου από εκπαιδευτικούς, εργατικούς φορείς, γονείς, μαθητές, ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο και την πολιτική λιτότητας, για πανελλαδικά παλλαϊκά συλλαλητήρια το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, Ηράκλειο, 24ωρη απεργία στις 4/12 και 48ωρη για τις 10 και 11 Δεκέμβρη και νέα Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ μέσα στο Γενάρη για το συντονισμό της δράσης των εκπαιδευτικών για το επόμενο διάστημα.

Χτες, οι εκπρόσωποι του ΔΣ της ΟΛΜΕ έδωσαν συνέντευξη Τύπου, όπου αναφέρθηκαν στους στόχους πάλης του κλάδου, ενώ τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη αύξησης των δαπανών για την παιδεία από τον προϋπολογισμό. Από στοιχεία μάλιστα του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι η Ελλάδα κατέχει την 32η θέση στην Ευρώπη σε δαπάνες για την παιδεία επί του ΑΕΠ, ενώ παγκόσμια κατέχει την 106η θέση. Οι εκπρόσωποι των καθηγητών επισήμαναν ότι, παρά τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πολλά κενά παραμένουν. Χαρακτηριστικά ανέφεραν τέσσερις περιοχές, οι οποίες από μόνες τους συγκεντρώνουν πάνω από 200 κενά. Πρόκειται για την Κοζάνη,όπου 94 ωρομίσθιοι εργάζονται με πλήρες ωράριο, την Ηλεία,όπου υπάρχουν 60 κενά, την Α Αθήνας,με 40 κενά, και την περιοχή Καλλιθέας - Ν. Σμύρνης,με 22 κενά.

Την ανησυχία τους για το μέλλον των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα ΤΕΛ εξέφρασαν χτες οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Εκπαιδευτικών Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας,καθώς σύμφωνα με προτάσεις που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταργούνται τα μαθήματα υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών από το Ενιαίο Λύκειο. Οι εκπαιδευτικοί τόνισαν ότι έτσι παραδίδεται ο τομέας στις ιδιωτικές σχολές.

  • Συλλαλητήριο πραγματοποιούν σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί διεκδικώντας διατήρηση της επετηρίδας, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα κλπ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ