ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ"
"Εξ αποστάσεως" επιβολή διδάκτρων
  • Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου
  • Απ. Τασούλας: Υποκαθιστά το σημερινό σύστημα παιδείας, κατά παράβαση του Συντάγματος

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του "Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου" άρχισε χτες να συζητιέται στη Βουλή και πρόκειται για ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντιεκπαιδευτικών μέτρων της κυβέρνησης, όπως αυτά εκφράζονται με τη διαβόητη "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση".

Με το συζητούμενο νομοσχέδιο ορίζεται ως έδρα του "Ανοιχτού Πανεπιστημίου" η Πάτρα και επιδίωξή του, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι η εξ αποστάσεως "παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης". Για τη φοίτηση στο εν λόγω ίδρυμα οι ενδιαφερόμενοι, κατά παράβαση του Συντάγματος, θα επιβαρύνονται οικονομικά για την εκπαίδευσή τους.

Εκφράζοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Απ. Τασούλας υπογράμμισε ότι, εάν οι διακηρύξεις της κυβέρνησης συνδυαστούν με την πραγματική κατάσταση της παιδείας, τότε το αποτέλεσμα θα είναι τελείως διαφορετικό από τις όποιες κυβερνητικές θριαμβολογίες.

Σαν τι έρχεται το "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο;" αναρωτήθηκε ο Απ. Τασούλας. Σαν συμπλήρωμα του υπάρχοντος συστήματος ή σαν υποκατάστατο των σημερινών πανεπιστημίων; Προφανώς το δεύτερο, τόνισε, λέγοντας ότι υποκαθιστά σε αρκετές πλευρές τα σημερινά ΑΕΙ επιχειρώντας μάλιστα να τα υποβαθμίσει.

Αναφερόμενος στην ουσία των επιδιώξεων του νομοσχεδίου, τόνισε ότι αυτό που θα γίνει είναι η παροχή απλώς επαγγελματικής κατάρτισης στους φοιτητές, κάτι που επιτάσσουν οι κάθε είδους οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης,άλλη επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι η απορύθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, ο περιορισμός των δαπανών, η επιβάρυνση των φοιτητών με τη λογική της "ανταποδοτικότητας", που προωθείται και σε άλλους τομείς. Ολα τα παραπάνω βέβαια κατά παράβαση του Συντάγματος, κάτι που η κυβέρνηση έκανε και σε προηγούμενο νομοσχέδιο, όταν στα λεγόμενα "Προγράμματα Σπουδών Επιλογής" φρόντισε να επιβάλει δίδακτρα.

Για το θέμα των τίτλων σπουδών, που τα "Ανοιχτά Πανεπιστήμια" θα χορηγούν, ο Απ. Τασούλας εύστοχα παρατήρησε ότι τη στιγμή που ούτε τα πτυχία των λειτουργούντων ΑΕΙ δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα, τότε ακόμα χειρότερη θα είναι η μοίρα των πτυχίων του "Ανοιχτού Πανεπιστημίου", κάτι που προφανώς είναι συνειδητή ενέργεια στη λογική της "κατάρτισης" των νέων και όχι της ουσιαστικής τους μόρφωσης.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι ένα σύστημα παιδείας ολοκληρωμένο σε όλες τις βαθμίδες, που θα συνδέει τη μόρφωση με τη σιγουριά της εργασίας. Τότε, όταν όσοι αποφοιτούν θα βρίσκουν και αντίστοιχη εργασία, θα αποσυμφορηθεί το "στρίμωγμα" για μία θέση στα ΑΕΙ και στα πλαίσια μιας τέτοιας πολιτικής θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο".

Κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εισηγητές των άλλων κομμάτων, παρά το γεγονός ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΝ δεν αμφισβήτησαν ουσιαστικά την επιχειρούμενη επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές του "Ανοιχτού Πανεπιστημίου".

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Δεν υπάρχει... λιτότητα!

Συνεχίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του προϋπολογισμού

Κόντρα σε κάθε λογική και προκαλώντας τους χιλιάδες εργαζόμενους που για μία ακόμα χρονιά θα βιώσουν στο πετσί τους τη μονόπλευρη λιτότητα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η λιτότητα είναι στη φαντασία όσων την καταγγέλλουν!

Ο υπουργός μίλησε χτες στη διαρκή οικονομική επιτροπή της Βουλής για τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι την τελευταία τετραετία υπάρχει πραγματική αύξηση 3,5% στα εισοδήματα των εργαζομένων. Είπε δε ότι η πολιτική της λιτότητας στους μισθωτούς θα συνεχιστεί προειδοποιώντας ότι "πρέπει να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Οι όποιες αυξήσεις θα είναι στα όρια της αντοχής της οικονομίας".

Είπε ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που "υποφέρουν" όπως οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά κομπάζοντας ισχυρίστηκε ότι για αυτούς έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα.

Αποκαλύπτοντας τον πραγματικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής που δεν είναι άλλος από την πλήρη συμμόρφωση στις επιταγές του Μάαστριχτ, είπε ότι με τον προϋπολογισμό του 1998 θα σημειωθεί το τελικό βήμα σύγκλισης και η Ελλάδα το 2001 θα είναι μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης της Ευρώπης.

Παρά το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία η φοροεπιδρομή του φετινού προϋπολογισμού είναι πρωτοφανής, ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα φορολόγηση στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Επιβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησης στο ξεπούλημα του δημόσιου τομέα αναγγέλλοντας ότι"οι μετοχοποιήσεις" θα συνεχιστούν σε δέκα επιχειρήσεις του δημοσίου.

Οσον αφορά το θέμα της παρακράτησης του φόρου των μισθωτών, ο υπουργός είπε ότι "σε καμία περίπτωση δε θα συμπιεστούν τα εισοδήματα των ασθενέστερων τάξεων και οι έχοντες παιδιά" και ανακοίνωσε ότι το όλο θέμα θα παραπεμφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του Δεκέμβρη.

  • Ο γενικός εισηγητής του ΔΗΚΚΙ Α. Ιντζές, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό"απάνθρωπο και άδικο" και κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και για νέα επίθεση στα εισοδήματα των εργαζομένων. Με τον προϋπολογισμό υπογράμμισε, μεταβιβάζονται εισοδήματα σε ένα μικρό κύκλο κεφαλαιοκρατών.

Η συζήτηση στην επιτροπή συνεχίζεται για τρίτη μέρα σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Τετάρτη.

Ο, τι θέλει η πλουτοκρατία

Τρώγοντας έρχεται η όρεξη λέει η λαϊκή παροιμία. Και ταιριάζει γάντι στην ακόρεστη βουλιμία των πλουτοκρατών, όπως την εξέφρασε προχτές ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, μιλώντας από το βήμα του Ελληνο - Αμερικανικού Επιμελητηρίου. Αλλωστε ο καθένας στη θέση του το ίδιο θα έκανε. Ειδικά όταν από το ίδιο βήμα παρελαύνει ο πρωθυπουργός της χώρας, διεκδικώντας ούτε λίγο ούτε πολύ, τα "συγχαρητήρια" του καλύτερου... σεφ της ολιγαρχίας. Οι μόνιμα κερδισμένοι από την ακολουθούμενη πολιτική είστε εσείς και εσείς θα παραμείνετε και μάλιστα με μεγαλύτερο όφελος στο μέλλον, διαβεβαίωσε ο Κ. Σημίτης τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και λοιπούς μεγαλόσχημους που συνέφαγαν μαζί του προχτές. Ο "καταναγκασμός" της λιτότητας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα διότι θέλουμε να δώσουμε εγγυήσεις στην "αγορά" ότι δε θα λοξοδρομήσουμε, ήταν η επόμενη υπόσχεση του πρωθυπουργού. Μετά από αυτά είναι πολύ λογικό οι πλουτοκράτες να τα ζητούν όλα. Να απαιτούν να σφετεριστούν και την τελευταία ικμάδα, και την ύστατη σταγόνα από τον μόχθο των εργαζόμενων. Είναι επόμενο, όταν η άρχουσα τάξη έχει στο τιμόνι των πολιτικών της συμφερόντων μια κυβέρνηση που δεν κρατά ούτε τα προσχήματα για να κρύψει τη στυγνή της πολιτική, να πρωτοστατεί σε κηρύγματα και εντολές για ακόμα σκληρότερα αντικοινωνικά μέτρα.

Ξέρουν από αυτά οι βιομήχανοι. Ξέρουν ότι κάθε "μπράβο" που απευθύνουν στους πολιτικούς υπαλλήλους τους, είναι ένας ακόμα κόμπος στη θηλιά με την οποία έχουν αιχμαλωτίσει τα λαϊκά στρώματα. Και τα "μπράβο" του ΣΕΒ δεν έλειψαν προχτές, προς το σύνολο των πολιτικών υφισταμένων του, τους οποίους επαίνεσε για τη "σύμπτωση των απόψεών (τους) για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας" ενώ περίσσεψε και μια "καλή κουβέντα" για τους κυβερνητικο - δίαιτους εργατοπατέρες που επιδίδονται σε "κοινωνικούς διαλογισμούς" στις πλάτες του συνδικαλιστικού κινήματος. Αμέσως μετά τα "συγχαρητήρια", ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ μπήκε, ως αναμενόταν, στο ψητό: Θέλουμε δραστικότερο περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, "άρση των αντικινήτρων προς τη βιομηχανία", επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ήταν μερικά από τα... αιτήματα των κεφαλαιοκρατών.

Τι απάντησε ο κ. Σημίτης; Αν κάποιος δεν πρόσεχε το όνομά του στο γραπτό κείμενο της ομιλίας που διάβασε, θα νόμιζε ότι ήταν συνέχεια του κειμένου που ανάγνωσε ο κ. Στράτος. Μέχρι και παραίνεση προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες απηύθυνε να κρατήσουν χαμηλά τα μεροκάματα των εργατών (! ), ώστε να μην υπονομευτεί η κυβερνητική πολιτική και ο προϋπολογισμός της "σύνθλιψης"... Βέβαια τα αφεντικά δεν περίμεναν από τον κ. Σημίτη να μάθουν πώς και αν θα αρμέξουν παραπέρα τους εργαζόμενους, αλλά ένας επιστάτης των συμφερόντων τους από κάτι τέτοια κρίνεται και εν πάση περιπτώσει έχει... χρέος να τους θυμίζει ότι πρέπει να αφαιμάξουν τους μισθωτούς που δουλεύουν στα εκμεταλλευτήριά τους. Αλλωστε, πριν μια δεκαετία ο κ. Σημίτης αυτό του το χρέος το εκτέλεσε μέχρι και με έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, απαγορεύοντας τις αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα! Σήμερα το έργο επαναλαμβάνεται σε ακόμα χειρότερη έκδοση. Τώρα πλέον η χρονική απόσταση που χωρίζει τις απαιτήσεις των πλουτοκρατών από την ικανοποίησή τους εκ μέρους της κυβέρνησης, είναι ζήτημα ολίγων ωρών. Οσο κράτησε ο χρόνος που πέρασε για να διαδεχτεί στο βήμα ο κ. Σημίτης τον κ. Στράτο.

"902" ΤV
Συζήτηση ενόψει των δημοτικών εκλογών

Σήμερα στις 10 το βράδυ,η καθημερινή βραδινή ενημερωτική εκπομπή του "902 ΤV" "Από το χτες στο αύριο", φιλοξενεί τον Παναγιώτη Σαλπέα,επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς - Αναγένηση", με το δημοσιογράφο Κώστα Καραχάλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ