Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Δεν υπάρχει... λιτότητα!

Συνεχίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του προϋπολογισμού

Κόντρα σε κάθε λογική και προκαλώντας τους χιλιάδες εργαζόμενους που για μία ακόμα χρονιά θα βιώσουν στο πετσί τους τη μονόπλευρη λιτότητα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η λιτότητα είναι στη φαντασία όσων την καταγγέλλουν!

Ο υπουργός μίλησε χτες στη διαρκή οικονομική επιτροπή της Βουλής για τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι την τελευταία τετραετία υπάρχει πραγματική αύξηση 3,5% στα εισοδήματα των εργαζομένων. Είπε δε ότι η πολιτική της λιτότητας στους μισθωτούς θα συνεχιστεί προειδοποιώντας ότι "πρέπει να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Οι όποιες αυξήσεις θα είναι στα όρια της αντοχής της οικονομίας".

Είπε ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που "υποφέρουν" όπως οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά κομπάζοντας ισχυρίστηκε ότι για αυτούς έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα.

Αποκαλύπτοντας τον πραγματικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής που δεν είναι άλλος από την πλήρη συμμόρφωση στις επιταγές του Μάαστριχτ, είπε ότι με τον προϋπολογισμό του 1998 θα σημειωθεί το τελικό βήμα σύγκλισης και η Ελλάδα το 2001 θα είναι μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης της Ευρώπης.

Παρά το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία η φοροεπιδρομή του φετινού προϋπολογισμού είναι πρωτοφανής, ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα φορολόγηση στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Επιβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησης στο ξεπούλημα του δημόσιου τομέα αναγγέλλοντας ότι"οι μετοχοποιήσεις" θα συνεχιστούν σε δέκα επιχειρήσεις του δημοσίου.

Οσον αφορά το θέμα της παρακράτησης του φόρου των μισθωτών, ο υπουργός είπε ότι "σε καμία περίπτωση δε θα συμπιεστούν τα εισοδήματα των ασθενέστερων τάξεων και οι έχοντες παιδιά" και ανακοίνωσε ότι το όλο θέμα θα παραπεμφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του Δεκέμβρη.

  • Ο γενικός εισηγητής του ΔΗΚΚΙ Α. Ιντζές, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό"απάνθρωπο και άδικο" και κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και για νέα επίθεση στα εισοδήματα των εργαζομένων. Με τον προϋπολογισμό υπογράμμισε, μεταβιβάζονται εισοδήματα σε ένα μικρό κύκλο κεφαλαιοκρατών.

Η συζήτηση στην επιτροπή συνεχίζεται για τρίτη μέρα σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Τετάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανένας δεν τις παίρνει στα σοβαρά (1999-12-16 00:00:00.0)
Φορολογική επέλαση στα λαϊκά εισοδήματα (1998-01-21 00:00:00.0)
Τα καταφέρνουμε καλύτερα από τη ΝΔ! (1997-12-04 00:00:00.0)
Οι φορομπήχτες (1997-12-02 00:00:00.0)
Ιδού το μέγεθος της ληστείας μισθωτών - συνταξιούχων (1996-09-01 00:00:00.0)
Οι σημαντικότερες οικονομικές εξελίξεις του 1994 (1995-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ