ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στήνουν και... "Καποδιστριοδικεία"!
  • Καθώς ο αυταρχικός κατήφορος δεν έχει τέλος, η κυβέρνηση φτάνει σε κατάσταση παράκρουσης
  • Στα Τρίκαλα καλούνται για απολογία κάτοικοι που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά του "Καποδίστρια"
  • Πληροφορίες για εισαγγελική παρέμβαση εναντίον καθηγητών και γονιών μαθητών της Φαρκαδώνας, επειδή πραγματοποίησαν συλλαλητήριο ζητώντας μέτρα για να αποφεύγονται τροχαία δυστυχήματα σε δρόμο - καρμανιόλα

Συνεχίζεται ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης. Συστατικό, αν όχι το κυριότερο, στοιχείο αυτού του αυταρχισμού αποτελεί πλέον η χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης σε ρόλο "λαϊκού φόβητρου".

Ετσι, μετά τα "αγροτοδικεία" που συστάθηκαν με στόχο να τρομοκρατήσουν την αγωνιζόμενη αγροτιά, η κυβέρνηση προχωρεί τώρα και στη σύσταση... "Καποδιστριοδικείων" για να εκδικηθεί όσους αντέδρασαν και αντιδρούν στις αναγκαστικές συνενώσεις κοινοτήτων και να σταματήσει τους αγώνες κατά του "Καποδίστρια", που συνεχίζονται και μετά την ψήφιση στη Βουλή του σχετικού νόμου.

Στον κατήφορό της η κυβέρνηση φτάνει και σε καταστάσεις παράκρουσης. Ετσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, επίκειται εισαγγελική παρέμβαση εναντίον καθηγητών και γονέων μαθητών, οι οποίοι - άκουσον, άκουσον! - πήραν μέρος σε συλλαλητήριο, ζητώντας από τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για ν' αποφεύγονται τροχαία δυστυχήματα σε δρόμο - καρμανιόλα! Σε απολογία για τον "Καποδίστρια"

Το πρώτο κρούσμα σε πανελλαδικό επίπεδο της νέας τρομοκρατικής επιχείρησης της κυβέρνησης, σε βάρος όσων αντέδρασαν στον "Καποδίστρια", εμφανίζεται στα Τρίκαλα. Κάτοικοι των χωριών Μεγαλοχώρι και Λόγγος πήραν κλητήρια θεσπίσματα ν' απολογηθούν για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση κατά του "Καποδίστρια", που πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου. Η κατηγορία που τους επιρρίπτεται είναι αυτή της "παρακώλυσης συγκοινωνιών". Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι η κατηγορία δεν απευθύνεται στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αλλά επιλεκτικά σε κατοίκους, οι οποίοι πρόσκεινται πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ...

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεγαλοχωρίου, Μπάμπης Κολοβός,"στην κινητοποίηση συμμετείχε σύσσωμη η κοινότητα και κάτοικοι άλλων χωριών, αλλά τ' αυτοκίνητα είχαν παραταχθεί από τις δύο πλευρές του δρόμου χωρίς να τον αποκλείσουν. Η κατάληψη από τους κατοίκους ήταν συμβολική".

Δεν καλούνται, όμως, μόνο κάτοικοι του Μεγαλοχωρίου για απολογία, αλλά και οι πρόεδροι 15 κοινοτήτων της περιοχής Μεσοχώρας Τρικάλων, για την κινητοποίησή τους εναντίον του "Καποδίστρια" στην Πύλη. Η κλήση των προέδρων γίνεται τηλεφωνικά και ήδη πολλοί έδωσαν καταθέσεις. Η Αστυνομία, μάλιστα, είχε ζητήσει να πληροφορηθεί πόσοι και ποιοι από τους προέδρους θα παραβρίσκονταν στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Οι κάτοικοι των χωριών της Μεσοχώρας είχαν συγκεντρωθεί στην Πύλη - προχωρώντας σε συμβολική κατάληψη, η οποία δε δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη συγκοινωνία - κι από κει πήγαν στη Νομαρχία Τρικάλων.

Ξεπερνούν κάθε όριο

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία Τρικάλων προτίθεται να καλέσει σε απολογία καθηγητές και εκπροσώπους συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της Φαρκαδώνας, με την κατηγορία της "παρακώλυσης συγκοινωνιών", ως διοργανωτών του συλλαλητηρίου των μαθητών, στο οποίο ζητούσαν μέτρα για ν' αποφευχθούν τροχαία δυστυχήματα σε δρόμο - καρμανιόλα της περιοχής! Συγκεκριμένα, στις 3 Νοέμβρη, οι μαθητές των λυκείων, των γυμνασίων και των δημοτικών σχολείων της Φαρκαδώνας πραγματοποίησαν συλλαλητήριο αποκλείοντας το δρόμο στο σημείο - καρμανιόλα, όπου δύο μέρες πριν είχαν σκοτωθεί ένα ανδρόγυνο (δάσκαλος και νηπιαγωγός), ζητώντας από τη νομαρχία, το δήμο και την αστυνομία να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, για να μη θρηνήσει η περιοχή κι άλλα θύματα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο ίδιο σημείο του δρόμου, πριν 20 μέρες βρήκαν το θάνατο άλλα δυο άτομα κι έχουν γίνει παλιότερα δεκάδες άλλα τροχαία δυστυχήματα.

Πολλές φορές οι διευθυντές των σχολείων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής υπέβαλαν υπομνήματα προς τους αρμοδίους, ζητώντας έλεγχο του ορίου ταχύτητας των αυτοκινήτων, κατασκευή φαναριών και διαπλάτυνση του δρόμου. Αντί, όμως, να εισακουστούν από τους υπεύθυνους, φαίνεται πως "ακούστηκαν" μόνο από τον εισαγγελέα, ο οποίος - αν αληθεύουν οι πληροφορίες - θέλει να τους στείλει στο σκαμνί...

ΠΕΡΑΜΑ
Στο "πόδι" πάλι κάτοικοι, εργαζόμενοι, δήμος

Μόνο ο επικεφαλής του προσκείμενου στο ΠΑΣΟΚ συνδυασμού της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος Ν. Νικολαϊδης καταψήφισε στη συνεδρίαση του Σώματος την απόφαση των μαζικών φορέων της περιοχής για κινητοποιήσεις, προκειμένου να σωθεί η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Να σωθεί δηλαδή το ίδιο το Πέραμα. Ο Ν. Νικολαϊδης, αφού χαρακτήρισε τον αγώνα ζωής των κατοίκων του Περάματος "καταγγελίες και αφορισμούς", που δε λύνουν τα προβλήματα, απλώς επανέλαβε με... δικά του λόγια τις γνωστές χωρίς πρακτικό αντίκρισμα υποσχέσεις της κυβέρνησης.

"Το Πέραμα και ο Πειραιάς πρέπει να ζήσουν, για να δουν τους μακροπρόθεσμους προγραμματισμούς που εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Στο μεταξύ με υποσχέσεις δε γεμίζουν τα άδεια στομάχια",τόνισε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος.Αναφερόμενος, εξάλλου, στην τραγική κατάσταση που υπάρχει στη Ζώνη, ο δήμαρχος Περάματος σημείωσε ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν εκεί μόνο τρία πλοία. "Το Σώμα πρέπει να εγκρίνει τις κινητοποιήσεις, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο", υπογράμμισε ο Γ. Πατσιλινάκος. Ταυτόχρονα, επισήμαινε ότι ένα από τα πολλά αρνητικά που γεννά η συνεχής άνοδος της ανεργίας είναι και η αύξηση των ναρκωτικών στην περιοχή του Περάματος.

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Λαγουδάκης, εξάλλου, αφού ήδη με μαθηματική ακρίβεια και η ΝΑΥΣΙ οδηγείται στο κλείσιμο, τόνισε: "Για τη Ζώνη η ΝΔ έχει δώσει εκατομμύρια, και το ΠΑΣΟΚ δισεκατομμύρια ψεύτικες υποσχέσεις. Ομως όλα τα κόμματα στη Βουλή, εκτός του ΚΚΕ, έχουν ψηφίσει "όχι" στην Ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία. Το Πέραμα πεθαίνει χωρίς τη Ζώνη. Και η Ζώνη για να επιβιώσει χρειάζεται αγώνας. Αν περιμέναμε από τον κύριο Λαλιώτη ή την κυρία Διαμαντοπούλου, με τη γούνα της, να σώσουν το Πέραμα δεν κάνουμε τίποτα. Καταλήγοντας ο Θ. Λαγουδάκης είπε ότι αν οι συζητήσεις που αυτή την περίοδο διεξάγονται με τους αρμόδιους υπουργούς (τη Δευτέρα θα γίνει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό), δεν έχουν και αυτή τη φορά συγκεκριμένα, ικανοποιητικά αποτελέσματα, η πόλη πρέπει να κλείσει, ώστε: "Να καταλάβουν οι γραβατωμένοι στα υπουργεία ότι οι Περαμιώτες δεν παίζουν!".

Δικαίωμα στην καύση

Σε προσφυγή, προς την Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Πολίτη στις Βρυξέλλες, για τη μη νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της επιλογής της μετά θάνατον καύσης από την ελληνική κυβέρνηση, προχώρησε προχτές ο "Σύνδεσμος Φίλων Αποτέφρωσης". Τα μέλη του συνδέσμου ζητούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους αρμόδιους φορείς, για να γίνει δεκτή η θεσμοθέτηση του δικαιώματος της επιλογής του πολίτη ανάμεσα στην ταφή και την καύση.

Το προεδρείο του συνδέσμου συναντήθηκε στις αρχές Νοέμβρη με τον βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη,ο οποίος τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι σύμφωνο με τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της καύσης στη χώρα μας και ότι το θέμα θα το θέσει και στη Βουλή.

Προσφυγές για τα καταστατικά

Προσφυγές στην επιτροπή του άρθρου 177 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα κατέθεσε χτες ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", δημοτικός σύμβουλος Λεων. Αυδής,κατά των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις οποίες τροποποιήθηκαν τα καταστατικά της Δημοτικής Επιχείρησης Διαφήμισης και Τουρισμού (ΔΕΔΤ) και της Επιχείρησης Εκμετάλλευσης Σταθμών Αυτοκινήτων (ΔΑ - ΕΕΣ).

Ο Λεων. Αυδής, που ζητά την ακύρωση των αποφάσεων της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, υπογραμμίζει ότι τα παράνομα και ασαφή καταστατικά συνδέονται με την ιδιωτικοποίηση δημοτικών δραστηριοτήτων, με τη διαφάνεια και με τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με την προσφυγή για τη ΔΑ - ΕΕΣ καταγγέλλεται ότι επιχειρείται έμμεση εκχώρηση της αρμοδιότητας για την ελεγχόμενη στάθμευση χωρίς τη νόμιμη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και ότι στους σκοπούς της επιχείρησης μετά την τροποποίηση περιλαμβάνεται η εμπορία συστημάτων ελεγχόμενης στάθμευσης, ενώ κατά το νόμο δεν μπορούν οι δημοτικές επιχειρήσεις να ασκούν εμπόριο. Στην ουσία, η ανάπτυξη, εφαρμογή και εκμετάλλευση συστημάτων ελεγχόμενης στάθμευσης, που προβλέπει το καταστατικό, σημαίνει την εκχώρηση της αρμοδιότητας.

Ο Λεων. Αυδής καταγγέλλει ως παράτυπη τη διαδικασία τροποποίησης του καταστατικού και της ΔΕΔΤ, σημειώνοντας ότι "είναι αβέβαιο το περιεχόμενο της απόφασης και οι νέοι σκοποί της ΔΕΔΤ ασαφείς". Επιπλέον, αν και σε δημοτικές επιχειρήσεις που απασχολούνται περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι, είναι υποχρεωτικό να μετέχει στο Διοικητικό τους Συμβούλιο εκπρόσωπός τους, το καταστατικό προβλέπει ότι στην περίπτωση του ΔΣ της ΔΕΔΤ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων απλώς "παρίσταται".

"Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα"...

Για έλλειψη δημοσιογραφικής δεοντολογίας στην έρευνα της εφημερίδας "Το Βήμα", με τίτλο "Η "μαφία" των δημάρχων", κάνει λόγο το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), που συνεδρίασε χτες εκτάκτως, με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα - κατηγορία δημάρχων για οικονομικά σκάνδαλα, παράνομες αποφάσεις, πελατειακές σχέσεις και προστασία νυχτερινών κέντρων.

Πάντως, αν και το συγκρότημα Λαμπράκη δε φημίζεται για τις αγαθές σχέσεις που διατηρεί με οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης, που τους θεωρεί ανταγωνιστικούς στη διεκδίκηση διαφόρων "πακέτων" προγραμμάτων, προκαλεί εντύπωση η άμεση αντίδραση της ΚΕΔΚΕ. Πρώτον, γιατί το δημοσίευμα αφορούσε ορισμένες "κραγμένες" περιπτώσεις που απασχολούν μονίμως την επιτροπή του άρθρου 18 του υπουργείου Εσωτερικών. Δεύτερον, γιατί ενώ η ΚΕΔΚΕ γνωρίζει πως τα στοιχεία διοχετεύτηκαν στο συγκρότημα από το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών, δε λέει κουβέντα γι' αυτό. Τρίτον, γιατί προσπαθεί να αξιοποιήσει την επίθεση του "Βήματος", για να βγάλει λάδι τις θέσεις που η ίδια διατυπώνει και οι οποίες αν μη τι άλλο είναι φυτώριο για να επεκταθούν τα σκάνδαλα σ' όλους τους ΟΤΑ. Γιατί είναι η ίδια η ΚΕΔΚΕ που ζητά να μετατραπούν όλοι οι ΟΤΑ σε επιχειρήσεις και οι δήμαρχοι που καταγγέλλονται δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να έχουν μετατρέψει τους δήμους σε μαγαζιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ