ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΜΠΑΛΑΦΑ
"Να κριθώ με βάση τα στοιχεία"

"Τα 12 τελευταία χρόνια ήταν για μένα πολύ δύσκολα. Δε θα ήθελα να μείνετε με την εντύπωση ότι θα ήταν ποτέ δυνατό να απεμπολήσω, για οποιονδήποτε λόγο, την πολιτική μου δράση. Βρίσκεστε εδώ όχι για να ξεδιαλύνετε αυτές τις υποθέσεις, αλλά το δικό μου βαθμό εμπλοκής σ' αυτές, αν υπάρχει. Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για σκευωρία των διωκτικών αρχών, που κατά τη διαδρομή της έχει εξυπηρετήσει διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες. Αν η απόφασή σας είναι καταδικαστική, θα δικαιώσετε τους μηχανισμούς που την έστησαν. Αν είναι αθωωτική, δεν περιμένω να δικαιωθώ εγώ. Ελπίζω ότι θα με κρίνετε βάσει των στοιχείων που υπάρχουν".

Με τα λόγια αυτά ο Γιώργος Μπαλάφας ολοκλήρωσε χτες την απολογία του ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας. Ο τόνος της φωνής του ήταν από την αρχή έως το τέλος ήρεμος και χαμηλός, όπως ενός ανθρώπου που θέλει απλώς να δηλώσει την αθωότητά του. Δεν εξέφραζε πικρία ή διαμαρτυρία για τον πολύχρονο δικαστικό αγώνα, που έχει σημαδέψει ανεξίτηλα τη ζωή του.

"Προέρχομαι - είπε - από αγροτική οικογένεια με πολιτικές καταβολές στον κεντροαριστερό δημοκρατικό χώρο. Ο πατέρας μου ήταν αντάρτης του ΔΣΕ. Την εποχή της αποστασίας και της σκληρής Δεξιάς η οικογένειά μου ζούσε σε καθεστώς τρόμου. Το 1974 έβγαλα στην Αθήνα την τελευταία τάξη του γυμνασίου. Πέρασα στα ΚΑΤΕΕ. Δραστηριοποιήθηκα κυρίως στο σπουδαστικό, αλλά και στο εργατικό κίνημα, στο χώρο των τυπογράφων και οικοδόμων. Οντως έδωσα το όνομα Ν. Μανιατόπουλος όταν νοίκιασα το διαμέρισμα της οδού Καλαμά στα Σεπόλια στα τέλη του 1980. Χρησιμοποιούσαμε μια ομάδα 15 ατόμων το χώρο αυτό σαν αποθήκη υλικών. Μετά το τέλος του 1982 δεν ξαναπήγα εκεί. Υπάρχουν τρεις εκδοχές: α) Να συνέχισε την ενοικίαση κάποιος από αυτούς που πήγαιναν εκεί, πράκτορας της Αστυνομίας, β) να φτάχτηκε η "γιάφκα" μετά τις αρχές του 1986 από την αστυνομία, όταν ήδη είχαν στηθεί τα κατηγορητήρια εναντίον μου, και γ) να συνεχίστηκε η εκμίσθωση του χώρου όχι από χαφιέ, που τον χρησιμοποίησε σαν γιάφκα".

Για τη δολοφονία του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου και των δύο συνοδών της χρηματαποστολής της Τράπεζας Πίστεως στο Γαλάτσι (πράξεις για τις οποίες έχει πρωτόδικα αθωωθεί) αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή. Αιτιολόγησε δε τη φυγοδικία του, λέγοντας ότι η Αστυνομία τον ήθελε τότε νεκρό. "Μετά το 1988 - πρόσθεσε - κυκλοφορούσα ακόμα και στην Αθήνα". Τέλος, μίλησε για τις συνθήκες σύλληψής του στις 30-11-92 στο Καπανδρίτι και την πρόταση που του έκανε ο τότε β' υπαρχηγός της ΕΛΑΣ, Μ. Νηστικάκης, να του δώσει 200.000.000 δρχ. και χαρτιά για να διαφύγει στο εξωτερικό με αντάλλαγμα να του αποκαλύψει "στοιχεία για την τρομοκρατία"...

Σήμερα αναμένεται η αγόρευση του εισαγγελέα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΙΛΚΙΣ
Επιχείρησε να λογοκρίνει τους αντιστασιακούς!

Λογοκρισία επέβαλε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε ομιλία της ΠΕΑΕΑ. Συγκεκριμένα, στο Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ ανατέθηκε η ομιλία για το γιορτασμό της Μέρας της Εθνικής Αντίστασης, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς, που είχε την ευθύνη της οργάνωσης της εκδήλωσης.

Την περασμένη Παρασκευή, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ν. Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ, μας ζητήθηκε η ομιλία στη νομαρχία και αφού έγιναν παρεμβάσεις, μας επιστράφηκε λογοκριμένη.

Οπως ήταν λογικό, αντιδράσαμε στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια και κάναμε παράσταση στη νομαρχία την Κυριακή το πρωί. Μετά από συζήτηση πήραμε την "άδεια" να κάνουμε τη δική μας ομιλία, χωρίς τις "διορθώσεις". Ομως, την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, μας απαγόρευσαν να κάνουμε τελικά την ομιλία μας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονταν τα αιτήματά μας.

Μετά την αυταρχική αυτή πράξη και σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρήσαμε από το χώρο της εκδήλωσης.

Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη επιβολή λογοκρισίας από μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με το αιτιολογικό ότι "δεν ήταν κατάλληλη η μέρα για να αναφερθούμε στα αιτήματα των αντιστασιακών" και πιστεύουμε ότι ο γιορτασμός της Μέρας της Εθνικής Αντίστασης ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή για να γίνει αναφορά στα δίκαια αιτήματά μας, τα οποία μέχρι σήμερα, παρ' όλες τις υποσχέσεις, δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Αναστολή απεργίας των γιατρών

Την αναστολή της απεργίας των γιατρών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, αποφάσισε κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Οι γιατροί θα συνεχίσουν τη διεκδίκηση ενός νέου ιατρικού μισθολογίου, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΙΝΑΠ, με άλλες μορφές κινητοποιήσεων, ενώ επισημαίνουν ότι θα επανέλθουν πιο δυναμικά τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο κατατίθεται αύριο στη Βουλή.

Συνέλευση δικαστικών υπαλλήλων

Καθυστερεί ο διαγωνισμός για τη Σχολή Δικαστών

Εκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιούν σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας, ενώ προσανατολίζονται και για απεργιακές κινητοποιήσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη. Τα κυριότερα αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων είναι η επανασύνδεση του επιδόματος ειδικών συνθηκών με το αντίστοιχο των δικαστών και την κλιμακωτή αύξησή του, να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις που σήμερα ανέρχονται σε 25% και να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών (μηχανοργάνωση, βελτίωση της κτιριακής υποδομής και των συνθηκών εργασίας).

  • Θα καθυστερήσει ο διαγωνισμός για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Σχολή Δικαστών, καθώς αντί για το Νοέμβρη που είχαν οριστεί αρχικά οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το Φλεβάρη του 1988. Οι αιτήσεις των υποψηφίων για τη Σχολή Δικαστών έχουν ήδη κατατεθεί και δε θα γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις. Εχουν υποβάλει αιτήσεις 800 συνολικά υποψήφιοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δικηγόροι. Ειδικότερα, για 110 θέσεις της τακτικής δικαιοσύνης έχουν υποβάλει αιτήσεις 540 υποψήφιοι και για 40 θέσεις της διοικητικής δικαιοσύνης υποβλήθηκαν 260 αιτήσεις.
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η ΝΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ γιορτάζει και τιμά την Εθνική Αντίσταση και το πρωτοπαλίκαρό της Αρη Βελουχιώτη, διοργανώνοντας εκδήλωση την Κυριακή 30 - 11 - 97 στις 10 π.μ.,στην Κόρινθο και στο Πεύκο του Σωκράτη(μπροστά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο). Καλούνται οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και ο δημοκρατικός κορινθιακός λαός να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

  • Οι ΝΕ της ΠΕΑΕΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, σε συνεργασία με τις ΕΑΜογενείς Οργανώσεις ΠΕΕΠΠ και ΠΕΑΤΑΘ,διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997 στις 10 π.μ. προς τιμήν της 55ης επετείου της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Παραλία.
  • Το Παράρτημα ΛΑΜΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ και τα παραρτήματα των συνεργαζόμενων ΕΑΜογενών Ενώσεων διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 30 - 11 - 97 στις 11 π.μ. για να γιορτάσουν την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Νέους προέδρους όρισε η κυβέρνηση στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) και την Εταιρία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), ενώ σήμερα αναμένεται να οριστεί και ο προσωρινός αντικαταστάτης του προέδρου της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", Ν. Μπλέσιου,ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση, λόγω "ασυμβιβάστου" με την πρυτανική του ιδιότητα.

Νέος πρόεδρος στον ΟΑΣΑ διορίστηκε ο Ν. Παπαδάκης και στην ΕΘΕΛ ο Ι. Χατζόπουλος.

Και τα καθήκοντα του προέδρου της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" ασκεί προσωρινά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ιορδ. Καρατζάς.

Την απόφαση αυτή πήρε χτες το ΔΣ της ΟΑ, μετά την παραίτηση του μέχρι πρότινος προέδρου Ν. Μπλέσιου,λόγω ασυμβιβάστου με την πανεπιστημιακή του ιδιότητα.

Ερευνα για τις φθορές στο "Λαϊκό"

Τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, για τις φθορές που έχουν προκληθεί σε υποστυλώματα του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα μαγειρεία του Νοσοκομείου "Λαϊκό", ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση αυτή δεν εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων. Ακόμη, διαβεβαίωσε για το σύντομο της υλοποίησης του έργου αντισεισμικής θωράκισης του νοσοκομείου και ενίσχυσης των υποστυλωμάτων. Σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου αναφέρει ότι συντάχθηκε από ειδικούς επιστήμονες, με τη συνδρομή καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η αναγκαία τεχνική μελέτη, δαπάνης 124 εκατ. δραχμών.

ΟΚΑΝΑ
Δεν έχει λειτουργήσει ακόμη η "γραμμή SOS"

Εχουν περάσει δύο μήνες από τα εγκαίνια του Κέντρου Βοήθειας του Οργανισμού Αντιμετώπισης των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στη Γ' Σεπτεμβρίου. Εκεί, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας είχε ανακοινώσει ότι θα λειτουργούσε τηλεφωνική γραμμή SOS με τετραψήφιο αριθμό κλήσης. Ωστόσο, ο αριθμός ακόμη δεν έχει οριστεί.

Αυτό έγινε γνωστό, χτες, στην εκδήλωση που έγινε στο Κέντρο, με αφορμή την υπογραφή συμβάσεων από την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλιώρη και τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των τριών νομών - παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου - για τη δημιουργία Κέντρων Πρόληψης από τα Ναρκωτικά στην Ξάνθη, την Καρδίτσα και τη Χαλκίδα. Η απάντηση που έδωσαν οι αρμόδιοι στο Κέντρο Βοήθειας του Οργανισμού ήταν αόριστη: "Θα μπει η γραμμή, δεν ξέρουμε πότε, εξαρτάται...".

Κατά τα άλλα, χτες στην εκδήλωση, αναφέρθηκε ότι στόχος μέχρι το τέλος του χρόνου είναι να υπογραφούν συνολικά 26 συμβάσεις, για τη δημιουργία Κέντρων Πρόληψης, σε όλη τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ