Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α' ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Πρώτη "απόφαση": Αποκλεισμός!
  • Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ το μεγάλο θέμα του αποκλεισμού από το Συνέδριο των πραγματικών εκπροσώπων των αποδήμων, με Επίκαιρη Ερώτηση
  • Για ικανοποίηση του ηγεμονισμού των εκκλησιαστικών παραγόντων καταγγέλλει την κυβέρνηση η Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αυστραλίας

Ο αποκλεισμός από την κυβέρνηση των πραγματικών εκπροσώπων των απόδημων Ελλήνων από το Α' Τακτικό Συνέδριο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που ξεκινά τις εργασίες του την 1η Δεκέμβρη και που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των συλλογικών τους φορέων, έφτασε και στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου προς τον υπουργό Εξωτερικών.

Η Ερώτηση ξεκινά με τη διαπίστωση ότι ανάλογος αποκλεισμός παρατηρήθηκε και στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη το 1995 και συνεχίζει τονίζοντας ότι "συνέπεια αυτής της πρακτικής είναι να περιορίζεται η εκπροσώπηση των κοινοτήτων, που είναι ο βασικός εκπρόσωπος των αποδήμων, προς όφελος άλλων φορέων π.χ. εθνικοτοπικών, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους μέσα απ' αυτές και ο ρόλος τους είναι περιορισμένος. Μ' αυτόν τον τρόπο αποκλείονται για δεύτερη φορά οι μεγάλες κοινότητες της Αυστραλίας και η Ομοσπονδία τους, εκτός από την κοινότητα της Μελβούρνης"."Αποτέλεσμα των αντιδημοκρατικών πρακτικών και αποκλεισμών" συνεχίζει ο βουλευτής, "είναι και το ΣΑΕ να μην ανταποκρίνεται στα προβλήματα που απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αποδήμων".

Ο υπουργός καλείται να απαντήσει με ποιο κριτήριο συγκαλούνται οι εκπρόσωποι στο συνέδριο και γιατί αποκλείονται βασικές εκπροσωπήσεις, γιατί καλείται μόνο η κοινότητα της Μελβούρνης και όχι η Ομοσπονδία, στην οποία ανήκει και η συγκεκριμένη κοινότητα και ως εκ τούτου οι υπόλοιπες κοινότητες αρνούνται τέτοιου είδους εκπροσώπηση και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να σταματήσουν οι διακρίσεις και οι αντιδημοκρατικές πρακτικές σε βάρος των κύριων φορέων των αποδήμων.

Με απόφαση πρόσφατης σύσκεψης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ορθόδοξων Κοινοτήτων της Αυστραλίας που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη, ο αποκλεισμός της Ομοσπονδίας χαρακτηρίζεται "ωμή πρόκληση, η οποία καταδικάστηκε σχεδόν ομόφωνα από την Ομογένεια". Στην απόφαση επισημαίνεται ότι το ΣΑΕ "σπαταλάει τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου όχι για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα των Αποδήμων, αλλά σε χωρίς ουσία φιέστες ορισμένων "παραγόντων"". Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει αυτούς τους "παράγοντες" ως "δοτούς", ενώ κατηγορεί ευθέως την ελληνική κυβέρνηση ότι προχωρά στους αποκλεισμούς "προκειμένου να ικανοποιήσει τον ηγεμονισμό του Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής του κ. Στυλιανού". Τέλος, η Ομοσπονδία καταγγέλλει στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας αυτούς τους αποκλεισμούς.

Ο αποκλεισμός των φορέων από το Συνέδριο γίνεται παρά τις "διαβεβαιώσεις" για το αντίθετο που είχαν δοθεί στο ιδρυτικό συνέδριο. Μάλιστα, αυτή η συνεχιζόμενη τακτική των αποκλεισμών που σαν στόχο έχει να παίξουν σε "καθαρό γήπεδο" οι επιδιώξεις ντόπιων και ξένων οικονομικών συμφερόντων του κεφαλαίου, για το κέρδισμα νέων αγορών, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνουν "ανώδυνα" θέματα όπως η... ορθοδοξία και το... "ολυμπιακό ιδεώδες"!

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι και αυτό το συνέδριο δε θα γίνει σύμφωνα με το νόμο 1867/89 που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή και αποτέλεσε την ελπίδα των αποδήμων για ένα ουσιαστικό ΣΑΕ, αλλά με το ΠΔ 196/95, που όχι μόνο υποβάθμιζε το ΣΑΕ, αλλά είχε και σαν αποτέλεσμα να εκπροσωπηθούν οι κοινότητες με μόλις 70 αντιπροσώπους σε σύνολο 260 συνέδρων! Στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΚΚΕ, με αφορμή το συνέδριο, που δημοσίευσε ο "Ρ" οι απόδημοι καλούνται να συγκρουστούν με αυτά τα συμφέροντα και να ανατρέψουν αυτούς τους συσχετισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ